„Rusija nikad nikoga nije isporučila, niti će ikada isporučiti“

„Rusija nikad nikoga nije isporučila, niti će ikada isporučiti“

26 jula 2013

putin_peskov_2013_6_11Rusija nikada nikoga nije izručila, ne izručuje i neće izručiti – izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On nije direktno rekao da njegova zemlja neće izručiti bivšeg saradnika CIA i NSA Edvarda Snoudena, ali su se njegove reči, nema sumnje, odnosile na njega i njegovu dalju sudbinu.

Prema njegovim rečima, trenutno o Snoudenu pregovaraju zvaničnici ruske Federalne službe bezbednosti FSB i Federalnog istražnog biroa (FBI). Peskov je istovremeno ukazao da Vladimir Putin ne učestvuje u pregovorima oko Snoudena, koji se još nalazi na aerodromu u Moskvi.

Peskov je bio potpuno jasan: „Snouden se nije obraćao nikakvim molbama koje bi bile u nadležnosti predsednika Rusije. Snoudenova molba da dobije privremeni azil takođe nije na predsednikovom stolu“.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik ne učestvuje ni u kakvim pregovorima sa Amerikancima povodom bivšeg saradnika CIA i NSA.

Peskov je u jednom bio kategoričan: „Uslov predsednika Putina – da Snouden, ako dobije privremeni azil, sa teritorije RF ne može nanositi nikakvu štetu interesima SAD – biće sigurno realizovan“.

Pritom je podvukao da je ruski predsednik je odlučan u tome da ne dozvoli da spor oko Snoudena naškodi odnosima Moskve i Vašingtona. Komitet za budžetska pitanja američkog Kongesa usvojio je danas amandman na budžet za međunarodnu pomoć koju daju SAD i najavio uvođenje sankcija svim zemljama koje bi ponudile azil beguncu Edvardu Snoudenu.

Predlog je potekao od republikanskog senatora Lindzija Grejema i njime se Stejt department obavezuje da zajedno sa zakonodavcima pripremi mere protiv zemalja koje bi pomogle Snoudenu da izbegne ekstradiciju u Ameriku.

„Ne znam da li će on ostati zauvek u Rusiji i gde će da ode, ali znam da bi bilo pravedno da bude vraćen u SAD i da se suoči sa pravdom“, rekao je juče senator Grejem.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *