Rusija nudi Srbiji „Mig-35“ po sniženoj ceni

Rusija nudi Srbiji „Mig-35“ po sniženoj ceni

1 septembra 2013

Mig 35 slikaRusija bi bila spremna da Srbiji proda najnoviji avion „mig-35“ po istoj cijeni po kojoj će ga nabaviti i ruska avijacija, ukoliko se srpske vlasti odluče za nabavku ovog aviona, rekao je generalni direktor ruskog avio-koncerna „MIG“ Sergej Korotkov.

Korotkov je dodao da bi ovi ruski višenamenski lovački avioni praktično bili prodati „po fabričkoj ceni“.

On je rekao za „Politiku“ da ti avioni ne bi bili iz serije „mig-29M/M2“ koje je naručila Sirija, već bi to bili potpuno novi avioni čija bi isporuka mogla da se očekuje od 18 do 24 mjeseca od potpisivanja ugovora.

„Svima kažemo dve godine. Ali za Srbiju bi se potrudili da taj rok bude kraći“, rekao je Korotkov, koji nije naveo konkretnu cifru koju treba platiti za „mig-35“, jer cijena zavisi od izabrane opreme.

On je rekao da sve rakete „vazduh-vazduh“ koje proizvodi Rusija mogu da se integrišu na „mig-35“ za Srbiju.

„Čak i rakete zapadne proizvodnje – ako to želite, jer `mig-35` ima potpuno otvorenu arhitekturu i za postojeće, a i za neke nove projektile“, rekao je Korotkov.

Korotkov je ocenio da Srbija, sa svojim Remontnim zavodom „Moma Stanojlović“ u Batajnici, može da bude regionalni centar za remont „migova-29“, ali i za neke arapske zemlje, poput Alžira.

„Zašto da ih dovoze u Rusiju, kada to mogu da urade kod vas, a mi bismo preuzeli obavezu da te avione prebacimo do Batajnice. Predložili bismo i Kubi da svoje `migove-29` remontuje kod vas. Znate, nije dovoljno samo kupiti moderan avion, treba ga i održavati“, naveo je Korotkov.

Vojska Srbije izrazila je ranije interesovanje za kupovinu šest aviona „mig-29M2“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *