RUSIJA NE ZABORAVLJA – NATO pakt je izvršio agresiju na Srbiju

RUSIJA NE ZABORAVLJA – NATO pakt je izvršio agresiju na Srbiju

8 aprila 2014

Bombardovanje1999Zaboravu ne podleže! – tako se nazivalo veče posvećeno 15-godišnjici vojne agresije NATO-a u Jugoslaviji. Tog dana u Moskvi, u Fondu slovenske pismenosti i kulture, okupili su se novinari, režiseri, muzičari koji su vezani za balkanske zemlje.

Veče je vodila fotograf, autor albuma Kosovo-Južna Osetija: pogled iznutra Natalija Batrajeva.

U našem životu ima stranica koje ne podležu zaboravu. Među njima je učešće naših dobrovoljaca u balkanskim ratovima. Rusi tada nisu mogli da ostanu po strani. Ali nisu samo sa oružjem u rukama stali u zaštitu Srba. Prijateljstvo među našim narodima jača i zahvaljujući narodnoj diplomatiji. Pojedini ljudi koje pokreće saosećanje, realizuju humanitarne projekte za pomoć Srbima.

Jedan od takvih projekata vezan je za pomoć porodici Ratka Mladića. U gradu Armaviru na jugu Rusije već više od dve godne postoji društvo prijatelja generala. Govori moskovski koordinator društva Mihail Petrik.

Kada general još nije bio uhapšen, tadašnje vlasti Srbije su planirale da liše stanova sve njegove rođake na Balkanu. Tačnije, da ih isteraju na ulicu zajedno sa decom i starcima. Saznali smo za to iz knjige Jelene Guskove. Ova vest nas je prosto šokirala. Tada smo se zapitali: kako realno možemo da pomognemo? I bilo je rešeno da ih pozovemo kod nas u Armavir na stalni boravak. Zamolili smo Jelenu Jurjevnu da prenese to sinu Ratka Mladića Darku. Tako je započelo naše prijateljstvo sa porodicom legendarnog generala. Pisali smo pisma, članke u medijima, podržavali ih moralno, materijalno.

Nije ravnodušan prema sudbini Srbije ni 25-godišnji ruski bajkerski klub Noćni Vukovi. 2010. godine predsednik organizacije Aleksandar Zaldostanov je organizovao međunarodni motociklistički maraton u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja. Važnim događajem u životu bajkerskog kluba i holdinga koji objedinjava strukture za pružanje usluga obezbeđenja Vuk, kako kaže predsednik holdinga Genadij Nikulov, jeste održavanje prvog rusko-srpskog seminara za pripremu specijalnih odreda, organizovanog prošle godine na Beogradskoj vojnoj akademiji.

Pre toga u toku 15 godina pod pritiskom NATO-a prolazili smo samo srpsko-američke seminare. Sarađivali smo sa odredima koji brane predsednika zemlje i Ministarstva odbrane. Sada mnogi objekti postepeno potpadaju pod kontrolu NATO-a. I naš zadatak vidimo u tome da uzmemo pod svoju kontrolu sve ruske objekte na Balkanu, između ostalog ambasadu RF i Ruski Dom u Beogradu.

Mnogi koji su izašli na scenu govorili su o svojim humanitarnim akcijama za Srbe: o slanju lekova u srpska sela Kosova i Metohije, o upoznavanju dece sa ruskim crtanim filmovima. Režiser dokumentarnih filmova Vadim Calikov se setio svog puta u Cetinjski manastir, gde je uručio monasima diskove sa svojim filmom Chinvalska priča. On govori o događajima u Južnoj Osetiji iz 2008. godine, kada je Gruzija izvršila vojnu agresiju protiv civila i praktično razorila grad Chinval.

Tada smo čuli na svoj račun: Kako se sve ponavlja! I zaista, kada vidiš ove kadrove razorene Jugoslavije i počinješ da porediš sa onim što smo snimali mi, počinješ da shvataš da je to naša zajednička istorija. I u Chinval sa tim filmom smo došli 25. avgusta, kada je naša vlada donela odluku o davanju nezavisnosti Južnoj Osetiji. Sećam se kako su mnogi tada uzvikivali: Hvala Rusiji! i poklanjali cveće našim vojnicima. Daj Bože da u našoj zajeničkoj istoriji bude manje tuge i više radosti!

Upravo ove reči su bile lajtmotiv čitavog susreta: Daj Bože da se tako nešto ne ponovi!

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *