RUSIJA NA ISPITU: Donjeck zatražio pripajanje Rusiji

RUSIJA NA ISPITU: Donjeck zatražio pripajanje Rusiji

12 maja 2014

donetsk_flag„Donjecka Narodna Republika“ proglasila se suverenom državom i zatražila je od Moskve da se pripoji Rusiji, javljaju ruski mediji.

„Mi, narod Donjecke Narodne Republike na osnovu rezultata referenduma održanog 11. maja 2014. godine i deklaracije o suverenitetu DNR proglašavamo da je od sada DNR suverena država (…) Polazeći od izražene volje naroda DNR i radi uspostavljanja istorijske pravde molimo Rusku Federaciju da razmotri pritanje ulaska DNR u sastav RF“, navodi se u proglasu.

Proglas je pročitao „kopredsednik privremene vlade DNR“ Denis Pušilin.

Ranije je predsednik Centralne izborne komisije samoproglašene republike Roman Ljagin saopštio da je tokom jučerašnjeg referenduma 89,7 odsto birača podžalo samostalnost Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Prema njegovim rečima, 89,7 odsto glasalo je za samostalnost, protiv 10,19 odsto a nevažećih listića bilo je 0,74 odsto.

RIA Novosti podseća da je ranije danas pres služba Kremlja saopštila da se u „Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedene civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom izmedju predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *