RUSIJA NAORUŽAVA ASADA – Sirija dobija oklopna vozila, radare…

RUSIJA NAORUŽAVA ASADA – Sirija dobija oklopna vozila, radare…

17 januara 2014

president-bashar-al-assad-has-assumed-personal-command-of-syrias-military1206570420U poslednjih nekoliko nedelja Rusija je pojačala isporuke vojne opreme Siriji, uključujući oklopna vozila, navođene bombe i bespilotne letelice, piše agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moskva, u nameri da pojača svoj diplomatski i ekonomski uticaj u regionu, glavni je snabdevač režima u Damasku konvencionalnim naoružanjem, blokirajući tako višegodišnje napore zapadnih zemalja da sankijama kazni Siriju zbog napada na civile, komentariše agencije.

Nova ruska oprema stiže u kritičnoj fazi sukoba u Siriji, pred mirovne pregovore zakazane za iduću sedmicu u Ženevi, u vreme žestokih međusobnih sukoba među pobunjeničkim frakcijama, dok pojedini zavničnici iz Damaska tvrde da obaveštajne službe nekih zapadnih zemalja traže kontakt sa vlastima.

Nekoliko izvora reklo je Rojtersu da su u decembru „desetine Antonova 124S istovarili oklopna vozila, opremu za video nadzor, radare, sisteme za elektronski rat, rezervne delove za helikoptere i razno oružje, uključujući navođene avionske bombe“ kao pomoć Bašaru al Asadu.

Izvor: ruski obaveštajci nadgledaju pobunjenike

Isti izvori navode da „ruski savetnici i eksperti pomažu sirijskim snagama u obaveštajnim poslovima, nadgledajući pobunjeničke položaje uz pomoć bespilotnih letilica, analizirajući njihove sposobnosti i navodeći artiljerijske i vazdušne napade“.

Vjačeslav Davidenko, portparol za izvoz ruskog oružja monopola ROSOBORONEKSPORT, rekao je da ne može da komentariše navode o isporukama oružja režimu u Damasku.

Rusija je saopštila da ne krši međunarodne zakone tim isporukama i obnavljanjem vojnih zaliha vlasti u Siriji i da Asadu ne isporučuje ofanzivno naoružanje, dok su zvaničnici u Damasku odbili da komenarišu navode o pristizanju ruskih vojnih isporuka.

Izvor u industriji naoružanja, poznavalac situacije u bliskoistočnom regionu, potvrdio je Agenciji da „oprema stiže Asadovim snagama iz Rusije, ili iz regiona Crnog mora, gde u zemljama koje ga okružuju postoji višak naoružanja“.

Bugarska, Rumunija i Ukrajina na direktan ili indirektan način negirali su svaku sumnju da je naoružanje koje pristiže u Siriju poreklom iz njihovih vojnih rezervi iz vremena pre raspada Sovjetskog Saveza.

Ruski interes – rezerve nafte i gasa

Izvor Rojetersa tvrdi da „Rusija mora da održi Asada na vlasti, ako želi da zadrži svoj uticaj na raspoređivanje prirodnih resursa Sirije, pre svega nafte i gasa.

Ruska naftna i gasna kompanija Soiuzneftegas potpisala je u decembru 90 miliona vredan ugovor sa Ministarstvom nafte Sirije o istraživanju i eksploataciji nafte u priobalnim vodama te zemlje na više do 2.000 kvadratnih kilometa.

Moskva tvrdi da se njena diplomatija na Bliskom Istoku zasniva na svim principima međunarodnog prava i poštovanju uloge Ujedninjenih nacija.

Agencija komentariše da je Moskvi posebno stalo da održi svoj uticaj i zaštiti svoje interese u regionu u kojem je posle arapskog proleća izgubila uticaj u Libiji.

Rojters podseća da je prošle otkriveno da Rusija pregovara sa Iranom o isporuci robe vredne 1,5 milijardi dolara svakoga meseca, što bi moglo da potkopa napore da se na po Zapad zadovoljavajući način reše pregovori o iranskom nuklearnom programu.

Damask na „Ženevi 2″

Ministar inostranih poslova Sirije Valid Mualem potvrdio je učešće predstavnika sirijske Vlade na mirovnim pregovorima „Ženeva 2″, koji treba da počnu 22. januara u Švajcarskoj.

„Ubeđeni smo da je miroljubiv dijalog jedini način da se pronađe rešenje za krizu u Siriji“, rekao je Mualem u Moskvi gde je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, javio je Itar-tass.

Mualem je rekao da je danas predao Rusiji planove za prekid vatre u najvećem sirijskom gradu Alepu, i da je spreman da sa pobunjenicima razmeni liste za moguću zamenu zarobljenika.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *