Русија мора да предводи рат против новог фашизма са Запада

Rusija mora da predvodi rat protiv novog fašizma sa Zapada

31 marta 2015

russia-flag-double-eagle-1366x768 2324„Umesto da se bori u Ukrajini, Rusija bi trebalo da predvodi međunarodnu koaliciju i sprovede operaciju protiv Islamske države u Iraku i Siriji“, rekao je analitičar grupe Meru Capital.

„To bi bio vrlo dobar potez za Putina, pošto bi se na taj način popravio u očima Zapada, a istovremeno bi se popravile i ekonomske poteškoće Rusije“. Očigledno je da je u pitanju pokušaj da se Rusija uvuče u vojni konflikt sa islamskim svetom, piše ruska “Pravda”.

Slično je naveo i Guru Ramakrišnan u članku South China Morning Post-a pod nazivom „Putin treba da vodi rat, ali ne u Ukrajini“, rekavši da bi ovo nekonvencionalno rešenje vratilo Putina na mesto svetskog lidera i Rusiju u G8, ali i oslobodilo Rusiju sankcija uvedenih zbog „aneksije“ Krima.

Šta je dužnost Amerikanaca? Oni treba samo da podrže Rusiju svojom modernom tehnologijom. „Prepuštanje ove bitke koaliciji UN i Rusije rešilo bi problem američkog predsednika Baraka Obame, koji bi morao da se upusti u još jedan skup rat“, naveo je autor. Kako je on samo zabrinut za američke vojnike…

Ramakrišnan takođe smatra da će Sirija i Iran biti direktni ili indirektni saveznici Rusije u ovakvoj operaciji zbog svojih dugogodišnjih dobrih odnosa sa Rusijom i potrebe da se reše Islamske države.

Kada ISIS bude eliminisan, UN mora osigurati da će se ruska vojska povući sa Bliskog istoka. „Važno je napomenuti da su, prošli put kada su SAD i Rusija sarađivali, saveznici pobedili u Drugom svetskom ratu“, autor je trijumfalno zaključio, smatrajući da je odličan istoričar.

Zvuči kao interesantan plan? Čitaocima kineskih novina se dopao.

U komentaru ispod članka je pisalo da je u pitanju veoma jednostavno rešenje od kojeg će sve strane imati koristi.

Postoje i oni koji malo drugačije razmišljaju: „Čudno kako su i ISIS u Iraku i hunta u Ukrajini tvorevine „izuzetne“ Amerike, a kako zla Rusija mora da rešava stvar“.

Obama uništava Rusiju kroz Ukrajinu i navodi da je Rusija jedna od najvećih pretnji na svetu zajedno sa Islamskom državom. Nameće se pitanje da li pod takvom pretpostavkom mogu da nastanu pregovori?

I zašto Ramakrišnana nije briga za ruske vojnike? On očigledno ne smatra da su životi ruskih vojnika važniji od ukidanja sankcija. Što se Putinove reputacije tiče, ona je već dovoljno visoka i nema potrebe da se tu nešto menja. Takođe, zašto bi Rusija ulazila u konflikt sa islamskim svetom kada je njen položaj tamo na zavidnom nivou?

Naravno da je Rusija zabrinuta zbog moguće ofanzive Islamske države. Predsednik Putin je potpisao dekret po kojem se ministarstvu spoljnih poslova daju odrešene ruke po pitanju borbe protiv terorizma.

Šef ruskog Saveta bezbednosti, Nikolaj Patrušev, rekao je da Islamska država verovatno uspostavlja kontakte sa terorističkim grupama u severnom Kavkazu. Patrušev je naveo da učestvovanje ruskih plaćenika u terorističkim redovima predstavlja potencijalnu pretnju po državu.

Direktor FSB, Bortnikov, rekao je da se oko 1.700 plaćenika iz Rusije bori u Iraku i Siriji u redovima Islamske države. Pretnja je jasna, ali Rusija može sama da joj se suprotstavi. Kako neko uopšte može da sarađuje sa Amerikancima?

„Rusija ne odbija saradnju sa Zapadom po pitanju borbe protiv Islamske države“, rekao je Vladimir Sotnikov, viši istraživač Centra za međunarodnu bezbednost, odeljenja za Bliski istok. „Sve zavisi od toga šta je uzrok tih ponuda. Ukoliko se one zasnivaju na nemogućim uslovima zapadnih partnera, onda će samo jedna strana imati korist od ove saradnje“.

Zaista je čudno kako su kineske novine uopšte objavile navedeni članak.

Zapravo, ako bi islamisti, pokušavajući da ubiju jedni druge, blokirali put do naftnih tankera Saudijske Arabije i Emirata, koji treba da idu u Evropu i Ameriku, Rusija bi imala koristi od porasta cene nafte.

„Zapad želi da uvuče Rusiju u još jednu zamku“, rekao je Nafigulah Aširov, predsednik Spiritualne administracije muslimana u azijskom delu Rusije. „Zapad sada želi da predstavi Rusiju kao uništitelja islamskog sveta.

Međutim, arapski i islamski svet su Rusiju uvek posmatrali kao prijateljsku državu, što je ona u više navrata i potvrdila“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  Dosta je Rusija ginula za red i mir u Evropi. Moraće Evropa sama malo da podbaci leđa ili nek crkne u neredu.

 2. Za Srbiju says:

  Amerikanci će se boriti protiv Rusije do poslednjeg evropljanina i muslimana.

 3. eto me says:

  ameri su posejali loše seme još davno sa Bušovim(Reagan)ličnim prijateljstvom sa familijom Bin Laden što je dovelo malo po malo do haosa na ovom delu planeta.

 4. Nemanja Vlahović says:

  Zaboravili ste navesti da je South China Morning Post izlazi u Hongkongu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *