Rusija na putu da ubedi Damask

Rusija na putu da ubedi Damask

9 септембра 2013

SYRIA-POLITICS-UNREST-MILITARY-RUSSIA-LAVROVSirijski ministar inostranih poslova pozdravio je predlog Rusije da Sirija stavi zalihe svog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, javlja BBC.

Džon Keri i Sergej Lavrov razgovarali su danas telefonom o sirijskom korišćenju hemijskog oružja, izjavila je portparolka Stejt departmenta.

Ranije je javljeno da će Rusija pokušati da ubedi vlasti u Damasku da zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu kako bi se izbegao napad SAD na Siriju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je to rekao nekoliko časova pošto je državni sekretar SAD Džon Keri poručio da režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada može rešiti krizu zbog upotrebe hemijskog oružja, tako što će predati kontrolu nad „svakim komadom“ tog oružja u roku od nedelju dana.

Keri je rekao da ne veruje da je Asad spreman da to uradi, a Lavrov, koji je danas u Moskvi razgovarao sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom, naveo je da će Moskva pokušati da ubedi sirijski režim.

„Ako će uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u toj zemlji omogućiti izbegavanje napada, odmah ćemo početi da radimo s Damaskom“, rekao je Lavrov.

On je dodao da će Moskva pozvati sirijsko rukovodstvo ne samo da se skladišta s hemijskim oružjem stave pod međunarodnu kontrolu, već i da se uništi to oružje i da se Damask potpuno pridruži međunarodnoj Konvenciji o zabrani hemijskog oružja iz 1993.

Lavrov je rekao da je već predao predlog Mualemu i da očekuje brz i pozitivan odgovor.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u