Rusija najavljuje zabranu uvozu zapadnih automobila, cigareta i pića

Rusija najavljuje zabranu uvozu zapadnih automobila, cigareta i pića

20 avgusta 2014

Moscow flag Russia 834hdPolitika zemalja Evropske unije i SAD može naterati Moskvu da uvede ograničenja na uvoz automobila i vina sa Zapada – saopštio je zamenik predsednika komiteta Državne Dume za industriju Vladimir Gutenjev.

Prema njegovim rečima, ukoliko zapadne sankcije ne budu ukinute, Rusija može „ozbiljno odreagovati” i razmotriti i „novu šemu regulisanja uvoza cigareta i alkoholnih pića”.

Gutenjev je čak bio prilično otvoren i direktan: „Već postoje predlozi koji nisu sasvim glupi: da se ograniči uvoz u Rusiju vina iz Nemačke, Francuske i Italije. To bi u našim prodavnicama raščistilo prostor za vina proizvedena na Krimu koja su poosvajala brojne medalje i druga priznanja za kvalitet”.

Nezavisno od ovoga, krimski proizvođači vina već su uputili molbu Vladimiru Putinu da se donese odluka o ograničavanju uvoza vina iz zemalja EU.

Uvoz kamiona u Rusiju od početka 2014. već je opao za 18-20 odsto, a putničkih automobila – gotovo za 23 odsto. Gutenjev, međutim, naglašava da sankcije SAD i EU zaista mogu prisiliti Moskvu da pođe na nove ograničavajuće mere.

„Već se suočavamo sa ozbiljnim padom proizvodnje domaćih fabrika automobila. Zato je sasvim moguće da će Vlada RF uskoro ograničiti uvoz putničkih automobila čija je cena do 800 hiljada rubalja. Rusija na to ima pravo i po sporazumu o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *