RUSIJA: Nismo slali oružje Novorusiji

RUSIJA: Nismo slali oružje Novorusiji

17 avgusta 2014

donetsk big 34Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, demantovao je danas izjavu lidera proruskih snaga u istočnoj Ukrajini da su primili veliku pošiljsku oružja i oklopnih vozila iz Rusije.

„Mi smo u više navrata rekli da ne šaljemo vojnu opremu tamo“, izjavio je Peskov radiju „Govorit Moskva“.

Peskov nije pomenuo drugu tvrdnju proruskih snaga da im je stigao novi kontingent vojnika obučavanih „na ruskoj teritoriji“, navodi AFP.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksander Zaharčenko rekao je na jednom sastanku proruskih snaga, čiji je snimak postavljen na JuTjub, da su njihove jedinice ojačane sa 1.200 vojnika „koji su četiri meseca obučavani na teritoriji Rusije“.

Zaharčenko je dodao da je Rusija, takođe, tajno poslala 30 tenkova i 120 komada druge vojne opreme preko graničnog prelaza koji kontrolišu proruske snage.

Inače, proruske snage oborile su jutros u Luganskoj oblasti ukrajinski borbeni avion MIG-29, izjavio je portparol ukrajinske vojske Leonid Matjuhin.

„U toku izvršavanja zadatka neutralisanja velikih grupa terorista, jutros je u Luganskom regionu oboren avion MIG-29“, izjavio je Matjuhin za agenciju AFP.

Pilot se katapultirao, a ukrajinske snage su ga nakon kraće potrage pronašle i spasle, rekao je portparol.

Najmanje 10 civila je poginulo, a osam je ranjeno u napadu ukrajinske vojske raketama tipa „Grad“ na Donjeck i predgrađe tog grada u poslednjih 24 sata, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

„Noć je bila napeta i zvuci simultane i sukcesivne artiljerije i eksplozije čule su se širom grada“, saopšteno je iz Gradskog veća.

Juče tokom dana porušeno je nekoliko zgrada, a zbog oštećena trafo stanice, bez struje je ostalo više od 40.000 stanovnika.

Gađana je hemijska fabrika koksa i železničku stanicu u Makejevki, gde je jedna granata pala na peron.

Glas Rusije je javio da je predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio da su ukrajinske oružane snage zauzele grad Ždanovka u Donjeckoj oblasti, međutim, u štabu snaga samoodbrane je saopšteno da se tamo vode pozicione bitke.

Misija OEBS juče, u svom dnevnom izveštaju, navela da je situacija u Donjecku, na istoku Ukrajine, i dalje napeta i da se u pojedenim kvartovima mogu čuti eksplozije.

Predstavnici specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donjecku naveli su da su se čule snažne eksplozije u kvartovima istočno i južno od centra grada, dok je sever Donjecka trenutno bio miran.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *