РУСИЈА НЕ МОЖЕ натерати Иран да напусти Сирију

RUSIJA NE MOŽE naterati Iran da napusti Siriju

31 jula 2018

Rusija ne može naterati Iran da napusti Siriju gde je njegovo prisustvo u skladu sa normama međunarodnog prava i važno je za pobedu nad terorizmom, rekao je ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov u intervjuu Desetom kanalu lokalne televizije.

Optužujući Iran za želju da stvori neprijateljsku odskočnu dasku u blizini svojih istočnih granica, Izrael traži podršku Rusije u borbi protiv iranskih snaga u Siriji i njima bliskih formacija.„Iransko prisustvo u Siriji je potpuno legitimno sa tačke gledišta principa i povelje UN. Možemo sa našim iranskim partnerima da govorimo vrlo otvoreno, pokušavajući da ih ubedimo da nešto urade ili ne urade“, rekao je ambasador.

Na pitanje da li Rusija može naterati Iran da napusti Siriju, on je odgovorio: „Mi to ne možemo“.

„Oni igraju vrlo važnu ulogu u našim zajedničkim naporima za likvidaciju terorista u Siriji. Zato u ovom trenutku mi smatramo nerealnim zahteve o isterivanju bilo kojih stranih snaga sa teritorije Sirije“, dodao je Viktorov.

Diplomata je rekao da Rusija ne odobrava izraelske napade na teritoriju Sirije, koji se objašnjavaju potrebom za pružanje otpora učvršćivanju Irana. Ambasador je dodao: „Ne možemo da diktiramo Izraelu šta da radi. Rusija ne treba da daje Izraelu slobodu da radi bilo šta, niti da mu zabranjuje da nešto uradi“.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Hajde ne lupetaj, zar ne vidis da rade sta hoce. Priznaj da si i ti cionista.

 2. Miraš says:

  U igri je da li će se desiti povlačenje američkih trupa iz Sirije koje su tamo inače prisutne ilegalno, a što Izraelu nikako ne odgovara. Svi raniji izraelski saveznici protiv Sirije bitno su promenili stav prema Siriji ili su značajno smanjili to neprijateljstvo, ostala im je još samo Amerika. Ako i Amerika to uradi napuštajući Siriju za Izrael je to katastrofa. Ne može Izrael da očekuje da istovremeno sa povlačenjem američkih snaga iz Sirije koje su tamo prisutne ilegalno povuku se i iranske snage iz Sirije koje su tamo prisutne na legalan način. ... Takodje veoma izraženo izraelsko najpre političko izazivanje zbog Jerusalima, a zatim vojno zaoštravanje prema Palestincima je u skladu sa izraelskim nezadovoljstvom što Sirija će biti pobednik u sirijskom ratu; da mi (Izrael) pobijemo i proteramo što više Palestinaca pre nego što Sirija postane pobednik.

  • Miraš says:

   Dok god postoje izgledi i šanse da će američke trupe napustiti Siriju ni Rusija ni Sirija neće oštrije reagovati na napade Izraela. Vojna sila je Amerika, a Izrael je pored nje kao pionir. Zato daleko veći i značajniji dobitak za Siriju je da Amerika ode, a da taj pionir koji napada otvoreno Siriju ostane više usamljen. Izrael je od prošle godine dozvolio američku vojnu bazu na svojoj teritoriji, a niko od suseda se nije bunio povodom toga. Prema tome ne može ni Izrael susedima da odredjuje s kim će oni vojno saradjivati.

 3. M says:

  Kakav zahtjev,takav i odgovor!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *