РУСИЈА ОБЕЛОДАНИЛА: Ово су наши циљеви до 2024. године

RUSIJA OBELODANILA: Ovo su naši ciljevi do 2024. godine

9 oktobra 2018

Rusija je uspela da izbegne zamku političke krize, budući da su vlasti ublažile finansijske probleme tako što nisu dozvolile kritičan rast dugovanja, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

U članku „Rusija 2024: Strategija socijalno-ekonomskog razvoja“ objavljenom u časopisu „Ekonomska pitanja“, Medvedev je precizirao da je Rusija zadržala stabilan budžet, kao i nizak državni dug, pri čemu je javni dug u stranoj valuti, koji nosi sa sobom valutne rizike, izuzetno mali.Obrazovanje i nauka 

U članku se premijer dotakao pitanja obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. On smatra da bi po kvalitetu školskog obrazovanja Rusija trebalo da bude među deset vodećih zemalja.

Osim toga, Medvedev se dotakao i teme naučnih istraživanja. Prema njegovim rečima, trenutna struktura rashoda za projekte u postupku je neprihvatljiva. On je napomenuo da budžetna sredstva Rusije pokrivaju dve trećine ovih troškova, a u razvijenim zemljama takav procenat otpada na privatne investicije.

Premijer je takođe istakao važnost povećanja kvalifikacije radnika. Prema njegovom mišljenju, ovo je neka vrsta indikatora napretka ekonomije. Kako je naglasio, svaki radnik u zemlji u proseku povećava nivo svojih kvalifikacija svakih pet godina, a uzimajući u obzir međunarodno iskustvo, ovaj indikator bi trebalo da bude dva-tri puta veći.

Zdravstvena zaštita i telemedicina

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti, premijer je izjavio da treba povećati kvalitet medicinskih usluga. Takođe je obećao da će do 2022. godine primarna zdravstvena zaštita biti dostupna u svim naseljenim mestima Rusije. Prema njegovim rečima, do 2024. godine planira se popunjavanje kapaciteta za doktore u ambulantama do 95 odsto.

Istakao je da personalizacija rada zdravstvene zaštite podrazumeva prevenciju i lečenje bolesti, kao i razvijanje personalizovanih preparata za lečenje. Osim toga, Medvedev smatra da je važno razvijati telemedicinu, ne samo u udaljenim mestima nego i u velikim gradovima.

„Zahvaljujući ovoj tehnologiji, pojavljuje se novo tržište, čiji će obim, prema prognozama, u narednim godinama premašiti milijardu dolara, ali je socijalni aspekt i dalje najvažniji“, smatra premijer.

Borba protiv siromaštva 

U svom članku, Medvedev se dotakao teme usmeravanja socijalne pomoći u borbi protiv siromaštva. On je naveo statistiku da je stopa siromaštva, koja je u devedesetim godinama bila viša od 30 odsto, opala na 10,7 procenata do 2012. godine, ali da se sada povećala na 13,2 odsto.

Dakle, prema njegovom mišljenju, potrebna je informaciona platforma koja neće pomoći samo u borbi protiv siromaštva, nego će i odrediti razloge njegove pojave.

Medvedev je napomenuo da je stvaranje Jedinstvenog državnog informacionog sistema socijalne zaštite bio pravi korak u ovom pravcu.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad says:

    Rusija je imala ogromna razaranja i mnogo poginulog stanovništva, to je glavni uzrok mnogih problema koji more tu državu i dan danas.ako bi imali recimo 30-50 god. nesmetanog i mirnog razvoja iz USA bi samo mogli da plaču koliko bi rusija narasla i napredovala.TO znaju u USA i zato spremaju novi rat protiv rusije, ali mislim da će to ujedno biti i zadnji rat uopšte.Rusi će se OSVETITI i NAPLATITI SVA RAZARANJA KOJA SU IM NANETA SA ZAPADA.NAJBOLJE BI BILO DA IH NE DIRAJU ALI TO NIJE MOGUĆE OBJASNITI IMPERIJALNOJ AMERICI KOJA JE POLUDELA OD STRAHA I BESA.Mi se nalazimo sada u predsoblju 3.sv. rata koji samo što nije počeo.U najboljem slučaju biće mirno do leta sledeće god. ali posle toga je rat sasvim siguran.

    • raikkonen says:

      ma koji rat !! dok je putin na vlasti nece biti nikakvog rata..mislim na velikog rata, rat moze da izbije onog casa kad u rusijii dodje neko ko ce da razbuca jevrejsku petu kolonu i oligarhiju koja je na vlasti !! znaci kada bude pravi rus na celu rusije i ko se nece libiti da polomi zube konjokradicama i za najmanju provokaciju !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *