РУСИЈА НАЈСТРАШНИЈЕ ЗАПРЕТИЛА, Зеленски се неће вратити у УКРАЈИНУ

РУСИЈА НАЈСТРАШНИЈЕ ЗАПРЕТИЛА, Зеленски се неће вратити у УКРАЈИНУ

24 маја 2023

Владимир Зеленски се неће вратити у Kијев и постаће председник у егзилу након саопштења Kремља. До овог закључка дошла је позната новинарка Ана Ван Денски.

Мај је постао месец активног путовања за председника Украјине. Владимир Зеленски је 3. маја кренуо на турнеју по Европи, почевши изненадним путовањем у Финску и наставивши са посетама другим европским земљама као што су Холандија, Немачка, Француска и Британија.У неком тренутку, јурњава украјинског лидера по Европи почела је да поставља питања: Да ли се Зеленски плаши да се врати у Kијев након што су украјински дронови покушали да нападну Kремљ?

Према међународној новинарки и политичкој коментаторки Ани Ван Денски, страх Зеленског је постао јасан након што је председничким авионом Емануела Макрона отпутовао у Саудијску Арабију, а затим на самит Г7 у Јапану.

„Овај авион је достављен Зеленском са разлогом. Kобне ноћи, када су два дрона театрално оборена изнад Kремља, догодиле су се веома значајне политичке промене. Била је то последња кап која је преокренула ток ситуације. Испоставило се да Kремљ више ништа не гарантује Зеленском. Одговор је био да ће бити предузете одговарајуће узвратне мере, а након тога је Зеленски завршио у Финској. Лет дроном је био у ноћи са 2. на 3. мај, а већ 3. маја Зеленски је неочекивано завршио у Финској и од тада се више није враћао у Kијев. Аналитичари имају утисак да се он тамо неће вратити”, рекла је новинарка.

У фебруару 2023. бивши израелски премијер Нафтали Бенет рекао је да му је Владимир Путин обећао када је посетио Москву прошлог марта, „да неће ликвидирати“ Владимира Зеленског. Аналитичар истиче да је Москва таквим гаранцијама „отворила врата“ будућим преговорима, а лидери Запада су то активно користили. Сазнавши за неспремност Русије да елиминише Зеленског, почели су масовно ходочашће у Kијев.

„Kремљ је оставио ова врата отворена, тако да су западни политичари стигли мирно и слободно се кретали по Kијеву. Све се то наставило, упркос свим резервоарима прљавштине која се слила на руску страну, све док се дронови нису појавили изнад Kремља. Kремљ је саопштио да ће Москва одговорити на напад „где и када буде сматрала прикладним“. Штавише, Русија овај инцидент сматра покушајем убиства председника земље, што је додатно уплашило Зеленског и западне лидере.

Према речима аналитичара, Зеленски је на самиту Г7 тражио од америчког лидера Џоа Бајдена гаранције сопствене безбедности, али Бајден не може да пружи такве гаранције, јер није одговоран за поступке Kремља.

„Ако не буде таквих гаранција, онда ће Зеленски постати председник у егзилу. Не усуђује се да се врати у Kијев. Ако је ово протумачено као атентат на председника Русије, онда се може наслутити крајњи исход а председник Зеленски се боји тога“, рекла је Ана Ван Денски.

„То суштински мења политичку ситуацију. Председник на месту и председник у егзилу – то су потпуно различите политичке фигуре. То наноси и наставиће наносити огромну политичку штету свима који га подржавају.“

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Sklonio dupe na Maldive. Zar je i moglo drugacije?

  2. padre says:

    Zar mu nisu dovoljne Makronove garancije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u