Rusija obnavlja manastire na KiM

Rusija obnavlja manastire na KiM

17 februara 2013

Musutiste-KosovoRusija će izdvojiti dopunska sredstva radi obnavljanja pravoslavnih svetinja na Kosovu. To je tokom posete Srbiji izjavio član komiteta za međunarodne poslove Državne dume RF Aleksandar Karelin. On je podvukao da će u obnavljanju učestvovati ruski restauratori.

Još 2010. godine je Vladimir Putin potpisao naredbu o doznaci dva miliona dolara preko UNESKO – a radi restauracionih radova na Kosovu. Od tog novca je obnovljeno četiri spomenika pravoslavnog neimarstva. Međutim, ta sredstva nisu bila dovoljna za očuvanje svetinja, tim pre, što situacija u pokrajini sve do sada ostaje nestabilna, – kaže odgovorni sekretar Komisije RF za poslove UNESKO Grigorij Ordžonikidze.

Svakako, od početka je bilo jasno da dva miliona za četiri hrama nisu dovoljna. Ta su sredstva utrošena samo za osnovne restauracione radove: obnavljanje oštećenih zidova, arhitekture. Radi završnih radova, obnavljanja enterijera, uključujući ikonostas, potrebna su dopunska sredstva. Zato se srpska strana preko UNESKO obratila nam se sa molbom o dopunskom izdvajanju sredstava radi obnavljanja.

Inače od 1999. godine je na Kosovu bilo uništeno 150 pravoslavnih objekata. Najjači neredi su bili početkom milenija. Kasnije se činilo da je situacija normalizovana. Međutim, u januaru ove godine je ponovo došlo do napetosti: tokom meseca dana je uništeno oko 100 nadgrobnih spomenika, spaljeno i opljačkano nekoliko crkava, izvršen atentat na hram Uspenja Svete Bogorodice u Đakovici. Svaki akt vandalizma nanosi nenadoknadivu štetu pravoslavnoj baštini u svetskim razmerima, – ističe predstavnik Sretenskog manastira otac Ignatije.

Svaka pomoć, materijalna ili pomoć stručnjaka, svakako, uvek nam je potrebna. Kosovo i Metohija za čitav istočnohrišćanski svet, između ostalih i za Ruse, važni su kao centri duhovnosti i crkvene kulture. Ako to izgubimo, ono neće moći da bude obnovljeno. To je moguće da se uporedi s izgubljenim Carigradom.

Neke su hramove srušili Albanci, neki su srušeni od prirodnih uzroka. Danas tamo rade vodeći italijanski, sirijski, ruski restauratori, oni vode radove različitog stepena složenosti, – kaže iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janić.

Dečani su jedan od najvažnijih spomenika. Radovi se vode, naprimer, u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Tamo je freskama naneta dopunska šteta zbog vatre, jer su u zgradu bile unete bačve sa zapaljenom smolom. Neki delovi crkvenog slikarstva su fizički uništeni, zato će proces obnavljanja biti mnogo složeniji, jer je u Dečanima reč o šteti, koju nanosi vreme, jer je objekat sagrađen početkom 14. veka.

Sa problemom rušenja starih fresaka i arhitektonskih građevina suočava se svaka zemlja bogate istorijske prošlosti. Međutim, kada je reč o maloj zemlji, koja ne samo nema sredstva za rešenje ozbiljnih kulturnih problema, već stalno mora da odbije napade vandala, postaje jasno da je situacija kritična. Nemoguće je da ona bude rešena bez pomoći izvana.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *