RUSIJA NA POTEZU: Donjeck i Lugansk se ujedinjuju

RUSIJA NA POTEZU: Donjeck i Lugansk se ujedinjuju

13 maja 2014

645188Lideri republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine počeli su pregovore o ujedinjavanju, javila je Ruska informativna agencija Novosti.

Sagovornik te agencije iz pres službe vlade Donjecke narodne republike podsetio je da je inicijativa o ujedinjenju pokrenuta juče. „Prvo treba da budu održani pregovori. Odlučivaće rukovodstvo. Trenutno se vode takvi pregovori“, rekao je neimenovani sagovornik ruske agencije.

Predstavnici Donjecke narodne republike- DNR i Luganske narodne republike- LNR, čije formiranje su u aprilu proglasile pristalice federalizacije Ukrajine, juče su saopštili da je proglašen njihov suverenitet i nezavisnost od Ukrajine nakon referenduma o statusu održanog u nedelju.

„Kopredsednik privremene vlade DNR“ Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska „DNR“ u sastav Ruske Federacije.

Prema RIA Novosti, Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom. Njen južni deo granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.

Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.

Administracija ruskog predsednika juče je saopštila da se u „Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i da polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedena civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska“.

Evropska unija saopštila je da referendume smatra nelegalnim i nelegitimnim, kao i da nikada neće priznati njihove rezultate.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rudy Franklin says:

    Svašta, stvarno, stvarno svašta od strane EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *