„РУСИЈА МОРА ЖЕСТОКО ДА УЗВРАЋА УДАРЦЕ и да престане да води ОДБРАМБЕНЕ БИТКЕ“

„РУСИЈА МОРА ЖЕСТОКО ДА УЗВРАЋА УДАРЦЕ и да престане да води ОДБРАМБЕНЕ БИТКЕ“

28 новембра 2020

Аутор: Сергеј КАРАГАНОВ (почасни председник президијума Савета за спољну и одбрамбену политику)

ДУГО сам се двоумио да ли да објавим овај чланак. Испао је болно тврд. Али криза на много нивоа која се шири у свету – економска, за многе цивилизацијска, и која ће довести до смене режима и елита, убеђује нас: морамо да говоримо директно.Живимо у ратном стању – засад без милиона директних жртава. А – рат је рат.

Задржаћу се најпре на идеолошкој подршци руској политици.

Код нас се много тога ради исправно. Русија чврсто брани своје интересе и своју истину. У том смислу и ону о смислу и значају Велике Победе. Раскринкавају се нове бесне кампање, које су у моралном смислу често свињарије, које нашој земљи намеће губитник у историјској утакмици – Запад.

Он користи ресурсе преостале из времена његове доминације и покушава да води очајничку позадинску битку у економији (трговински рат САД против Кине, санкције против Русије и десетина других земаља) и на информативном пољу (пропагандни рат против Русије и Кине).

Али, руска страна пати од важне слабости. Ми се стално правдамо, играјући на тај начин, наметнуту игру. По навици, наслеђеној од претходног «хладног рата» и тадашње доминације Запада, Западу посвећујемо превише пажње. Али, ми већ одавно не губимо. Ми одавно нисмо ни сиромашни ни неслободни. Ипак, наша дефанзивност је и даље ту.

То што смо у идејној сфери у одбрани, сасвим је у складу са руском стратешком традицијом – пре него што смо победили, оставили смо Москву Наполеону, узвраћали смо Хитлеру до Волге. А од кога се сада бранимо? Од пигмеја у поређењу са тим чудовиштима! Одбрамбена традиција је неумесна у садашњем свету и води губитку храбрости и у елити и у друштву. А без храбрости у Русији нема победе.

Немамо ни позитивну идеологију, нову руску идеју. А без таквих идеја, све велике силе пропадају или престају то да буду. Свет је препун њихових гробова или рушевина.

У међувремену, као резултат пропасти старог комунизма и актуелног краха „демократског либерализма“, у свету се створио идеолошки вакуум за чије попуњавање се интензивира борба. Кини је тешко да га попуни. Кинеска култура је болно специфична, и „неразумљива“ је за већину других цивилизација. (Иако настојати да се она разуме, као и Исток у целини, постаје веома неопходно.)

Уместо либерализма и комунизма, у свету се сукобљавају два идеолошка тренда.

Један су – назовимо их условно „националисти“, или пак „конзервативци“, односно „нормални“. Њихове су пароле – очување суверенитета држава и народа, националног идентитета, одбрана националних интереса и културе.

Они чине огромну већину, посебно у Азији, која је у успону, има их много у САД и европским земљама. Али донедавно они су се бранили од доминантне либералне „политичке коректности“.

Други су – условни транснационалисти, то јест либерали. Иако не иступају за истински либерализам, односно слободу, ипак су покушали да наметну полутоталитарну, унифицирану идеологију. Они су сада у мањини, која је све мања.

Они поседују моћне, иако све слабије, позиције у светском економском систему, створеном у Бретон-Вудсу и проширене после 1991. године на цео свет. И веома јаке, акумулиране током протеклих неколико векова – у информативно-културној сфери, можда главном одбрамбеном бастиону Запада.

У прилог транснационалистима иде и околност да је у условима дуготрајног мира створеног нуклеарним оружјем и одсуства стреса карактеристичног за читаву историју човечанства, у условима неопходности борбе за оно што је заиста насушно – живот, хлеб, своју културу, своје место под сунцем – домовину, промењена свест значајног дела западних (и малог броја незападних, укључујући и наша) друштава и елита.

Сличне промене претходиле су паду Римске империје, Млетачке републике крајем 18. века и катастрофи Кине у 18-19. веку.

У савременом свету шире се сурогат идеологије, вредности и модели понашања – демократија као религија, ЛГБТ, Me Too, феминизам (не сме се мешати са правима жена), Black Lives Matter и даље по списку.

Ове моделе понашања и вредности подстичу владајуће транснационалне елите јер одвраћају пажњу од нерешених и нерешивих проблема – безизлазности и неправедности постојећег модела капитализма, атомизују друштва, замењују природне вредности и осећања и доприносе претварању човека у робота са програмираним реакцијама.

У суштини, ради се о дехуманизацији човека и човечанства. Те моделе они покушавају да извозе, како би ослабили конкурентске земље и друштва, да би одвојили народе од њихове историје, традиције, од самих себе.

Овај извоз изазива негативну реакцију условно „нормалних“, који су у свету огромна већина. Али, они нису идејно организовани и немају лидера. И баш зато не треба да размишљамо о томе како да се оправдамо због одсуства геј-парада, већ да покушамо да станемо на чело новог хуманизма – очувања човекове суштине и мисије – да служи породици, друштву, својој земљи, свету, Богу. То су вредности свих цивилизација и религија, осим оне која се назива либералном.

Изузетно је велика и повећава се претња глобалним ратом. А Русија је главни хранилац света.

Управо ми војно-политичким одвраћањем затварамо пут онима који покрећу ратове.

Када је због своје војне, моралне и политичке слабости Русија прекинула активно обуздавање, уследило је групно силовање остатака Југославије од стране натоваца, агресије на Ирак и Либију.

Али, ми не капитализујемо ово своје реално достигнуће, не водимо активну политику мира, спасења света, не помажемо идејно себи и човечанству да се смањи претња глобалним ратом.

Зар су нам оружане снаге потребне само ради одвраћања „потенцијалних агресора“ или очувања суверенитета или је то ипак и у првом реду за очување највише вредности – мира за себе и друге? Ја мислим да је тако. Али зашто онда о томе не говоримо себи и свету, обезбеђујући заслужени ауторитет и самопоштовање?А о додатној јавној подршци за одбрамбене трошкове да и не говоримо, а што није сувишно у ситуацији економске кризе.

Одузевши САД и Западу војну супериорност, на чијој основи се заснивала њихова петстогодишња доминација у политици, економији и култури, ми смо ослободили свет, створили услове да народи и државе слободно бирају свој пут. Дали смо им могућност да почну да стичу праведан удео у светском БНП.

Раније су све то Европљани, а затим и Американци, пумпали себи, ослањајући се на своју доминацију. А ми стидљиво одбацујемо оптужбе за милитаризам, агресивност, не кажемо да смо ми народ и земља – ослободилаца, не само од потомака разних џингисканова, наполеона, хитлера, већ и од западног или неолибералног „јарма“.

А посебно је питање – зашто држава, која је нето извозница чистог ваздуха и воде скромно ћути у ћошку у вези еколошких питања? По свему судећи, по навици смо у дефанзиви у односу на делимично разумну, али умногоме вапијуће себичну „зелену“ агенду, коју предлаже Запад. Међутим, ми можемо и морамо да дајемо тон и у међународној еколошкој политици, предлажући концепцију, која је корисна за све.

Зар ми не знамо да је демократија – начин управљања споља удобан за већину, али неефикасан у кризним условима? И да је он увек страдао у таквим условима?

Зар не видимо чему воде и водиће формалне демократске процедуре у сиромашним државама? Одговори су око нас – Украјина, Јерменија, Белорусија, Киргизија и многе друге земље. А њихов број ће расти у условима глобалне економске кризе, подстакнуте пандемијом.

Ауторитарност није панацеја и може да води до стагнације и пропасти. Ми то знамо. Али демократија у сиромашним етнички сложеним друштвима готово нужно доводи до деградације. Па чак и до крви.

Зар себе сматрамо морално једнаким или чак инфериорним у односу на комшије у европској цивилизацији који су огрезли у лажи и неуспеху? Или ми, коначно, признајемо да смо оно што смо историјски били и јесмо – евроазијска, и можда чак цивилизација над цивилизацијама?

Закључак је очигледан – неопходно је узвратити ударац. Окретање другог образа је бесмислено. Тим пре – онима који су у дубокој цивилизацијској кризи. Морамо престати да водимо одбрамбене битке са историјским губитницима, и морамо ући у нови, све више незападни свет, освајајући повољне, а често и водеће идејне и политичке позиције које нам тај свет нуди.

Предложићу само неке идеје за такву офанзивну, окренуту будућности и нипошто агресивну политику.

Ми смо народ победника.

Ми бранимо суверенитет и идентитет, слободу избора – културног, политичког и економског пута за све земље. Ми смо за слободу земаља и народа против хегемонизма у политици и економији и универзализма у култури и идејној сфери.

Ми смо интернационалистички народ и не можемо бити другачији, с обзиром на нашу историју. Дубоко нам је туђ сваки расизам.

Ми поштујемо лични интимни избор сваког човека. Али ми хоћемо да се човечанство развија, да се рађају деца, ми смо против претварања људи у манкурте – робове који се не сећају своје историје, сродника и пола. Ми смо за то да човек настави да следи своју највишу предодређеност – да служи својој породици, друштву, земљи, свету, Богу, ако у њега верује.

Ми смо народ женствених и врло снажних жена које су више пута спасиле земљу у њеној тешкој историји. И ми смо народ снажних и одважних људи, спремних да заштите слабе.

Морамо да кренемо у нови свет, не одричући се старог, који нас вуче уназад, већ предлажући себе Евроазији и свима као лидера нормалних, националних, суверених, мирољубивих.

Прочитавши ово, многи ће рећи – ми још нисмо сасвим такви. Али ми смо такви много више од свих других и морамо ићи напред, јачајући оно најбоље у себи и привлачећи тиме друге.

(за Факти.орг превео: В. Кршљанин)

https://rg.ru/2020/11/26/sergej-karaganov-oboronitelnaia-tradiciia-neumestna-v-nyneshnem-mire.html

KOMENTARI33 коментара

 1. Miki says:

  Rusija mora nastaviti osvajanje svemira jer je u tom pravcu lider.Tim potezom sve ove reči izgovorene u predhodnom tekstu usmeriće ogromnu pažnju ka Rusiji svakom ćoveku planete, pa zašto onda neiskoristiti već sopstveno stvorene tehnološke resurse i iskoristiti ih isključivo u tom pravcu a ne u odbranu kojoj nema kraja. Rusija ima inteligentne sopstvene naučnike koji su u vrhu sadašnjeg sveta,dok Zapad iste papirno kupuje po svetu i istim potlači celu planetu.Dakle usredsređivanjem već stvorenih naučnih dostignuća u tom pravcu obećava automatsko liderstvo sveta na koje neprijatelj mora računati. Jurnjava mačke i miša na trenutni način trajaće beskonačno

 2. milorad3 says:

  nema više vremena, rusija treba da potapa odmah drske uljeze na svojim granicama,dotle je došlo.To više nema veze sa ideologijama ili civilizacijskim nerazumevanjima ili ekonomijom.To je RAT BRE, koji je odavno objavljen potpuno otvoreno rusiji.Još od prisajedinjenja krima rusiji, jasno i otvoreno im je rečeno sa zapada da su u ratnom stanju sa njima, a ko njih zna, taj zna da oni ne prete u prazno,samo je pitanje vremena kada će ostvariti tu pretnju.Rusija je primorana da UDARI PRVA i bolje im je da imaju čime da udare i da udare žestoko inače će ih istrebiti ko mrave.

 3. jovan says:

  Tacnooooo......! Nas (Slovena, Srba, ..) je sve manje, i manje zbog hiljadugodisnje defanzive, deoba i konvertizma. Iako su cak anticki istoricari tvrdili da smo najveci narod u Evropi, i da Sloveni( Srbi) kada bi hteli mogli bi da vladaju celom Evropom. Na zalost, uvek samo okretanje drugi obraz, samoporicanje, i povlacenje pod Zapadnim pljackaskim hordama, od Istocne Nemacke, Gdanjska na severu do nas na Balkanu, i uvek isli u korist njihovim hiljadugosnjim projektu- Drang nach Osten. GRESKA. Trebao je Rusi da ostanu u Pariz posle Napolena, a nisu; morao je Staljin(iako satanizovan od Zapada bio veci Rus od Gorbacova i Jelcina) da obnovi Luzickosrpsku drzavu posle Hitlera, drzavu Srbiju bez genocidnih hrvata, shiptara,.., a nije. Zbog iscrpljene Rusije petogodinjim ratom, prihvatio Vatikansko-englesku podelu Evrope, mada gledajuci post Gorbacovsko -Jeljcinove Rusije, to je bila neuporedivo ofanziva. Na kraju, mi Srbi, NAJVECI DEFANZVICI na celom svetu dozvolili povlacenje sa svih teritorija i guranje u BG pasaluk gde vlada zapadni prokurator; posle tri prezivljena genocida u XXveku, imamo "intelektualnu elitu" bez intelekta koja nas tera da i dalje se povlacimo pred Zapadom, i da krivimo, ponizavamo, i negiramo sami sebe. Niko nikada nije pobedio DEFANZIVOM, ni u ratu, nu u politici, ni u sahu, ni u beznacajnom fudbalu. Kraj.

  • persida says:

   Sloveni nisu bili defanzivci, to ih je naucilo pravoslavlje, koje je njihov grob, a oni se time ponose. Ovde ne govorim o pravoslavlju kao delu kulturne tradicije sto je smesno negirati, vec o njegovom uticaju na nacin razmisljanja slovensksih naroda. Ta uticaj bio je krajnje negativan, sto upravo danas mozemo da vidimo.

   • jovan says:

    Mislim da nije pravoslavlje kljucni uzrok porazima, naprotiv Pravoslavlje nas je odrzalo da jos uvek ima ovo malo Rusa i Srba. U suprotnom, mi Srbi bi kao muslimani postali Turci, ili kao katolici postali Rvati. Najveci uzrok su deobe, nejedinstvo IZDAJA "velikasa" (proklete im duse) koji su prelazili na stranu neprijatelja da bi sacuvali polozaj i bogatstvo, i "prodavali veru za veceru"!

  • Ramonda Serbika says:

   Решење је само следити природне законе,законе који владају у природи.Зато постављам питање ГДЕ У ПРИРОДИ ВАЖИ - ко тебе каменом ти њега хлебом,ако те неко удари по једном образу ти му окрени други,молите се за непријатеље своје.Где,питам где,када.Сви они који верују у горе наведено су УМОБОЛНЕ САМОУБИЦЕ.У природи опстају само најачи,напад је најбоља одбрана,И ЈЕДИНА,непријатеља треба напасти у његовом дворишту/кући а не чекати га у своме.Кад то схватимо - имамо шансу да ПРЕТЕКНЕМО,опстанемо....

 4. Cp6a says:

  Пријатељу, да ти упамтим име. Тако је, искра слободе треба да се разгори и да донесе дан свету, а нас да напокон угреје сестра Русија.

  • Kulak says:

   Hitno se vratiti u Odesu i spasiti pola miliona Rusa u Pridnjestrovlju.Ameri su u Moldaviji instalirali na vlast neonacistkinju Maju Sandu koja je već zapretila da će uništiti Ruse u Pridnjestrovlju.

   • persida says:

    Jevrejin Putin to nece dozvoliti. On jaca samo svoj kult na racun Rusije koju cini sve slabijom.

    • Mate says:

     Ne, Rusija će stvarno napasti Europu u novom boljševičkom genocidnom pohodu, a Srbi će im se isprva pridružiti jer će vidjeti kako agresor dobro napreduje, samo proročanstva kažu da Rusi na kraju gube, NATO će napraviti žutu crtu (neki otrov) od Baltika do Jadrana i nitko je ne može prijeći jer odmah umre, a Kinezi će im zabiti onda nož u leđa. Oteto je prokleto, zato se ostavite Rusa, a i Zapada, i budite suvereni kad već Hrvatska nije i spasite se.

   • Portopranco says:

    Ameri u Kijevu instaliraju neonaciste banderovce,u Kišinjovu instaliraju neonacistkinju Maju Sandu,u Minsku ruše Aleksandra Lukašenka.Ameri ruše vlast u Kirgiziji,instaliraju svog igrača novinarčića u Jerevanu,likvidiraju nuklearne naučnike u Iranu.Ameri dakle vrlo aktivno rade.Šta radi Putin?Piše protestna pisma i blebeće da se ne treba miješati u unutarnje stvari suverenih dŕžava.Cirkus.Krajnje je vrijeme da se uozbilje Rusija i Putin i krenu s aktivnom politikom.Da,prvo i osnovno moraju oslooditi od banderovske okupacije ruskojezičnu Odesu i čitavu Novorusiju.

 5. Neko iz mase says:

  Iako za moju veru Pravoslavlje mislim da je prava vera, jer propoveda pitomost i ljudskost, takođe mislim da nas negde u dubini naše duše tera na pitomost i mirenje sa sudbinom i smrću. Pa Austrijanci su se čudili narodu koji čeka na streljanje u redu, i ne pokušavajući da se otrgne i pobegne. Nisu videli tako nešto. Mislim da smo kao pravoslavci usetovani da budemo konzervativni, večito u defanzivi, stalno se pravdajući. Kao neko jagnje koje čeka da ga zakolju, a koje to vreme provodi u nadi da će svojom pitomošću i mirenjem sa sudbinom dospeti u Božje dvore. Živi se sada i u ovom trenutku. Neko ko se stalno brani na kraju će biti pobeđen. U šahu bele figure koje prve počinju partuju najčešče i pobede crne koje se brane. Uvek je potrbna inicijativa i sve mora da se planira 200 godina unapred. Pa zapad preventivno napada po svetu radi odbrane svog sistema, i pljačke naravno koja im je kroz vekove i omogućila status i moć koju imaju. Pljačkali su nas pitome. I ko je na kraju pametan? Nešto se u nama mora promeniti.

   • Neko iz mase says:

    Mislim da ti fali pameti.

  • Vjatič says:

   Takva svojstva Srba uočio je Saks Gramatikus, Germanski biskup koji je pratio pokatoličene horde germanskih varvara tokom uništenja Srbske države na Baltiku. Čudio se da Srbi pokazuju krajnju gostoljubivost i trpeljivostprema njima, iako su znali da im Danci žele zlo i spremaju uništenje. To je bilo pre 900 godina, i Srbi tada nisu bili hrišćani. Zato su i bili meta.

   • jovan says:

    To je to! Mi smo takvi uvek bili, i jesmo, za rzliku od hordi VARVARA SA ZAPADA koji bili, jesu i bice zlocinacke pljackaske horde! Sav sjaj danasnjeg Zapada, svaki milimetar njihovog bogatstva lezi na milione milione galona krvi i znoja ostatka sveta. Nas boli to sto su se te varvarske germanske horde razvile na nas racun. Sto su damas te varvarske Natohorde gospodari a mi njihove sluge. Ali ako se oslobodi Rusija ima nade i za nas.

   • Neko iz mase says:

    Slažem se. Definitivno gajimo neprijatelje i pravimo pogrešne odluke koje nas koštaju u budućnosti. Neverovatno!

 6. test01 says:

  Rekao sam ja, Rusi ce MOZDA da se opamete kada pocnu da im bombe padaju na glavu! I onda ce Putko da zavapi - nasi partneri...

 7. Gagi says:

  Nisu Srbi u istoriji bili defanzivci,znali smo mi da se bijemo sa jacima od nas i da pobedjujemo. Satiranje Srba i "okretanje drugog obraza" je pocelo posle zavrsetka I sv. rata kada smo poceli tesnu saradnju sa judeo masonima. Tada su nas nase "umne" glave ubacile u kovitlac lopovske internacionale i masonske utopije da je "brat mio koje vere bio". Onda su evidentnim krvnicima naseg naroda "okrenuli drugi obraz" i ukazali im poverenje da ucestvuju u upravljanju zajednickom drzavom za koju smo mi krvavo izginuli. Naravno da su ovi to jedva docekali, samarali su nas iz sve snage, kao sto vidimo, to se nastavilo do danasnjih dana. Novije vreme je donelo jednu kvalitetniju promenu, pored obraza okrenuli smo im i guzu.

 8. petrovgrad says:

  Svaka šuša se ne plaši boga već batina. Priroda poznaje zakon jačeg, a ne pravednijeg. Čuj budalaštinu koju su nam nametnuli da verujemo "Ko tebe kamenom, ti njega hlebom". To nigde ne piše, osim u novinarskim budalaština. To su nam podmuklo plasirali iz Vatikana, putem antisrpskih novinara. Ja se toga nikada nisam pridržavao i to me je održalo.

 9. Nostalgicar says:

  Pogledaqjte naslovnu fotografiju, ovo je pravi Putin prije nego su ga zamijenili. Usporedite Putina sa slike sa danasnjim "Putinom" i odma ćete vidjeti razliku.

  • Cp6a says:

   Није битно ко је Путин, него шта претставља. А пошто је монструмима са запада помрсио рачуне и тако променио ток историје, сигурно би му се многи радо напили крви. Зато прави белмондасти брат Путин нека седи у Кремљу на сигурном, а његове двојнике ћемо радо да гостимо, јер тој браћи није баш лако.

   • Nostalgicar says:

    Volio bi da je tako i da je pravi u Kremlju ali po mnogim informacijama pravi Putin je otrovan od strane zapadnih bandita prije 10-tak godina.

    • Cp6a says:

     Мора да су то проверене информације.

     • Nostalgicar says:

      Šta za tebe znaci "proverena informacija"? Bice ona koja je izrecena na TV u dnevniku... jbg ovako nesto neces tamo cuti kao ni milion drugih istinitih stvari. Za pocetak prvo pogledaj Putinove slike 2010 i 2011, to nije isti lik... a nakon toga razmisli kako to da i Rusi i Amerikanci su slozni da sve o tome drze sakriveno... razlog bi se trebao pretpostaviti...

      • Cp6a says:

       И ја на сликама од пре 10 година изгледам другачије. Мало се шалим, а ти се опусти гледајући нпр. Обаму на инаугурацији и на крају мандата, или пробај Трампу да провалиш шифру за фарбу за косу, непогодива је као резултати у кладионици.

       • Nostalgicar says:

        Stvar je u tome da se ne usporedjuju fotografije iz 2010 i 2020 nego izmedju 2010 i 2011,2012,2013... Putin iz 2011 je vrlo sličan/isti danasnjem ali onaj prije je drukciji. Pogledaj i uociti ces razliku odmah

   • jovan says:

    I ja imam taj pogled na problem Rusa i Srba ( Slovena) sa pljackaskim hordama  Zapada. Nije vazno ko je pravi Putin (Putin koji je u srpskom Drezdenu zaustavio rulju, ili Putin koji u Minhenu kaze da je raspad SSSR najveca KATASTROFA MILENIJUMA ,,... ), vec da li PRAVI podize Rusiju i zivot ruskog naroda u RG i ostalim drzavicama u kojima su ih ostavili Gorbacov-Jeljcin, najgori vladari Rusije i Slovena od postanja sveta. Da li su Jelcin-Gorbacov bolji od Putina sto su Zapadu bili sipaticni, ili nekome vise licili na prave??? Jelcin i Gorbacov koji su krivi sto je manje 100 miliona Rusa i plus jos 100 miliona nerodjenih!!! Razarajuci Rusiju na "froncle", razabijaju ruski narod u 20-ak neprijateljskih drzavica gde su Rusi potlacena manjina, bez ikakvih prava i uslova za normalan zivot;  bez posla, bez egzistencije. U ostatku ostatka zvanog RF, u vreme njihovog podilazenju Zapadu, zemlja biva opljackana,a narod umirao na ulicama od gladi, nemastine, ocaja. ponizen,  bez nade da ce ikada biti bolje i da  zivot u Rusiji nema smisla prepustao se smrti,  niko nije mogao ni pomisliti a kamoli imati ni normalnu porodicu, decu,.. Obican narod ruski  je isao na Zapad da bi cistili wc i bili sluge zapadnjacima, ili bavili prostitucijom za "bolji zivot" na Zapadu.  Malobrojni Rusi koji su bili vazni Zapadu su ziveli bolje od sto miliona Rusa u RF, ali oni NISU VREDNI POREDJENJA JER ONI NISU RUSI VEC EGOSTI, LOPOVI, NEKRSTI, I NEMAJU NACIJU.  Pravi Vladimir Vladimirovic je ako XXI vek bude vaskrs Rusije i Slovena, a mi ne budemo KOLONIJA, sluge i robovi pljackasa Zapada.

  • persida says:

   U pravu si, Putin na slici lici na Rusa (Slovena). Danasnji Putin ima lice Mongola.

 10. persida says:

  Rutavi majmune, i Vucicev bote, idi leci se sto pre, ako ti doùvoli tvoj gazda Vucic.

 11. Vladimir says:

  Ništa se naravno ne dešava slučajno i siguran sam da je to u stvari tajna strategija Rusije sa Zapadom."Vi" sa Zapada nas polako kradite, rasparčavajte, a mi Rusi ćemo se navodno braniti, ali, samo i ipak samo rečima, a ne delima.... Rusija,kao i Srbija i ostali pravoslavni narodi su u defanzivi vekovima unazad. Međutim, ni Rusija se ne brani maksimalno rečima....Koliko američkih tajni neće da otkriju, jer, naravno, balansiraju sa njima...što jasno govori, kao i u našim realnim životima....sarađuju i trguju.... A šta je sa Putinom, meni je potpuno razočarenje....otkako je ove korone, ne čuje se, ni ne vidi se uopšte....i on je deo ove globalne prevare !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u