РУСИЈА НЕ СТАЈЕ – НЕШТО СЕ СПРЕМА: Гомилају бродове у Средоземљу, стиже појачање…

RUSIJA NE STAJE – NEŠTO SE SPREMA: Gomilaju brodove u Sredozemlju, stiže pojačanje…

25 juna 2020

Fregata Crnomorske flote „Admiral Makarov“, koja je naoružana krstarećim raketama „Kalibar“, izvodi planirani prelaz iz Sevastopolja u Sredozemno more i priključiće se stalnoj postavi ruske ratne mornarice u regionu, saopštila je pres služba Crnomorske flote.

„Fregata ‘Admiral Makarov’ Crnomorske flote počela je da prolazi kroz crnomorske moreuze Bosfor i Dardaneli u pravcu Sredozemnog mora. Brod će ući u sastav snaga stalne postave mornarice“, navedeno je u saopštenju.Ističe se da je reč o već drugom prelasku posade broda iz Crnog u Sredozemno more ove godine.

„Admiral Makarov“ je već treći patrolni brod iz programa 11356, pored „Admirala Grigoroviča“ i „Admirala Esena“ — fregate visoke autonomije plovidbe namenjene za dugačka krstarenja, koje su stupile na dužnost u poslednjih 35 godina.

Ovi brodovi namenjeni su za borbe protiv nadvodnih i podvodnih ciljeva, za odbijanje napada neprijateljske avijacije, kao i za gađanje kopnenih ciljeva visokopreciznim naoružanje. Samim tim je izuzetno zgodna za korišćenje u antiterorističkim operacijama.

Ranije je načelnik pres službe ruske Crnomorske flote Aleksej Ruljev izjavio da je Rusija u Sredozemno more poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama „Kalibar“. On je precizirao da se radi o fregatama „Admiral Makarov“ i „Admiral Grigorovič“ koje su opremljene visokopreciznim naoružanjem – raketnim kompleksom „Kalibar-NK“.

Takođe je podsetio da se u Sredozemnom moru već nalazi fregata „Admiral Esen“, koja je tamo još od decembra prošle godine.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  počeće rat izmedju grka i turaka izgleda pa nije loše da se pojača sastav flote a takodje tu nešto ima i sa egiptom:)Očigledno je da dronovi dolaze i SUDA baze na kritu a to je GRČKA teritorija,opss bolje reći ENGLESKA.

  • gnevni Mirko says:

   Celo Sredozemno more ima da bude rusko tj.srpsko more a drzave koje se tome opiru tipa turska i sl. nestace pod Kalibrima i drugim ruskim nadmocnim oruzjima. Sloveni rules, anglocionisti i germani- F...off !

 2. M says:

  Zapad ne mora gomilati brodove,avione,rakete itd.u Sredozemlju,već ih tamo ima,neprestano!To je naime Europski bazen,ako nekome nije jasno!I Europa-Zapad će se dugoročno po-truditi da to tako i ostane,i uspjeti u tome!I drugi će to shvatiti kojima još to nije jasno,i platit će to još skuplje nego Europa-Zapad!

  • test01 says:

   Zapad ima baze u Grckoj i Turskoj pa i na Srpskom KiM da bi obezbedili zaledjinu u slucaju problema sa Turskom. Slazem se sa vasim komentarima, zapad zato i radi odvajkada na unistavanju Srbije i Srpskog (pravoslavnog) uticaja na Balkanu. E sada je ostalo da se vidi da li ce Rusi da pristanu na to ili sledi nova geopoliticka podela - ja se nadam mirnim putem...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *