РУСИЈА НЕ СЕДИ СКРШТЕНИХ РУКУ: Нова Путинова одлука матираће АМЕРИКУ!?

RUSIJA NE SEDI SKRŠTENIH RUKU: Nova Putinova odluka matiraće AMERIKU!?

5 februara 2019

Ruski predsednik razmatra da otvori vojnu bazu u karipskoj zemlji, nadomak SAD, nakon što je Vašington poništio Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, koji je bio na snazi još od 1987.

Član Javnog saveta pri ruskom ministarstvu odbrane Igor Korotčenko kaže da bi kao prioritetne mere trebalo razmatrati mogućnost pregovora s rukovodstvom Kube o otvaranju ruske vojne baze na „Ostrvu slobode“ u Sjenfuegosu.



– U prvoj etapi to bi mogla da bude vojnomornarička baza, u kojoj bi se nalazile ruske dizel i višenamenske nuklearne podmornice, opremljene krstarećim raketama „kalibar“, a kasnije i „kalibrom M“ – rekao je Korotčenko.

I sam Putin nije isključio opciju razmeštanja raketa na Kubi. On je naveo da Rusija obustavlja primenu Sporazuma INF i naglasio da sa SAD i njihovim predsednikom Donaldom Trampom o tome više nema pregovora.

– Učinićemo sledeće. Odgovorićemo istom merom. Američki partneri su objavili obustavu učešća u Sporazumu INF i mi ćemo takođe obustaviti primenu – rekao je Putin na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova Sergejem Šojguom i Sergejem Lavrovim.

Zbog novonastale situacije, ruski predsednik je najavio početak rada na razvoju nove hipersonične rakete srednjeg dometa, koja se lansira sa zemlje, što je dosad Sporazumom INF bilo zabranjeno.

– Amerika je objavila radove istraživanja i razvoja njihovih zabranjenih raketa i mi ćemo učiniti isto. Saglasan sam sa predlogom ministarstva odbrane da razvijemo hipersoničnu raketu srednjeg dometa koja se ispaljuje sa zemlje – rekao je Putin, dodavši da je završena ključna faza proba strateških podvodnih dronova sa nuklearnim naoružanjem „posejdon“.

Prema rečima analitičara, upravo bi te nove ruske hipersonične rakete srednjeg dometa, koje se ispaljuju sa zemlje, i „posejdon“ mogli da se nađu na Kubi.

– Nove ruske rakete brže od zvuka imaće domet od 500 do 5.000 kilometara i biće ispaljivane sa zemlje, što je dosad Sporazumom INF bilo zabranjeno. Ukoliko se te rakete nađu na Kubi, cela teritorija SAD bila bi na meti ruskih raketa – kažu eksperti.

Prema njihovim rečima, Putin će za početak, dok nova hipersonična raketa ne bude gotova, sigurno na Kubi razmestiti sistem „iskander M“ i projektile 9M729, zbog kojih je Amerika optužila Rusiju da krši sporazum INF i navodno zbog toga poništila dogovor.

– To su projektili dometa 490 kilometara, što je 10 manje od onoga što je sporazumom bilo zabranjeno. Kuba je udaljena samo 165 kilometara od Floride, koja bi se u slučaju razmetanja ruskih raketa na Kubi našla u dometu 9M729 – navode stručnjaci.

Oni dodaju da su za rusku mornaričku bazu na Kubi za početak pravo rešenje rakete „kalibar“, koje imaju domet do 2.500 kilometara i u skladu su sa svim sporazumima jer se ispaljuju sa mora, a ne sa zemlje.

– Kasnije bi tamo mogli da se nađu i dronovi „posejdon“. Oni mogu da postave nuklearnu bombu jačine 100 megatona u bilo koju američku pomorsku bazu i unište neprijateljske brodove i podmornice – kažu stručnjaci

Postavljanje ruskih raketa na Kubi izazvalo bi novu krizu, poput one koja se dogodila u oktobru 1962. Tada je Sovjetski savez postavio balističke rakete na Kubi kao odgovor na američki pokušaj invazije te karipske zemlje 1961. i razmeštanje projektila u Italiji i Turskoj. Napetost je trajala od 16. do 28. oktobra, kad je postignut dogovor da SSSR skloni svoje rakete sa Kube, a SAD iz Turske, kao i da se Amerika više nikad ne usudi na napadne Kubu. U tom periodu svet je bio najbliži trećem svetskom ratu. Tenzije su bile ogromne, samo je trenutak falio da jedna od velikih sila napadne onu drugu, nešto slično kao što se dešava i sada.

KOMENTARI



11 komentara

 1. Slobodanka says:

  Mrka kapa, čim puno pričaju. Kad stvarno nešto hoće da urade, onda ćute i samo rade. Sećamo se kako su 2015. godine ušli u Siriju, bilo je ćutanje i iznenađenje. Šta će sa ovim postići? Daće podstrek američkim partnerima da budu još agresivniji, da brzo prošire agresivnost i na Kubu. Posle će se Rusi samo fino vajkati - mi hteli, ali eto Amerikanci su bili brži.

  • padre says:

   A možda su već uradili?

   • Slobodanka says:

    Da jesu već bi to objavili američki mediji.

    • Velika Metla says:

     Slobodanka,naci-američki mediji nisu objavili ni slučaj u vezi Sirije,kad su Rusi ćutali,jer niko ništa nije znao! Da su znali objavili bi naravno! Tako ni sada ne znaju šta ih čeka u Venecueli,bez obzira šta Rusija izjavljuje!

     • Slobodanka says:

      Ali prozapadni mediji itekako su objavljivali kad su ih primetili na terenu u Siriji, a nepsredno pre toga Rusi su ćutali i radili. Sada puno pričaju. Ovo sad je kao u izreci: "ptica koja rano peva uneredi se u gnezdo".

     • Slobodanka says:

      Isto kada su svojevremeno pravili raketnu bazu na Kubi takođe su ćutali i radili.

   • Slobodanka says:

    Otvaranje ruskih baza na Kubi bio bi primeren odgovor na suvišno približavanje NATO-a granicama Rusije (raketne baze u Rumuniji i Poljskoj, vršljanje američkih brodova i aviona po Baltiku i Crnom moru) i posebno na američko povlačenje iz sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa. Nastala bi nova Kubanska raketna kriza. S kim bi Rusija DANAS pregovarala sa druge strane? Godine 1962 u vreme kubanske raketne krize predsednik SAD bio je Džon Kenedi koji je bio poštovan predsednik u SAD, a danas amerikanci su prvi od predsednika svoje države napravili dežurno ruglo - napravili su Krampa kog niko ne poštuje. Duboka država SAD ovladala je i tim Krampom, zatim njemu stalno smanjuju ovlašćenja. U slučaju nove velike raketne krize da li bi uopšte hteli da pregovaraju, da li bi hteli MIR ili bi hteli RAT. Šta ako prevlada ovo drugo? Sa dubokom državom SAD i to je moguće. ... Zatim ni Vladimir Putin nije nekadašnji Nikita Hruščov, puno je mekši i popustljiviji od njega. Elegantno je danas izjaviti iz Rusije kako je ratna tehnologija toliko napredovala da je otvaranje vojnih baza po svetu zastarelo. Samo vojna pomoć nekoj zemlji bez baza veoma je upitna jer znači direktnoan vojni sudar Rusija-SAD koji Rusija izbegava. To za saveznike Rusije znači da pomoći neće biti. Rusija sigurno ne želi direktan ratni sukob sa SAD. U Siriji ona se bori samo protiv terorizma, a ratna diplomatija (crveni telefoni) rade kao nikad dosad u nekom ratu. Suviše su se oslonili na crvene telefone pa su im tako Izraelci sa lakoćom srušili avion Il 20. Za tada poginule ruske stručnjake na tom avionu ima krivice i sa ruske strane, ali kad ruskije ljubjat (Izrael) pameti nema. Da ne navodim sve, jasno je da će Rusija braniti samo svoju teritoriju, a saveznici će proći gore nego bos po trnju. Uostalom sad skoro povodom toga što Rusija ima samo uzvratni odgovor na eventualni prvi nuklearni udar SAD, Putin je rekao da u slučaju prvog američkog nuklearnog udara na Rusiju njegovi Rusi će sigurno umirati kao mučenici, itd. ... Pored svega toga što Rusija danas ima na raspolaganju on će i svoje Ruse da izloži mučeništvu. U Putinovoj glavi ko zna koje tek sve muke odgovaraju onima koji nisu Rusi? ... Putin najviše želi novce od izgradnje gasovoda, itd. te da njegova zemlja ekonomski jača. Ugroženim narodima i državama ništa drugo ne preostaje nego da se nadaju da će Rusija jednom doći. Po onoj izreci da NADA UMIRE POSLEDNJA biće im KO UMRO KO OSTAO.

 2. opet ja says:

  Biće tik uz američku bazu Gvantanamo...

 3. Roy says:

  A tek ce je graditi. Aha. Znaci nista od toga jer sat ubrzano otkucava zadnje dane svjetskog mira.

 4. A akoM says:

  Teško da će USA dozvoliti postavljanje protivničkih A-raketa na svoje granice-dvorište!Nije ni prije,neće ni sada!

  • Dani says:

   Bus videl!? BUUUMMMMMMMMM ;)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *