„РУСИЈА МОРА ЖЕСТОКО ДА УЗВРАЋА УДАРЦЕ и да престане да води ОДБРАМБЕНЕ БИТКЕ“

„RUSIJA MORA ŽESTOKO DA UZVRAĆA UDARCE i da prestane da vodi ODBRAMBENE BITKE“

28 novembra 2020

Autor: Sergej KARAGANOV (počasni predsednik prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku)

DUGO sam se dvoumio da li da objavim ovaj članak. Ispao je bolno tvrd. Ali kriza na mnogo nivoa koja se širi u svetu – ekonomska, za mnoge civilizacijska, i koja će dovesti do smene režima i elita, ubeđuje nas: moramo da govorimo direktno.Živimo u ratnom stanju – zasad bez miliona direktnih žrtava. A – rat je rat.

Zadržaću se najpre na ideološkoj podršci ruskoj politici.

Kod nas se mnogo toga radi ispravno. Rusija čvrsto brani svoje interese i svoju istinu. U tom smislu i onu o smislu i značaju Velike Pobede. Raskrinkavaju se nove besne kampanje, koje su u moralnom smislu često svinjarije, koje našoj zemlji nameće gubitnik u istorijskoj utakmici – Zapad.

On koristi resurse preostale iz vremena njegove dominacije i pokušava da vodi očajničku pozadinsku bitku u ekonomiji (trgovinski rat SAD protiv Kine, sankcije protiv Rusije i desetina drugih zemalja) i na informativnom polju (propagandni rat protiv Rusije i Kine).

Ali, ruska strana pati od važne slabosti. Mi se stalno pravdamo, igrajući na taj način, nametnutu igru. Po navici, nasleđenoj od prethodnog «hladnog rata» i tadašnje dominacije Zapada, Zapadu posvećujemo previše pažnje. Ali, mi već odavno ne gubimo. Mi odavno nismo ni siromašni ni neslobodni. Ipak, naša defanzivnost je i dalje tu.

To što smo u idejnoj sferi u odbrani, sasvim je u skladu sa ruskom strateškom tradicijom – pre nego što smo pobedili, ostavili smo Moskvu Napoleonu, uzvraćali smo Hitleru do Volge. A od koga se sada branimo? Od pigmeja u poređenju sa tim čudovištima! Odbrambena tradicija je neumesna u sadašnjem svetu i vodi gubitku hrabrosti i u eliti i u društvu. A bez hrabrosti u Rusiji nema pobede.

Nemamo ni pozitivnu ideologiju, novu rusku ideju. A bez takvih ideja, sve velike sile propadaju ili prestaju to da budu. Svet je prepun njihovih grobova ili ruševina.

U međuvremenu, kao rezultat propasti starog komunizma i aktuelnog kraha „demokratskog liberalizma“, u svetu se stvorio ideološki vakuum za čije popunjavanje se intenzivira borba. Kini je teško da ga popuni. Kineska kultura je bolno specifična, i „nerazumljiva“ je za većinu drugih civilizacija. (Iako nastojati da se ona razume, kao i Istok u celini, postaje veoma neophodno.)

Umesto liberalizma i komunizma, u svetu se sukobljavaju dva ideološka trenda.

Jedan su – nazovimo ih uslovno „nacionalisti“, ili pak „konzervativci“, odnosno „normalni“. Njihove su parole – očuvanje suvereniteta država i naroda, nacionalnog identiteta, odbrana nacionalnih interesa i kulture.

Oni čine ogromnu većinu, posebno u Aziji, koja je u usponu, ima ih mnogo u SAD i evropskim zemljama. Ali donedavno oni su se branili od dominantne liberalne „političke korektnosti“.

Drugi su – uslovni transnacionalisti, to jest liberali. Iako ne istupaju za istinski liberalizam, odnosno slobodu, ipak su pokušali da nametnu polutotalitarnu, unificiranu ideologiju. Oni su sada u manjini, koja je sve manja.

Oni poseduju moćne, iako sve slabije, pozicije u svetskom ekonomskom sistemu, stvorenom u Breton-Vudsu i proširene posle 1991. godine na ceo svet. I veoma jake, akumulirane tokom proteklih nekoliko vekova – u informativno-kulturnoj sferi, možda glavnom odbrambenom bastionu Zapada.

U prilog transnacionalistima ide i okolnost da je u uslovima dugotrajnog mira stvorenog nuklearnim oružjem i odsustva stresa karakterističnog za čitavu istoriju čovečanstva, u uslovima neophodnosti borbe za ono što je zaista nasušno – život, hleb, svoju kulturu, svoje mesto pod suncem – domovinu, promenjena svest značajnog dela zapadnih (i malog broja nezapadnih, uključujući i naša) društava i elita.

Slične promene prethodile su padu Rimske imperije, Mletačke republike krajem 18. veka i katastrofi Kine u 18-19. veku.

U savremenom svetu šire se surogat ideologije, vrednosti i modeli ponašanja – demokratija kao religija, LGBT, Me Too, feminizam (ne sme se mešati sa pravima žena), Black Lives Matter i dalje po spisku.

Ove modele ponašanja i vrednosti podstiču vladajuće transnacionalne elite jer odvraćaju pažnju od nerešenih i nerešivih problema – bezizlaznosti i nepravednosti postojećeg modela kapitalizma, atomizuju društva, zamenjuju prirodne vrednosti i osećanja i doprinose pretvaranju čoveka u robota sa programiranim reakcijama.

U suštini, radi se o dehumanizaciji čoveka i čovečanstva. Te modele oni pokušavaju da izvoze, kako bi oslabili konkurentske zemlje i društva, da bi odvojili narode od njihove istorije, tradicije, od samih sebe.

Ovaj izvoz izaziva negativnu reakciju uslovno „normalnih“, koji su u svetu ogromna većina. Ali, oni nisu idejno organizovani i nemaju lidera. I baš zato ne treba da razmišljamo o tome kako da se opravdamo zbog odsustva gej-parada, već da pokušamo da stanemo na čelo novog humanizma – očuvanja čovekove suštine i misije – da služi porodici, društvu, svojoj zemlji, svetu, Bogu. To su vrednosti svih civilizacija i religija, osim one koja se naziva liberalnom.

Izuzetno je velika i povećava se pretnja globalnim ratom. A Rusija je glavni hranilac sveta.

Upravo mi vojno-političkim odvraćanjem zatvaramo put onima koji pokreću ratove.

Kada je zbog svoje vojne, moralne i političke slabosti Rusija prekinula aktivno obuzdavanje, usledilo je grupno silovanje ostataka Jugoslavije od strane natovaca, agresije na Irak i Libiju.

Ali, mi ne kapitalizujemo ovo svoje realno dostignuće, ne vodimo aktivnu politiku mira, spasenja sveta, ne pomažemo idejno sebi i čovečanstvu da se smanji pretnja globalnim ratom.

Zar su nam oružane snage potrebne samo radi odvraćanja „potencijalnih agresora“ ili očuvanja suvereniteta ili je to ipak i u prvom redu za očuvanje najviše vrednosti – mira za sebe i druge? Ja mislim da je tako. Ali zašto onda o tome ne govorimo sebi i svetu, obezbeđujući zasluženi autoritet i samopoštovanje?A o dodatnoj javnoj podršci za odbrambene troškove da i ne govorimo, a što nije suvišno u situaciji ekonomske krize.

Oduzevši SAD i Zapadu vojnu superiornost, na čijoj osnovi se zasnivala njihova petstogodišnja dominacija u politici, ekonomiji i kulturi, mi smo oslobodili svet, stvorili uslove da narodi i države slobodno biraju svoj put. Dali smo im mogućnost da počnu da stiču pravedan udeo u svetskom BNP.

Ranije su sve to Evropljani, a zatim i Amerikanci, pumpali sebi, oslanjajući se na svoju dominaciju. A mi stidljivo odbacujemo optužbe za militarizam, agresivnost, ne kažemo da smo mi narod i zemlja – oslobodilaca, ne samo od potomaka raznih džingiskanova, napoleona, hitlera, već i od zapadnog ili neoliberalnog „jarma“.

A posebno je pitanje – zašto država, koja je neto izvoznica čistog vazduha i vode skromno ćuti u ćošku u vezi ekoloških pitanja? Po svemu sudeći, po navici smo u defanzivi u odnosu na delimično razumnu, ali umnogome vapijuće sebičnu „zelenu“ agendu, koju predlaže Zapad. Međutim, mi možemo i moramo da dajemo ton i u međunarodnoj ekološkoj politici, predlažući koncepciju, koja je korisna za sve.

Zar mi ne znamo da je demokratija – način upravljanja spolja udoban za većinu, ali neefikasan u kriznim uslovima? I da je on uvek stradao u takvim uslovima?

Zar ne vidimo čemu vode i vodiće formalne demokratske procedure u siromašnim državama? Odgovori su oko nas – Ukrajina, Jermenija, Belorusija, Kirgizija i mnoge druge zemlje. A njihov broj će rasti u uslovima globalne ekonomske krize, podstaknute pandemijom.

Autoritarnost nije panaceja i može da vodi do stagnacije i propasti. Mi to znamo. Ali demokratija u siromašnim etnički složenim društvima gotovo nužno dovodi do degradacije. Pa čak i do krvi.

Zar sebe smatramo moralno jednakim ili čak inferiornim u odnosu na komšije u evropskoj civilizaciji koji su ogrezli u laži i neuspehu? Ili mi, konačno, priznajemo da smo ono što smo istorijski bili i jesmo – evroazijska, i možda čak civilizacija nad civilizacijama?

Zaključak je očigledan – neophodno je uzvratiti udarac. Okretanje drugog obraza je besmisleno. Tim pre – onima koji su u dubokoj civilizacijskoj krizi. Moramo prestati da vodimo odbrambene bitke sa istorijskim gubitnicima, i moramo ući u novi, sve više nezapadni svet, osvajajući povoljne, a često i vodeće idejne i političke pozicije koje nam taj svet nudi.

Predložiću samo neke ideje za takvu ofanzivnu, okrenutu budućnosti i nipošto agresivnu politiku.

Mi smo narod pobednika.

Mi branimo suverenitet i identitet, slobodu izbora – kulturnog, političkog i ekonomskog puta za sve zemlje. Mi smo za slobodu zemalja i naroda protiv hegemonizma u politici i ekonomiji i univerzalizma u kulturi i idejnoj sferi.

Mi smo internacionalistički narod i ne možemo biti drugačiji, s obzirom na našu istoriju. Duboko nam je tuđ svaki rasizam.

Mi poštujemo lični intimni izbor svakog čoveka. Ali mi hoćemo da se čovečanstvo razvija, da se rađaju deca, mi smo protiv pretvaranja ljudi u mankurte – robove koji se ne sećaju svoje istorije, srodnika i pola. Mi smo za to da čovek nastavi da sledi svoju najvišu predodređenost – da služi svojoj porodici, društvu, zemlji, svetu, Bogu, ako u njega veruje.

Mi smo narod ženstvenih i vrlo snažnih žena koje su više puta spasile zemlju u njenoj teškoj istoriji. I mi smo narod snažnih i odvažnih ljudi, spremnih da zaštite slabe.

Moramo da krenemo u novi svet, ne odričući se starog, koji nas vuče unazad, već predlažući sebe Evroaziji i svima kao lidera normalnih, nacionalnih, suverenih, miroljubivih.

Pročitavši ovo, mnogi će reći – mi još nismo sasvim takvi. Ali mi smo takvi mnogo više od svih drugih i moramo ići napred, jačajući ono najbolje u sebi i privlačeći time druge.

(za Fakti.org preveo: V. Kršljanin)

https://rg.ru/2020/11/26/sergej-karaganov-oboronitelnaia-tradiciia-neumestna-v-nyneshnem-mire.html

KOMENTARI33 komentara

 1. Miki says:

  Rusija mora nastaviti osvajanje svemira jer je u tom pravcu lider.Tim potezom sve ove reči izgovorene u predhodnom tekstu usmeriće ogromnu pažnju ka Rusiji svakom ćoveku planete, pa zašto onda neiskoristiti već sopstveno stvorene tehnološke resurse i iskoristiti ih isključivo u tom pravcu a ne u odbranu kojoj nema kraja. Rusija ima inteligentne sopstvene naučnike koji su u vrhu sadašnjeg sveta,dok Zapad iste papirno kupuje po svetu i istim potlači celu planetu.Dakle usredsređivanjem već stvorenih naučnih dostignuća u tom pravcu obećava automatsko liderstvo sveta na koje neprijatelj mora računati. Jurnjava mačke i miša na trenutni način trajaće beskonačno

 2. milorad3 says:

  nema više vremena, rusija treba da potapa odmah drske uljeze na svojim granicama,dotle je došlo.To više nema veze sa ideologijama ili civilizacijskim nerazumevanjima ili ekonomijom.To je RAT BRE, koji je odavno objavljen potpuno otvoreno rusiji.Još od prisajedinjenja krima rusiji, jasno i otvoreno im je rečeno sa zapada da su u ratnom stanju sa njima, a ko njih zna, taj zna da oni ne prete u prazno,samo je pitanje vremena kada će ostvariti tu pretnju.Rusija je primorana da UDARI PRVA i bolje im je da imaju čime da udare i da udare žestoko inače će ih istrebiti ko mrave.

 3. jovan says:

  Tacnooooo......! Nas (Slovena, Srba, ..) je sve manje, i manje zbog hiljadugodisnje defanzive, deoba i konvertizma. Iako su cak anticki istoricari tvrdili da smo najveci narod u Evropi, i da Sloveni( Srbi) kada bi hteli mogli bi da vladaju celom Evropom. Na zalost, uvek samo okretanje drugi obraz, samoporicanje, i povlacenje pod Zapadnim pljackaskim hordama, od Istocne Nemacke, Gdanjska na severu do nas na Balkanu, i uvek isli u korist njihovim hiljadugosnjim projektu- Drang nach Osten. GRESKA. Trebao je Rusi da ostanu u Pariz posle Napolena, a nisu; morao je Staljin(iako satanizovan od Zapada bio veci Rus od Gorbacova i Jelcina) da obnovi Luzickosrpsku drzavu posle Hitlera, drzavu Srbiju bez genocidnih hrvata, shiptara,.., a nije. Zbog iscrpljene Rusije petogodinjim ratom, prihvatio Vatikansko-englesku podelu Evrope, mada gledajuci post Gorbacovsko -Jeljcinove Rusije, to je bila neuporedivo ofanziva. Na kraju, mi Srbi, NAJVECI DEFANZVICI na celom svetu dozvolili povlacenje sa svih teritorija i guranje u BG pasaluk gde vlada zapadni prokurator; posle tri prezivljena genocida u XXveku, imamo "intelektualnu elitu" bez intelekta koja nas tera da i dalje se povlacimo pred Zapadom, i da krivimo, ponizavamo, i negiramo sami sebe. Niko nikada nije pobedio DEFANZIVOM, ni u ratu, nu u politici, ni u sahu, ni u beznacajnom fudbalu. Kraj.

  • persida says:

   Sloveni nisu bili defanzivci, to ih je naucilo pravoslavlje, koje je njihov grob, a oni se time ponose. Ovde ne govorim o pravoslavlju kao delu kulturne tradicije sto je smesno negirati, vec o njegovom uticaju na nacin razmisljanja slovensksih naroda. Ta uticaj bio je krajnje negativan, sto upravo danas mozemo da vidimo.

   • jovan says:

    Mislim da nije pravoslavlje kljucni uzrok porazima, naprotiv Pravoslavlje nas je odrzalo da jos uvek ima ovo malo Rusa i Srba. U suprotnom, mi Srbi bi kao muslimani postali Turci, ili kao katolici postali Rvati. Najveci uzrok su deobe, nejedinstvo IZDAJA "velikasa" (proklete im duse) koji su prelazili na stranu neprijatelja da bi sacuvali polozaj i bogatstvo, i "prodavali veru za veceru"!

  • Ramonda Serbika says:

   Rešenje je samo slediti prirodne zakone,zakone koji vladaju u prirodi.Zato postavljam pitanje GDE U PRIRODI VAŽI - ko tebe kamenom ti njega hlebom,ako te neko udari po jednom obrazu ti mu okreni drugi,molite se za neprijatelje svoje.Gde,pitam gde,kada.Svi oni koji veruju u gore navedeno su UMOBOLNE SAMOUBICE.U prirodi opstaju samo najači,napad je najbolja odbrana,I JEDINA,neprijatelja treba napasti u njegovom dvorištu/kući a ne čekati ga u svome.Kad to shvatimo - imamo šansu da PRETEKNEMO,opstanemo....

 4. Cp6a says:

  Prijatelju, da ti upamtim ime. Tako je, iskra slobode treba da se razgori i da donese dan svetu, a nas da napokon ugreje sestra Rusija.

  • Kulak says:

   Hitno se vratiti u Odesu i spasiti pola miliona Rusa u Pridnjestrovlju.Ameri su u Moldaviji instalirali na vlast neonacistkinju Maju Sandu koja je već zapretila da će uništiti Ruse u Pridnjestrovlju.

   • persida says:

    Jevrejin Putin to nece dozvoliti. On jaca samo svoj kult na racun Rusije koju cini sve slabijom.

    • Mate says:

     Ne, Rusija će stvarno napasti Europu u novom boljševičkom genocidnom pohodu, a Srbi će im se isprva pridružiti jer će vidjeti kako agresor dobro napreduje, samo proročanstva kažu da Rusi na kraju gube, NATO će napraviti žutu crtu (neki otrov) od Baltika do Jadrana i nitko je ne može prijeći jer odmah umre, a Kinezi će im zabiti onda nož u leđa. Oteto je prokleto, zato se ostavite Rusa, a i Zapada, i budite suvereni kad već Hrvatska nije i spasite se.

   • Portopranco says:

    Ameri u Kijevu instaliraju neonaciste banderovce,u Kišinjovu instaliraju neonacistkinju Maju Sandu,u Minsku ruše Aleksandra Lukašenka.Ameri ruše vlast u Kirgiziji,instaliraju svog igrača novinarčića u Jerevanu,likvidiraju nuklearne naučnike u Iranu.Ameri dakle vrlo aktivno rade.Šta radi Putin?Piše protestna pisma i blebeće da se ne treba miješati u unutarnje stvari suverenih dŕžava.Cirkus.Krajnje je vrijeme da se uozbilje Rusija i Putin i krenu s aktivnom politikom.Da,prvo i osnovno moraju oslooditi od banderovske okupacije ruskojezičnu Odesu i čitavu Novorusiju.

 5. Neko iz mase says:

  Iako za moju veru Pravoslavlje mislim da je prava vera, jer propoveda pitomost i ljudskost, takođe mislim da nas negde u dubini naše duše tera na pitomost i mirenje sa sudbinom i smrću. Pa Austrijanci su se čudili narodu koji čeka na streljanje u redu, i ne pokušavajući da se otrgne i pobegne. Nisu videli tako nešto. Mislim da smo kao pravoslavci usetovani da budemo konzervativni, večito u defanzivi, stalno se pravdajući. Kao neko jagnje koje čeka da ga zakolju, a koje to vreme provodi u nadi da će svojom pitomošću i mirenjem sa sudbinom dospeti u Božje dvore. Živi se sada i u ovom trenutku. Neko ko se stalno brani na kraju će biti pobeđen. U šahu bele figure koje prve počinju partuju najčešče i pobede crne koje se brane. Uvek je potrbna inicijativa i sve mora da se planira 200 godina unapred. Pa zapad preventivno napada po svetu radi odbrane svog sistema, i pljačke naravno koja im je kroz vekove i omogućila status i moć koju imaju. Pljačkali su nas pitome. I ko je na kraju pametan? Nešto se u nama mora promeniti.

  • Kosmos says:

   Prolupao si..

   • Neko iz mase says:

    Mislim da ti fali pameti.

  • Vjatič says:

   Takva svojstva Srba uočio je Saks Gramatikus, Germanski biskup koji je pratio pokatoličene horde germanskih varvara tokom uništenja Srbske države na Baltiku. Čudio se da Srbi pokazuju krajnju gostoljubivost i trpeljivostprema njima, iako su znali da im Danci žele zlo i spremaju uništenje. To je bilo pre 900 godina, i Srbi tada nisu bili hrišćani. Zato su i bili meta.

   • jovan says:

    To je to! Mi smo takvi uvek bili, i jesmo, za rzliku od hordi VARVARA SA ZAPADA koji bili, jesu i bice zlocinacke pljackaske horde! Sav sjaj danasnjeg Zapada, svaki milimetar njihovog bogatstva lezi na milione milione galona krvi i znoja ostatka sveta. Nas boli to sto su se te varvarske germanske horde razvile na nas racun. Sto su damas te varvarske Natohorde gospodari a mi njihove sluge. Ali ako se oslobodi Rusija ima nade i za nas.

   • Neko iz mase says:

    Slažem se. Definitivno gajimo neprijatelje i pravimo pogrešne odluke koje nas koštaju u budućnosti. Neverovatno!

 6. test01 says:

  Rekao sam ja, Rusi ce MOZDA da se opamete kada pocnu da im bombe padaju na glavu! I onda ce Putko da zavapi - nasi partneri...

 7. Gagi says:

  Nisu Srbi u istoriji bili defanzivci,znali smo mi da se bijemo sa jacima od nas i da pobedjujemo. Satiranje Srba i "okretanje drugog obraza" je pocelo posle zavrsetka I sv. rata kada smo poceli tesnu saradnju sa judeo masonima. Tada su nas nase "umne" glave ubacile u kovitlac lopovske internacionale i masonske utopije da je "brat mio koje vere bio". Onda su evidentnim krvnicima naseg naroda "okrenuli drugi obraz" i ukazali im poverenje da ucestvuju u upravljanju zajednickom drzavom za koju smo mi krvavo izginuli. Naravno da su ovi to jedva docekali, samarali su nas iz sve snage, kao sto vidimo, to se nastavilo do danasnjih dana. Novije vreme je donelo jednu kvalitetniju promenu, pored obraza okrenuli smo im i guzu.

 8. petrovgrad says:

  Svaka šuša se ne plaši boga već batina. Priroda poznaje zakon jačeg, a ne pravednijeg. Čuj budalaštinu koju su nam nametnuli da verujemo "Ko tebe kamenom, ti njega hlebom". To nigde ne piše, osim u novinarskim budalaština. To su nam podmuklo plasirali iz Vatikana, putem antisrpskih novinara. Ja se toga nikada nisam pridržavao i to me je održalo.

 9. Nostalgicar says:

  Pogledaqjte naslovnu fotografiju, ovo je pravi Putin prije nego su ga zamijenili. Usporedite Putina sa slike sa danasnjim "Putinom" i odma ćete vidjeti razliku.

  • Cp6a says:

   Nije bitno ko je Putin, nego šta pretstavlja. A pošto je monstrumima sa zapada pomrsio račune i tako promenio tok istorije, sigurno bi mu se mnogi rado napili krvi. Zato pravi belmondasti brat Putin neka sedi u Kremlju na sigurnom, a njegove dvojnike ćemo rado da gostimo, jer toj braći nije baš lako.

   • Nostalgicar says:

    Volio bi da je tako i da je pravi u Kremlju ali po mnogim informacijama pravi Putin je otrovan od strane zapadnih bandita prije 10-tak godina.

    • Cp6a says:

     Mora da su to proverene informacije.

     • Nostalgicar says:

      Šta za tebe znaci "proverena informacija"? Bice ona koja je izrecena na TV u dnevniku... jbg ovako nesto neces tamo cuti kao ni milion drugih istinitih stvari. Za pocetak prvo pogledaj Putinove slike 2010 i 2011, to nije isti lik... a nakon toga razmisli kako to da i Rusi i Amerikanci su slozni da sve o tome drze sakriveno... razlog bi se trebao pretpostaviti...

      • Cp6a says:

       I ja na slikama od pre 10 godina izgledam drugačije. Malo se šalim, a ti se opusti gledajući npr. Obamu na inauguraciji i na kraju mandata, ili probaj Trampu da provališ šifru za farbu za kosu, nepogodiva je kao rezultati u kladionici.

       • Nostalgicar says:

        Stvar je u tome da se ne usporedjuju fotografije iz 2010 i 2020 nego izmedju 2010 i 2011,2012,2013... Putin iz 2011 je vrlo sličan/isti danasnjem ali onaj prije je drukciji. Pogledaj i uociti ces razliku odmah

   • jovan says:

    I ja imam taj pogled na problem Rusa i Srba ( Slovena) sa pljackaskim hordama  Zapada. Nije vazno ko je pravi Putin (Putin koji je u srpskom Drezdenu zaustavio rulju, ili Putin koji u Minhenu kaze da je raspad SSSR najveca KATASTROFA MILENIJUMA ,,... ), vec da li PRAVI podize Rusiju i zivot ruskog naroda u RG i ostalim drzavicama u kojima su ih ostavili Gorbacov-Jeljcin, najgori vladari Rusije i Slovena od postanja sveta. Da li su Jelcin-Gorbacov bolji od Putina sto su Zapadu bili sipaticni, ili nekome vise licili na prave??? Jelcin i Gorbacov koji su krivi sto je manje 100 miliona Rusa i plus jos 100 miliona nerodjenih!!! Razarajuci Rusiju na "froncle", razabijaju ruski narod u 20-ak neprijateljskih drzavica gde su Rusi potlacena manjina, bez ikakvih prava i uslova za normalan zivot;  bez posla, bez egzistencije. U ostatku ostatka zvanog RF, u vreme njihovog podilazenju Zapadu, zemlja biva opljackana,a narod umirao na ulicama od gladi, nemastine, ocaja. ponizen,  bez nade da ce ikada biti bolje i da  zivot u Rusiji nema smisla prepustao se smrti,  niko nije mogao ni pomisliti a kamoli imati ni normalnu porodicu, decu,.. Obican narod ruski  je isao na Zapad da bi cistili wc i bili sluge zapadnjacima, ili bavili prostitucijom za "bolji zivot" na Zapadu.  Malobrojni Rusi koji su bili vazni Zapadu su ziveli bolje od sto miliona Rusa u RF, ali oni NISU VREDNI POREDJENJA JER ONI NISU RUSI VEC EGOSTI, LOPOVI, NEKRSTI, I NEMAJU NACIJU.  Pravi Vladimir Vladimirovic je ako XXI vek bude vaskrs Rusije i Slovena, a mi ne budemo KOLONIJA, sluge i robovi pljackasa Zapada.

  • persida says:

   U pravu si, Putin na slici lici na Rusa (Slovena). Danasnji Putin ima lice Mongola.

   • Suzuki Vitara says:

    Sido dok je mongol dobro je, samo da ne bude mongoloid kao ti i druge turske udvorice.

 10. persida says:

  Rutavi majmune, i Vucicev bote, idi leci se sto pre, ako ti doùvoli tvoj gazda Vucic.

 11. Vladimir says:

  Ništa se naravno ne dešava slučajno i siguran sam da je to u stvari tajna strategija Rusije sa Zapadom."Vi" sa Zapada nas polako kradite, rasparčavajte, a mi Rusi ćemo se navodno braniti, ali, samo i ipak samo rečima, a ne delima.... Rusija,kao i Srbija i ostali pravoslavni narodi su u defanzivi vekovima unazad. Međutim, ni Rusija se ne brani maksimalno rečima....Koliko američkih tajni neće da otkriju, jer, naravno, balansiraju sa njima...što jasno govori, kao i u našim realnim životima....sarađuju i trguju.... A šta je sa Putinom, meni je potpuno razočarenje....otkako je ove korone, ne čuje se, ni ne vidi se uopšte....i on je deo ove globalne prevare !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *