Русија није започела војну интервенцију у Сирију!

Rusija nije započela vojnu intervenciju u Siriju!

2 septembra 2015

Su-35 4234Ruski avioni nisu poslati u Siriju kako bi pokrenuli napade na položaje Islamske države i sirijske pobunjenike, izjavio je vojni izvor za „Raša tudej“.

Time su demantovani izveštaji izraelskih medija.

„Nema raspoređivanja ruskih borbenih letelica u Siriji, ruska avijacija je u svojim stalnim bazama i sprovodi redovne treninge i borbene zadatke“, rekao je neimenovani izvor za RT.

U ponedeljak je izraelski portal Ynet Njuz citirao zapadne diplomate da je ruska ekspedicija stigla u Siriju kako bi uspostavila kamp u vazdušnoj bazi blizu Damaska s ciljem da se pokrene ofanziva protiv militanata ID i pobunjenika.

Ynet je, takođe, objavio da će u narednim nedeljama hiljade pripadnika ruskog vojnog osoblja stići će u Siriju, uključujući savetnike, instruktore, tehničare i pilote.

Novinar koji je napisao ovaj izveštaj, Aleks Fišmen, odbio je za RT da komentariše legitimitet svog izvora.

„Ne govorim o svojim izvorima, izvinite“, rekao je on.

„Ja ne objavljujem nešto ukoliko moj izvor nema legitimitet. Pišem o vojsci već 40 godina, tako da su moji izvori veoma legitimni.“

Moskva je demantovala da planira da rasporedi trupe u Siriji.

Portparol Kremljina Dimitrij Peskov je 4. avgusta rekao da učešće ruske vojske u sukobima u Siriji „nije na dnevnom redu“.

Ipak, Rusija snažno podržava formiranje koalicije protiv Islamske države. O tome su nedavno razgovarali ruski predsednik Vladimir Putin i njegov egipatski kolega.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov o tome razgovarao sa liderom opozicije u Siriji.

Prema mišljenju Moskve, koalicija protiv ID bi uključila vojske Sirije i Iraka, Kurde i delove sirijske opozicije.

Koalicija koju predvodi SAD u borbi protiv ID u Siriji, pokrenula je napade u septembru 2014, međutim, pokazala se nesposobnom da porazi militante.

Prema američkim zvaničnicima, procenjuje se da je broj džihadista ostao nepromenjen u odnosu na avgust prošle godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mitar says:

    Steta sto se Intermagazin.rs tako lako peca na neproverene vesti. Ovaj patriotski sajt ne treba da prenosi b92 propagandu koja nije proverena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *