Rusija neće dozvoliti odlazak Ukrajine u EU, naoružava se i priprema nuklearno oružje

Rusija neće dozvoliti odlazak Ukrajine u EU, naoružava se i priprema nuklearno oružje

17 decembra 2013

Russia-Urkaine-obozrevatel.com-975222047Putin naoružava Rusiju i priprema nuklearno oružje. Sukob Istoka i Zapada je mnogo dublji nego što mi to sada možemo da zamislimo.

Profesor FPN Predrag Simić kaže da ruski predsednik neće dozvoliti da ostane bez zemlje bivšeg SSSR i ustupi je EU, jer bi u suprotnom bio „izbačen“ sa Starog kontinenta

Otkad je Ukrajina odustala od potpisivanja sporazuma o pristupanju Evropskoj uniji, zapala je u veliku krizu i stanje haosa, izazvano četvoronedeljnim demonstracijama proevropski orijentisanih građana, ali i pristalica vlade premijera Mikole Azarova i predsednika Viktora Janukoviča.

Pitanje odbrane

U isto vreme, Evropa s jedne, i Rusija, s druge strane, bore se za ostvarivanje svog uticaja na tu zemlju, a iako su obe sile nagovestile da zvaničnom Kijevu prepuštaju da sam donese odluku o tome da li će odabrati „evropski“ ili „ruski“ put, politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da nijedna od njih neće tako lako odustati od zemlje bivšeg SSSR. U toj borbi posebno prednjači Rusija.

Borba za Ukrajinu je za Evropsku uniju pitanje susedstva i lokacije, jer oni nemaju novac ni za sebe, a pogotovo ne za zemlju koja ima 45 miliona stanovnika. S druge strane, za Rusiju je to pitanje odbrane. Mogli ste da primetite da se Putin naoružava i priprema nuklearno oružje. Sukob Istoka i Zapada je mnogo dublji nego što mi to sada možemo da zamislimo – ističe Simić. Prema njegovim rečima, nesumnjivo je da je Moskva umešana u odluku Kijeva da ne potpiše sporazum o pristupanju EU.

Kao u Jugoslaviji

– Putin to nikako neće dozvoliti i svim snagama će se truditi da Ukrajina ne uđe u NATO i EU, jer bi time Rusija bila izbačena iz Evrope. Situacija u Ukrajini podseća na onu kakva je bila u Jugoslaviju, jer je to zemlja između Rusije i Zapada. To nije nešto novo, a reč je o hroničnom i dugom stanju i nadmetanju EU i Rusije.

Ukrajina je već istorijski podeljena na katolički zapad i pravoslavni istok, gde dominira ruska sfera uticaja. Čitava situacija zaista donekle podseća na našu – ako uđemo u EU, ostajemo bez Južnog toka, kojim bismo bili snabdeveni gasom iz Rusije – objašnjava analitičar i dodaje da se haosu nastalom u Ukrajini nikako ne nazire kraj.

Problem mnogo širi

Ukrajinska vladajuća stranka Partija regiona zatražila je juče sveobuhvatnu rekonstrukciju vlade premijera Mikole Azarova, zahtevajući promenu čak 90 odsto ministara, a u okviru nastojanja da ublaži veliku krizu u zemlji. Međutim, Simić kaže da to neće doneti veći pomak.

– To će biti samo pokušaj da se smanje tenzije. Setimo se samo vremena Miloševića u Srbiji. Tada je, kao i sada u Ukrajini, došlo do sudara dva protivnička tabora i nije bilo rešenja. Ipak, za razliku od Jugoslavije, ovde SAD ne utiču mnogo na čitavu situaciju uprkos posetama njihovog državnog sekretara Džona Kerija. Mnogo više je prisutna Evropa, odnosno Nemačka, Poljska, ali i birokratija u Briselu – istakao je Simić.

(Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *