РУСИЈА НАРЕДИЛА АМЕРИЦИ: Уништите лансере…

RUSIJA NAREDILA AMERICI: Uništite lansere…

7 februara 2019

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je izjavu o napomeni američkog Stejt departmenta o suspenziji učešća u Sporazumu o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) i početku procedure izlaska.

„Rusko vojno ministarstvo kategorički odbacuje neutemeljene navode o kršenju obaveza Rusije po ovom sporazumu“, izjavio je general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.Izjave zvaničnika Sjedinjenih Država nisu istinite, naglasilo je ministarstvo odbrane.

„Uprkos otvorenosti ruskog ministarstva odbrane za suštinski dijalog o pitanjima ispunjavanja obaveza od strane stranaka prema INF-u, Sjedinjene Države nisu pružile nikakve dokaze u prilog navedenom stavu“, dodao je Konašenkov.

Istovremeno, istakao je on, Sjedinjene Države nisu preduzele potrebne radnje kako bi eliminisale svoje kršenje svojih obaveza iz Ugovora.

„Želimo da naglasimo da SAD sprovode stvarno kršenje INF-a i po prvi put su stvorili uslove za proizvodnju raketa zabranjenih ovim sporazumom“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

“Imajući to u vidu, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije poziva američku stranu da preduzme neophodne mere za povratak strogom poštivanju Sporazuma uništavanjem:

– Mk-41 univerzalnih lansera na kopnum koji su razvijeni za lansiranje Tomahavk krstarećih raketa;

– ciljnih raketa, po svojim karakteristikama slične zemaljskim balističkim raketama kratkog i srednjeg dometa;

– bespilotnih letelica, koje spadaju u njihove karakteristike u skladu sa definicijom pojma „zemaljska krstareća raketa“ predviđena Sporazumom’’, završava Konašenkov.

Rusko ministarstvo odbrane je predalpovu notu vojnom atašeu američke ambasade u Moskvi.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *