РУСИЈА НЕЋЕ У ЗАПАДНИ БЛОК ПРОТИВ КИНЕ

RUSIJA NEĆE U ZAPADNI BLOK PROTIV KINE

5 jula 2020

IDEJA o održavanju samita G7 sa učešćem Rusije pogrešna jer jer je nemoguće razgovarati o bilo kom pitanju u savremenom svetu bez Kine, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

Podsetio je na rusku inicijativu za održavanje samita pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i naglasio:

„To je potpuno drugačiji format. I verujemo da je rad u tom formatu, povodom najaktuelnijih i najrelevantnijih savremenih teme i izazova, optimalan“.Dodao je da Moskva ne pregovara sa Vašingtonom o „prihvatljivoj ulozi Rusije na proširenom samitu G7“.

Donald Tramp je prethodnih dana objavio da – kao domaćin samita – planira da na njega pozove Rusiju, Južnu Koreju, Australiju i Indiju.

Velika Britanija i Kanada usprotivile su se povratku Rusije u format G7.

Stavom koji je zvanično saopštio Rjabkov, to jest – odbijanjem ulaska u orbitu G-7, Moskva je faktički sahranila Trampovu inicijativu, iako je američki predsednik sam naglasio da to za njega više ne bio G-7 već G-10 ili G-11.

Trampov cilj sa pozivanjem Rusije bio je jednostavan – uvući je na strani Zapada u rešavanje problema SAD i (po njegovom mišljenju) razvijenog sveta: u obuzdavanje Kine.

G7 je u svom trenutnom obliku za to nesposobna jer se transformisala iz planetarnog borda direktora u klub džentlmena razvijenih demokratija. U klub u kome se razgovara o svetskim problemima, ali bez snage i volje za njihovo rešavanje.

Nakon prošlogodišnjeg samita u Bijaricu, britanski list The Guardian vrlo je precizno opisao G7 kao „relikt prošlog vremena“ kada je američki predsednik bio poštovan, kada su globalne procese kontrolisali globalistički političari, a ne nacionalistički demagozi, kada su se zapadne demokratije mogle dogovoriti o zajedničkim akcijama i to primeniti.

Na odbijanje Moskve uticalo je sigurno i to što su se „povratku Rusije“ usprotivile Velika Britanija i Kanada. Međutim, mnogo je važnije što Rusija neće protv Kine i što se želi ni da ostavlja utisak da se vraća u zapadni tabor.

Vašingtonu je jasno da nikava pomorska blokada Kine nije moguća bez Rusije. Zato neki već postavljaju pitanje: šta su SAD i njihovi saveznici spremni da ponude Moskvi za prelazak na njihovu stranu?

Ukrajinu? To je premalo jer će je Rusija sa vremenom sama `usisati`.

Ukidanje sankcija? Takođe premalo jer ih danas mogu ukinuti, a već sutra ponovo uvesti.

Moskva je odbijanjem izabrala, pokazala da ne želi da učestvuje u obuzdavanju Kine, čak ni u debati na tu temu. Time je i Trampu olakšala posao jer ne mora da povlači poziv Vladimiru Putinu da dođe na naredni samit G-7.

S druge strane, Putinova inicijativa o G-5 – samitu pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – nije po volji SAD.

U Beloj kući i Stejt departmanu podozrevaju – i ne bez razloga – da bi to bio samit 4 protiv jednog, a taj „jedan“ ne bi bila Rusija, čak ni Kina.

U najboljem slučaju po Amerikance, samit po formuli 3 protiv 2, pri čemu bi na strani SAD bila samo Velika Britanija…

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    što dalje od njih to bolje.Rusija i kina mogu zajedno da se odbrane od njihovog napada ili da padnu odvojeno.Očigledno je da i na zapadu shvataju da neće moći da slome rusko kinesku koaliciju ako ona ostane,zato i pokušavaju da je razbiju.Biće tu nepristojnih ponuda za obe strane ali nadam se da su i rusi i kinezi naučli lekciju da se ZAPADU NIŠTA VIŠE NE MOŽE VEROVATI.Nikakvi papiri obećanja, potpisi sa njima nisu mogući, jer je jasno da se oni ne pridržavaju ugovora i ako rusi i kinezi to urade na štetu saveznika i SUSEDA, sami sebi su pucali u glavu.

  2. Pumpacitor says:

    Ekonomije Kine i Rusije jace su od cele G7. Njima oni nisu potrebni. Prvo neka se rese svojih abnormalnih dugova, ionako primaju u tu EU sve mikro drzavice prezaduzenih nacistickih narodica poput KROmanjonci, Siptari,Estonci i sl.a to nema potencijala za nista i mi sa njima nema sta da radimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *