РУСИЈА О ЗАЈЕДНИЧКОЈ држави са Белорусијом

RUSIJA O ZAJEDNIČKOJ državi sa Belorusijom

17 decembra 2018

Tema integracije Rusije i Belorusije i predsednikom Putinom kao zajedničkim predsednikom nije na dnevnom redu, ta tema se ne razmatra, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne, u ovoj formulaciji ova tema nije na dnevnom redu. O njoj se nije ni raspravljalo. I nema razgovora o tome“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li Moskva razmatra mogućnost integracije sa Belorusijom i kada će biti stvorena jedna država sa jedinstvenom valutom na čijem će čelu nakon 2024. godine biti Putin.On je dodao da Rusija i Belorusija imaju takav oblik saradnje kao savezna država. „Belorusija je naš bratski i najbliži partner. Belorusija je naš Saveznik, sa velikim početnim slovom“, rekao je Peskov.

Ranije je Minsk demantovao informacije da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko održao tajno zasedanje na temu nezavisnosti „u uslovima pritiska Rusije“. Lukašenko je, pritom, istakao „pokušaje da se Belorusija inkorporira u sastav Rusije“. Međutim, Lukašenko je u petak izjavio da je suverenitet zemlje svetinja i da se neće izgubiti.

KOMENTARI5 komentara

 1. Cetnik says:

  Eh kad bi i Srbija bila u sklopu...

  • JmBg says:

   Vlažni san slabih i lenjih je uvek bio predavanje suvereniteta zarad zaštite. Nešto što priliči i prašta se jedino ženama, muškarcima ne...

   • Miraš says:

    Evo može i brže rešenje od "Četnikovog". Neki novi Arsenije Čarnojević to bi brže rešio, ne treba da čekamo na stvaranje konfederacije. Irkutska oblast je veliki subjekt Ruske Federacije, a nalazi se na jugoistoku Sibirskog federalnog okruga, što znači da tamo ne bi nam bilo tako hladno. Nema izlaz na more ali ima Bajkalsko jezero koje je najveći svetski rezervoar pitke vode (20%), pitko je, slatko je te so ne štipa, i ima ribe. ... Osim izvanrednih mogućnosti za rekreaciju, ima raznovrsne prirodne potencijale (nafta, aluminijum, šume, drvna industrija, kameni ugalj, itd.) i visok industrijski rast te bilo bi i posla. Ko želi da se bavi naukom tamo je i baš veliki naučni centar. Irkutska oblast zauzima površinu od 774.846 km² što je malo manje od Turske (780.580 km²), i veća je od najveće čistoevropske države Ukrajine, a ima samo 2.404.195 stanovnika po podacima za 2018 godinu. Od toga su rusi — 88%, burjati —3,2%, ukrajinci — 1,27%, tatari — 0,94%, belorusi — 0,33%, jermeni — 0,27%, azerbejdžanci — 0,22%. Na teritoriji oblasti zastupljeni su još jakuti, tuvinci, evenki, hakasi i drugi narodi.

  • Milica says:

   Kamo lepe sreće da je Belorusija južnije i nama bliže, tu gde je Ukrajina. A Ukrajina neka ide što dalje od nas tamo kod Litvanije i Letonije. Ukrajina može i na severni pol pa kad se smrzne možda će početi da razmišlja.

 2. skeptik says:

  Konfederacija sa Rusijom i Belorusijom.Armijom u slucaju rata komanduje Rusija.Trgovina po sistemu kliringa,sa povlascenim statusima na svim nivoima i sferama,naoruzanje jedinstvaeno.Obavezno ucenje ruskog jezika, koji je i zvanicni jezik konfederacije.Spoljna politika zajednicka, sva ostala prava zadrzavaju drzave clanice. A nadam se da ce jednog dana i san da mi se ostvari, da se pravoslavne zemlje od Urala do Egejskog mora ujedine u trgovinsku i vojnu alijansu i tako podele svet na dva dela,most preko koga nema prolaska.Pa da vidim onda sve te nazovi velike igrace sta bi radili. Zapad je sve to odavno uradio zato i vladaju svetom, valjda cemo se i mi opametiti jednom,ali za to je potrebna Rusija kao Pijemont i nacionalne,patriotske elite u pravoslavnim zemljama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *