Rusija na drugom mestu u svetu po broju gastarbajtera

Rusija na drugom mestu u svetu po broju gastarbajtera

21 septembra 2013

gastarbeiter_dormitoryStranci koji žele da rade u Rusiji uskoro će morati da na računu u banci imaju hiljadu evra, ili 45.000 rubalja! Razlog? Ako budu morali da se vrate kući, u zemlju iz koje su došli, kartu moraju da plate sami.

Ovo je predlog poslanika gradske skupštine u Sankt Peterburgu, koji se nadaju da će na taj način dobiti garanciju da će se lako rešiti onih koji bi mogli da im prave probleme. Taj novčani limit će biti prepreka mnogim gastarbajterima iz bivših sovjetskih republika, pogotovo onih koji dolaze iz centrale Azije, jer je za mnoge od njih hiljadu evra pravo bogatstvo.

Prema podacima Federalne migracione službe Rusije, u tu zemlju je ušlo 15,9 miliona stranih građana, od čega se registrovalo 6,5 miliona. Državljanstvo Rusije je dobilo 95.700 stranaca, dok je 35.000 deportovano ili vraćeno u zemlju.

Po broju došljaka, prema analizama OUN, Rusija je na drugom mestu u svetu, odmah posle SAD. U Rusiji živi i radi 11 miliona migranata, dok ih je u Americi 45,8 miliona. Ukupno je u svetu 232 miliona gastarbajtera, što je 3,2 odsto od svetskog stanovništva.

U zapadnoj Evropi najviše migranata je u Nemačkoj – 9,8 miliona, zatim dolaze Francuska sa 7,4, Velika Britanija 7,8 miliona, pa Španija sa 6,5 miliona. U arapskom svetu najviše je gastarbajtera u Saudijskoj Arabiji – 9,1 milion, pa onda u Arapskim Emiratima 7,8 miliona.

Među privlačnijim zemljama za migrante je i Kanada gde živi 7,3 miliona gastarbajtera i Australija sa 6,5 miliona migranata.

Peterburžani su takođe predložili da Duma donese zakon kojim će gastarbajterima biti zabranjeno da rade u državnim službama, gradskim i republičkim. Među ostalim, ne bi smeli da rade ne samo u policiji i istražnom komitetu, nego i u komunalnim službama. Osim toga, u Peterburgu predlažu da se ne dozvoli da radne dozvole dobiju strani civilni piloti iako su ruskim avio-kompanijama potrebni piloti. Međutim, lobi domaćih pilota se tome žestoko protivi i insistira da se obnovi rad domaćih pilotskih škola. Sa druge strane, za avio-kompanije je povoljnije da angažuju već obučene pilote sa kojima bi se potpisivali ugovori.

Ako se predlog poslanika iz Sankt Peterburga prihvati i donese zakon, gastarbajteri ne bi mogli da rade ni kao taksisti i vozači. Sada su mnogi vozači ne samo taksija, već i autobusa, upravo gastrarbajteri. Moskovska skupština je već raspravljala o tome da se kažnjavaju oni vozači-gastarbajteri koji nemaju rusku profesionalnu dozvolu. Njima bi se oduzimala nacionalna vozačka dozvola na dve godine. Osim toga, direktori koji angažuju takve vozače plaćali bi kaznu od 50.000 rubalja i plus bi bila kažnjena firma sa sto hiljada rubalja (1 evro vredi 43 rublje).

Kampanja protiv vozača migranata je počela posle velike saobraćajne nesreće u Podmoskovlju 13 juna kada je poginulo 13 osoba. Krivac za tu nesreću je bio vozač koji je došao na rad iz Jermenije.

U sindikatima upozoravaju da bi masovni odlazak vozača migranata mogao da se negativno odrazi na prometne službe jer veliki broj minibusa u gradskom i prigradskom prometu voze upravo došljaci iz inostranstva. A zamena ne može da im se pronađe lako i brzo jer vozači-gastarbajteri nemaju visoke plate.

Pooštriće se i kazne za one koji prekrše migracione zakone. To se posebno odnosi na poslodavce. Povod za taj predlog zakona je taj što je u Sankt Peterburgu 2012. bilo 750.000 do milion gastarbajtera iz bivših sovjetskih republika, iako je službeno određena kvota od 166.000. Svi oni koji su izvan kvote, nemaju radne dozvole već su doputovali kao obični turisti. Većina njih radi kao fizička radna snaga i za njih se ne plaćaju nikakvi porezi.

Premijer Dmitrij Medvedev je sredinom septembra potpisao ukaz kojim su utvrđena pravila po kojima će se određivati kvote na izdavanje poziva za dobijanje radnih viza. Prednost imaju one profesije koje danas nedostaju u Rusiji.

Za 2014. godinu je planirano da se odobri kvota od milion i 142.000 radnika i plus rezerva od 30 odsto. To je za 100.000 radnika manje nego ove godine. Razlog smanjenja kvote je što su već završeni olimpijski objekti u Sočiju gde će se iduće zime okupiti najbolji takmičari „belih sportova“.

SRPSKE NEVOLJE

Zbog dosta komplikovanog postupka za dobijanje radnih dozvola, nevolje imaju i srpski građevinari. Jedan broj manjih preduzetnika dovodi radnike iz Srbije kao turiste jer im do mesec dana boravka ne treba nikakva viza. Posle toga sve postaje rizično ako vlasnici firmi ne uspeju da „podmažu“ činovnike u službama koje izdaju radne dozvole. Prekoračenje boravka od 30 dana u Rusiji je vizni prekršaj pa oni radnici koji ga naprave mogu biti deportovani sa zabranom ulaska u Rusiju na određeni rok.

Inače, Srbi koji rade u Rusiji ne iritiraju domaćine jer se brzo adaptiraju i nauče jezik. Osim toga, simboličan je broj Srba koji ima problema sa pravosudnim organima.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *