РУСИЈА МЕЊА ТАКТИКУ: Поред злата прави залихе и…

RUSIJA MENJA TAKTIKU: Pored zlata pravi zalihe i…

8 maja 2021

Centralna banka Rusije (CBR) je u godišnjem izveštaju navela da je 2020. godine smanjila udeo evra, dolara i funte u ruskim međunarodnim rezervama u korist zlata, juana i drugih valuta.

Tako se udeo evra u ruskim deviznim rezervama smanjio tokom prošle godine za 1,6 procentnih poena, na 29,2 odsto od 1. januara. Udeo američkog dolara opao je za 3,3 procentna poena, na 21,2 odsto, dok je udeo britanske funte takođe je opao, ali blago – za 0,2 procentna poena, na 6,3 odsto.Istovremeno, ruske rezerve zlata porasle su na 23,3 odsto sa 19,5 odsto godinu dana ranije. Rast je zabeležila i kineska valuta juan, čiji je udeo skočio na 12,8 odsto. Udeo ostalih stranih valuta povećao se za 0,8 procentnih poena, na 7,2 odsto, navela je Centralna banka Rusije.

Prema izvveštaju CBR, japanski jen činio je 3,9 odsto ruskih stranih ulaganja, kanadski dolar 2,5 odsto i australijski dolar 0,8 odsto.

2020. godine vrednost imovine Centralne banke u stranim valutama i zlatu porasla je na 588 milijardi dolara.

Rusija neprekidno diverzifikuje nacionalne rezerve otkako je 2014. godine Vašington počeo da nameće sankcije, kako bi smanjio oslanjanje svoje ekonomije na američki dolar.

U 2019. godini udeo zaliha u zlatnim polugama u ruskim rezervama prvi put je premašio rezerve u američkim dolarima, preneo je RT.

KOMENTARI5 komentara

 1. miliorad5 says:

  Rusija će imati PETRO-RUBLJU i zato ovakva histerija poludelih hrčaka sa zapada jer znaju da će rusija biti KUVAJT nove ere.Nafte ioma za još najmanje 200 god upotrebe na sadašnjem nivou porasta potrošnje ali na žalost zapadnih šakala 70% tih novootkrivenih rezervi su u RUSIJI.ZATO histerija oko električnih automobila jer znaju da će ili morati da plate rusima naftu KOJE VIŠE NEMAJU (američki izvori su skoro presušili,ali nema nafte više u meksičkom zalivu i u teksasu,gotovo je)ili će morati da nadju zamenu pogon za svoj transportni sistem.Nema to veze sa ljubitejima prirode iz wall street-a i ekologijom,jednostavno oni se PLAŠE predstojeće naftne krize i plaše se toga što će rusi preuzeti FINANSIJSKI priamt u svetu a ruska namera je ZLATNI standard ,a kada se to uvede sa petro-rubljom u kombinaciji,na zapadu će ilida rade ko kinezi ili da glodju korijenje jer nema više besplatnog štamapanja novca bez pokrića i prelivanja sosptvene neefikasnosti ,korupcije i inflacije na ledja drugih svuda po svetu a glavne berze će biti u rusiji i kini bre:)Globalno otopljavanj je LAŽ koju su smislie korporacije da upotrebe DRŽAVNE kase zapadnih država za razvoj sopstvenih tehnologija koje će moći da zamene motoor sa unutrašnim sagorevanjem:)Ali ono što nam stvarno dolazi je globalno SMRZAVANJE i ja stvarno ne vidim kako zna zapadu misle da propizvedu toliku količinu el.energije da bi to mogli da prevazidju.Nijedna država danas na svetu nema ni približne kapacitete proizvodnje el.energije koje bi mogle da podmira standardnu potrošnju sa dodoatom potriošnjam za automobile i transport,NIJEDNA i još DUGO i NEĆE MOĆI da prozvode toliko struje,pogotovo nE iz ČISTIH IZVORA.Samo nuklearna i uglenjična proizvodnja mogu BRZO da podignu kapacitete elektromreže ostalo je obična LAŽ reke možeš da predgradiš samo odredjeni broj puta i tu je KRAJ za hidropotencijale.ZNAČI UGALJ I NAFTA su i dalje u igri POGOTOVO AKO SE SPOALJUJU U NEKOJTAMO ISTOČNOJ DRŽAVI, i zato je DONBAs TAKO ZANIMLJIV NA ZAPADU U eu:)aLO SVE OVO JE ZBOG nafte i uglja MADA ĆE ONI SVAKAKO DEO POTORŠNJE DIVERSIVFIKOVATI NA OBNOVLJIVE IZVORE I EL.ENERGIJU ZA TRANSPORT JER ONI VIŠE nafte I uglja NEMAJU ZA DUŽI PERIOD:)E TO TO JE SVRHA CELOG OVOG HAOSA DANAS,JER GLAVNI ENERGETSKI BASENI VIŠE NISU NA ZAPADU I NISU POD DIREKTNOM KONTROLOM ZAPADA.NAPAD JE IZVRŠEN NA SVE DRŽAVE KOJE IMAJU ZNAČAJNE REZERVE NAFTE.ZAŠTO BRE? KAD ONI TVRDE DA IH BOLI K.ZA NAFTU I DA SU ONI "ČISTI"I "ZELENA" BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA.ZAŠTO ONDA NAPAD NA VENECUELU IRAN IRAK LIBIJU RUSIJU S.ARABIJU(da da dobro ste pročitali ,princu se tamo LOŠE PIŠE)zašto histerija oko podvodnih rezervi u kineskom moru oko foklanda izašto buše ko ludi na južnom i severnom polu gde god mogu da pridju:)Biće rata i to će opet biti rat ZA NAFTU.

  • doktrina soka says:

   TOTALNO SI U PRAVU.UGALJ I NAFTA,1WW,2WW I 3WW KOJI JE PRI KRAJU.....ZATO KORONA DA ODVRATI PAZNJU.

 2. Čist je ko Suza says:

  To bi trebala da uradi i svaka druga pametna zemlja. Doduše Moamera Gadafija ubiše zbog toga, imao je toliko zlata u Libiji da je želeo da oformi konkurentnu valutu "zlatni dinar" ali Hilary je pokrenula campaign protiv njega i odstrelila konkurenta.

 3. Rista says:

  Baš me briga kako to rade, jer to je meni nepoznata sfera, ali me neobično iznenadilo da su Ruske rezerve sa 400 milijardi pre nekoliko godina, skočile za 50% danas. E, to je vest koja koka naše koke. Nekom je sigurno muka zbog toga. Zato kažem, zaista me prijatno iznenadilo. Još i pored svih sankcija i eto. Za 50% gore. To je zaista uspeh. Sankcije dobrodošle, ono ne baš potpuno ali ipak. Rusi se najzad okreću veoma mnogo sami sebi i eto rezultata. Čak i ako je samo napola istina, opet je i prijatno i veliko iznenađenje. Bar za menemi.

 4. Si Ju Leter Aligeder says:

  Naša braća Rusi za zlato kažu "zoloto" ali primetićete kako se Putin čudno smeška zlatu? Očito se radi o bolesti zlatne groznice u začetku, sećate se kako je kralj patuljaka Torin poludeo radi posedovanja mnogo zlata. Biblija kaže da je srebroljublje jedna od najtežih bolesti a ovde se čak radi o "zolotu". Radi se o groznici jačoj od korone bato moj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *