РУСИЈА ОБЕЛОДАНИЛА СВЕ ДОКАЗЕ – КОНАШЕНКОВ ДИРЕКТНО ОПТУЖИО: Кривац за обарање „Ил-20“ је… (ВИДЕО) ТЕК САДА ПОЧИЊЕ ХАОС

RUSIJA OBELODANILA SVE DOKAZE – KONAŠENKOV DIREKTNO OPTUŽIO: Krivac za obaranje „Il-20“ je… (VIDEO) TEK SADA POČINJE HAOS

23 septembra 2018

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov na konferenciji za medije daje detalje rušenja aviona Il-20 u Siriji.

Ministarstvo pravi hronologiju tragedije iz minuta u minut sa prikazom objektivnih podataka radarskih sredstava o situaciji u vazduhu iznad Sirije 17. septembra i dejstva izraelske avijacije u oblasti avionske nesreće.Izraelsko vazduhoplovstvo upozorilo je ruske kolege o planiranom napadu na industrijske objekte u Sirije 17. septembra u trenutku početka napada, ali ne blagovremeno, čime je narušio sporazum iz 2015. godine o sprečavanju incidenata u vazduhu, saopštio je Konašenkov.

One je istakao da izraelska vojska nije navela mesto svojih lovaca F-16.

Izraelsko vazduhoplovstvo dovelo je rusku stranu u zabludu u vezi sa područjem napada u Siriji 17. septembra, zbog čega je došlo do nesreće Il-20, koji nije mogao da uđe u bezbednu zonu, dodao je Konašenkov.

„Tokom razgovora predstavnica štaba vazduhoplovnih snaga Izraela saopštila je da se ciljevi, na koje se planira napad izraelskih aviona, nalaze na severu Sirije“, rekao je portparol.

„Kao što vidite na mapi, vazdušni napadi Izraela nisu izvedeni u severnom delu Sirije, već na području Latakije, koja je zapadna provincija, a sam grad Latakija se nalazi na zapadnoj obali zemlje“, dodao je Konašenkov.

Odmah nakon upozorenja, komandant Il-20, koji je bio na severu Sirije, dobio je naređenje da napusti područje izvršenja zadatka na jugu i vrati se u bazu.

Zbog činjenice da je izraelski oficir obmanuo u pogledu područja napada, ruski avion Il-20 nije uspeo da se povuče na bezbedno područje, objasnio je Konašenkov.

Izraelski piloti lovaca F-16 namerno su se pokrivali ruskim Il-20 od sirijskih protivavionskih raketa, nastavljajući da manevrišu u ovoj oblasti, naglasio je on.

„Izraelski pilot morao je da zna da je efikasna reflektujuća površina aviona Il-20 značajno veća od analogne površine lovca F-16 i upravo ruski avion će biti najverovatnija meta protivavionske rakete“, dodao je Konašenkov.

Avion F-16 izraelskih vazduhoplovnih snaga se približavao avionu Il-20, što je protivvazdušna odbrana Sirije shvatila kao pokušaj drugog napada na infrastrukturne objekte u Siriji, rekao je on.

Konašenkov je precizirao da je raketa sirijskih PVO pogodila avion u 22.03 po moskovskom vremenu (21.03 po srednjoevropskom).

Posada ruskog izviđačkog aviona pokušala je da se spase i započela vanredno sletanje nakon što su ga izraelski lovci F-16 iskoristili za pokrivanje od raketa sirijske PVO, dodao je on.

„U 22.03 sirijska protivavionska raketa pogodila je mnogo veću (od izraelskog F-16) i bližu metu — avion Il-20. Komandant posade prijavio je požar i početak naglog pada. U 22.07 oznaka ruskog izviđačkog aviona Il-20 nestala je sa radarskih ekrana“, naveo je on.

Izrael je ponudio ruskim vojnicima pomoć u potrazi aviona tek 50 minuta nakon što je avion oboren zbog neodgovornih postupaka izraelskih lovaca, rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima izraelski avioni su napustili zonu u 22.40, dok ih je ruska vojska obavestila o početku operacije potrage u 22.29.

Izraelski avioni nisu otišli u svoj vazdušni prostor, već su ostali u istom području i nastavili vazdušno dežurstvo do 22.40. U 22.29. dežurni oficir komande ruske grupe u Siriji saopštio je izraelskom oficiru vazduhoplovnih snaga da je ruski avion pogođen. Rusija je tražila da se njihova sredstva povuku iz tog područja, pošto su korišćena sredstva za spasavanje, objasnio je on.

Ministarstvo odbrane Rusije smatra da su za obaranje izviđačkog aviona Il-20 u Siriji krive izraelske vazduhoplovne snage, koje su ili delovale neprofesionalno ili su izvršile kriminalnu nemarnost, istakao je Konašenkov.

„Prikazani objektivni podaci pokazuju da akcije izraelskih pilota, koji su doveli do pogibije 15 ruskih vojnika, govore ili o nedostatku profesionalizma ili barem o kriminalnom nemaru. Zbog toga smatramo da su za tragediju sa ruskim avionom Il-20 u potpunosti krive vazduhoplovne snage Izraela i oni koji su donosili odluku o ovakvim postupcima“, rekao je portparol Ministarstva.

Rusija je pre katastrofe aviona Il-20 bila spremna da pomaže Izraelu u potrazi za posmrtnim ostacima izraelskih vojnika u Siriji, rekao je Konašenkov. „U ovom kontekstu, potezi izraelske avijacije prema ruskom avionu Il-20 izlaze izvan okvira civilizovane izgradnje odnosa“, zaključio je predstavnik Ministarstva odbrane.

Ruska strana je obaveštavala Izrael o svojim letovima tokom operacije u Siriji 12 puta češće nego Izrael Rusiju, istakao je on.

Takođe, Rusija nikada nije kršila sporazum sa Izraelom i nije upotrebljavala protiv njegovih aviona svoju protivvazdušnu odbranu u Siriji, čak i kada je od izraelske strane dolazila pretnja, naglasio je on.

Pri tome je Konašenkov naglasio da se ponašanje izraelskih pilota „radikalno razlikuje od akcija američke avijacije u regionu“. Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju kanal veze za sprečavanje incidenata u vazduhu. Strane unapred obaveštavaju jedna drugu o planovima upotrebe avijacije u različitim oblastima Sirije.

„To nam omogućava da blagovremeno preduzimamo mere za isključivanje svih situacija koje predstavljaju pretnju ruskim i američkim trupama, kako u vazduhu tako i na zemlji“, dodao je general.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23 sata po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim. Avion se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

U isto vreme, kako je saopštilo Ministarstvo, četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske objekte u Latakiji. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su ga izložili napadu sirijske protivvazdušne odbrane. Il-20 je oboren raketom iz kompleksa S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

(Sputnjik)

KOMENTARI17 komentara

 1. Velika Metla says:

  Kad li ćete vi naivni Rusi shvatiti da sa zapadom i čifutima svaki sporazum je vredan koliko i lanjski sneg?

 2. Deda Micko says:

  Koje budale ovi Rusi, uvek nesto analiziraju, objasnjavaju... Koga to zanima? Hocete li nesto preduzeti protiv vasih neprijatelja ili cete i dalje samo blebetati?

 3. Osvajac Wimbledona says:

  Vreme je da se ruse letece kante jevrejskih pokvarenjaka.

 4. Maximus says:

  Oborite i vi njima avione ubuduce.Sklonite Putina sa vlasti:))))

 5. Miraš says:

  U prvim ranijim izveštajima stajalo je da su 4 izraelska lovca izvršila dva uzastopna napada na Latakiju u periodu od 22 do 22 i 10 min a da je ruski avion oboren u 23 časa, odnosno tada je prekinuta veza sa njim. Sada izjavljuju da je ruski avion pogodjen u 22 i 03 minuta (!), dakle baš u vreme izraelskih napada na ciljeve u Latakiji. Pri kraju ovog teksta stoji da je u 23 časa izgubljena veza sa avionom. Da li je avion mogao da bude pogodjen u 22 03 i to tako da još neko vreme može da održava vezu, nejasno je a i manje verovatno.

  • Miraš says:

   Ako je ruski avion nestao sa radara u 22 i 07 znači tada je pao u more te zašto su se izraelski avioni zadržavali u tom prostoru do 22 i 40, i još u 22 i 29 su već pozvani da se sklone zbog pokretanja spasilačke ekipe? Da budu sigurni da je zadatak obavljen. Da li je glavni zadatak bio da bude oboren ruski avion, a da ovaj put gadjanje ciljeva u Latakiji bude samo dobra maska za Izraelce? ... Ako francuska fregata nije uticala na pad ruskog aviona zašto ne navode šta je ona konkretno radila u to vreme pa makar to bilo i nevažno.

  • Miraš says:

   Gledam video mterijale ponovo. Time što su najavili da će bombardovati sever Sirije Izraelci su izvukli IL 20 na jug blizu mesta njihovog napada, a onda su vraški stali iza njega da ga pogodi sirijska PVO. Reći da je ovo "nedostatak profesionalizma ili bar kriminalni nemar" je neispravno. Ovo je vrhunski profesionalizam i vrhunski kriminal. ... Jakov Kedmi se pojavio u jednoj ruskoj emisiji i izmedju ostalog rekao je kako je to greška izraelskih pilota sa rečima "svi smo mi ljudi svi smo mi čeloveki". ... Najviše lajkova je dobio komentar "Sbitь paru izrailьskih samoletov i izvinitьsя - vse mы lюdi, vse mы čeloveki" - Oboriti par izraelskih aviona i izviniti se - svi smo mi ljudi, svi smo mi čeloveki.

 6. Miraš says:

  Najpre ovaj dogadjaj sa obaranjem ruskog aviona dokazuje da nije izvodljivo da Rusija u isto vreme bude vojni saveznik Sirije čak i samo na nivou borbe protiv terorizma i da računa da će sačuvati i imati prijateljstvo Izraela. Ceo svet zna da Izrael i Sirija su odavno u neprijateljskim odnosima, a sada skoro Izraelska vojska sama je javno izjavila da su i u čemu sve su u jugozapadnoj Siriji u okviru operacije "Dobar sused" podržavali najmanje 5 terorističkih grupa. Retkost je da Izrael daje izjave ovakve vrste te da li su već tada imali drzak i samouveren stav i u pogledu obaranja ruskih aviona kada takvi ciljevi stignu na dnevni red, a brzo su stigli. Kako se to Rusija bori protiv terorizma u Siriji i u isto vreme računa na dobre odnose sa jednom od država koja je sponzor terorizma u Siriji??? Rusi ako nastave sa prijateljskim dogovaranjem sa Izraelom putem vojnih kanala veze i na druge načine održaće još ovakvih konferencija za štampu. Sledeći put malo ko će hteti da čita i razmišlja o tome, a odluke javnosti naročito ruske će se desiti.

 7. milorad says:

  Trenutno neće biti ništa povodom ovoga napada izraela na rusiju ali na duže staze u roku od 3-6 meseci zažaliće izraelska armija i država zbog ovih provokacija.vrlo malo vremena je ostalo pre nego čitava ova situacije ne explodira u razorni otvoreni svetski sukob.

  • Cilj jeste says:

   Navući Rusiju u rat sa Izraelom. Treba se suzdržati jer je blizu čas kad će Ješe ukapirati da su zloupottebljeni od strane satanista, tj. čemerike. Jer, pogledaće na Onog kog su probili i shvatiće da su imali pakt s vragom. Slabo im idu lekcije iz istorije, mislim na običan narod. Nikad vam Bog nije dopuštao sa strancima hram zidati, zato Ivriti u pamet se!

 8. toma says:

  Sta ti izraelci uopste traze u Siriji,jednostavno najave Rusiji da ce bombardovati kao da je Sirija njihova.Ne znam zasto Rusi ne urade nesto da ih sprijece,je li izrael toliko jak da ne smiju ili zato sto su americki saveznici.Rusima se ne smije nikada vjerovati kao saveznicima,njih treba smatrati samo polusaveznicima.

  • Miraš says:

   Po veličini teritorije Izrael je 149-a zemlja sveta (od 195), a u tom regionu od njega su manji Kuvajt, Katar, Liban, Kipar i Palestina. Ne kažu uzalud da se otrov pakuje u manje flašice. Novi Bliski Istok po planu Yinon po planovima američke spoljne politike i Pentagona, predvidja da Izrael poraste, a da te mnoge okolne zemlje koje su sada od Izraela veće budu zahvaćene ratovima, zdrobljene i usitnjene te da postanu od Izraela i manje i slabije. Reč je i o američkim interesima, a ne samo o izraelskim. Ako bi Rusi potpuno sprečili ovakve izraelske upade na teritoriju Sirije, ili da su to uradili ranije, Izrael, SAD i ostali odavno bi prešli na komadanje teritorije Irana. Ovako rat se odvijao dosad samo na teritoriji Sirije, a nije se proširio na Iran. Vojnicima je u neku ruku svejedno gde će ratovati, ali državama i državnim ekonomijama to nije svejedno. Izgleda da su dobili u vremenu, a u tom vremenu i Rusija i Iran su mogli da jačaju svoje vojne potencijale i još da postignu da značajni delovi Sirije budu oslobodjeni.

 9. M says:

  Pa,nek za početak sad Rusi prodaju Sirijcima S-300 itd.,i(bolje)ih obuče!I nek puste Irance da rade što hoće!Pa nek se kasnije sami prilagođavaju situciji!I tako sve vodi daljnjem zaoštravanju-ratu!Rusi ne mogu izbjeći Veliki Rat protiv Rusije,osim da se predaju kao roblje(tj.kao ostali)!A ako se ne žele predati,Veliki napad-Rat na Rusiju,ne mogu izbjeći,s početkom ovdje ili ondje,ili s svih strana istovremeno,svejedno!Pa sad kako vole,nek izvole!Najbolje da popričaju s Kinezima,Irancima itd.,jer i njima slijedi isto!

 10. Miraš says:

  Ima još nešto što je važno. Dosad Rusija je mogla da omogući Siriji da skroz zatvori svoje nebo u većem zapadnom delu države sve do reke Eufrat, istočno od Eufrata od ranije su Amerikanci prisutni te ne bi mogli njima tek tako da zatvore i taj deo sirijskog neba. Šta bi se tad desilo? Izrael ne bi više mogao da napada ciljeve u Siriji jer bi njihovi izraelski avioni padali. Ako ne mogu to da sprovedu onda bi Izrael i SAD nastojali da što pre se otvori rat protiv Irana u Iranu. Taj rat bi se već uveliko odvijao da je npr početkom 2016 godine Rusija zatvorila ovaj veći deo sirijskog neba. Ovako krajem 2018 godine gledamo samo kako se najavljuje rat protiv Irana. Dobili su dve godine u vremenu, a tek početkom ove godine Rusija je konačno uspela da kaže da ima i novo naoružanje, važno je i kada će ga i proizvesti u masovnim količinama. Sve tako dogovarajući se sa nesigurnim prijateljima Rusi su dobili u vremenu. Slični su problemi i u samom Iranu te i njima je bilo važno da se eventualno otpočinjanje rata protiv Irana što više odloži.

 11. Nostalgicar says:

  Citam i ne vjerujem? Dogovor je da Izrael kao samo najavi bombardovanje odredjenog dijela Sirije i Rusi se kao maknu odatle??? A Sirija im je kao SAVEZNIK kojeg stite? Ovi Rusi postaju smjesniji nego ikad, faktor nula u svijetu. Zelim da im bude sto vise rusenja aviona i ubijanja Rusa po Siriji i svijetu u nadi da ce napokon reagirati. Mozda nakon obaranje 20 aviona i smrti 10.000 Rusa napokon odluce i nesto uraditi... ili mozda ne?

 12. mister x says:

  u ovo moze povjerovati samo naivac (ovo je zapravo eufemizam),radarima je moguce pratiti situaciju u vazdusnom prostoru u precniku od 1000km i vise,pa im izraelski podaci uopste ne trebaju osim kao dokaz prijateljstva,saveznistva ili ispunjavanja dogovora!izgleda da oni malo sta mogu da uoce,i moguce nista od ovih savremenih letjelica da obore,te se stalno kriju iza ovih ispraznih dogovora,koji su svojevrsna sramota za njih!povodom podrucja zapadno od eufrata,amerikanci su im vec rekli da ce uzvratiti na svaku provokaciju pa vise i ne lete tamo,a ako se pojave u blizini,bilo koje jedinice zapadne koalicije vidjecete kakav ce odgovor dobiti!

  • Miraš says:

   Radari vide, vide i ruski radari. Dogovori nisu bili isprazni, nego su bili glavno lukavstvo Izraela. Posada IL 20 štagod da je primetila najverovatnije nije očekivala da će se izraelski lovci sakrivati iza njihovog većeg aviona i tako ga markirati za udar. Za kratko vreme izraelski piloti kao pravi i najtalentovaniji djavolovi učenici pogodili su taj avion, a da ga nisu ni gadjali. Po podacima izraelski lovci počeli su svoju akciju u 22 časa, a već u 22 03 ruski avion je bio pogodjen. Što se tiče Izraela Rusiji tj. Putinu nije pomoglo ni što se njegova majka zvala Marija Ivanovna Šelomova. Izraelcima je Rusija protivnik čim pomaže Siriji, a licemerno glumljenje prijatelja Rusije bilo je glavno oružje da pokažu kako se baš lako može oboriti ruski avion. Baš današnje Izraelca briga za tamo neko Šelomovu koja je nekad živela u Rusiji. Uverili smo se sad skoro da isto tako njih nije briga ni za njihove stradalnike iz Jadovna, Gospića, sa Paga iz Jasenovca, itd. što su pokazali nedavno početkom avgusta uveličavajući proslavu Oluje. Brdo sećanja je postalo Brdo zaborava. To novo pravilo za Izraelce sada preovladjuje svuda i u skoro svakoj prilici. Priča o Holokaustu sada im služi kao maska žrtve iza koje se krije zlikovac koji napada. Ko na vreme shvati biće pametniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *