Русија очекује рат са Америком и зато се убрзано припрема за тај дан

Rusija očekuje rat sa Amerikom i zato se ubrzano priprema za taj dan

19 marta 2015

T-90SU Rusiji se održavaju do sada neviđene po razmerama vojne vežbe.

Analitičari smatraju da je upravo to scenario ruskog kontranapada kao odgovor na moguću agresiju NATO

Prema tom scenariju, u sukobu Rusije i NATO u Evropi najvažnije je pitanje vremena: koliko brzo mogu (ako mogu) da stignu u Evropu pojačanja iz Severne Amerike (SAD i Kanade). Jedini način da se prebace velike snage (ljudstvo i tehnika) bili su i ostaće još dugo vojno-pomorski konvoji.

Manevri se izvode po celom perimetru ogromne teritorije Rusije, međutim, po mišljenju vojnih analitičara, najveće interesovanje izazivaju dejstva ruske armije na severozapadnom pravcu.

Kao što je poznato, vežbe su počele po naređenju predsednika i vrhovnog komandant Rusije Vladimira Putina 16. marta iznenadnom proverom borbene gotovosti Severne flote, više jedinica Zapadnog vojnog okruga i desantnih snaga.

U tom delu vežbi učestvuje 38 hiljada vojnika, 3,36 hiljada komada oružja i vojne tehnike, više od 55 borbenih brodova i podmornica, kao i 110 aviona i helikoptera. Osnovni cilj provere je ocena sposobnosti Severne flote da se stara o vojnoj bezbednosti Rusije na Arktiku.

U okviru vežbi, oko 10 posada modernih lovaca-bombardera Su-34 i modernizovanih lovaca Su-27 u sastavu Zapadnog vojnog okruga izvelo je prelet sa svojih baza u Kalinjingradsku oblast, gde posadama Su-34 predstoji bombradovanje ciljeva na zemlji na nepoznatom poligonu u Kalinjingradskoj oblasti.

Istovremeno, desantni brodovi Baltičke flote prebacuju u Kalinjingradsku oblast operativno-taktičke raketne sisteme „Iskander“.

Operativno-taktički raketni sistem „Iskander“ može biti opremljen različitim tipovima raketa. Raketno naoružanje sistema ima povećane mogućnosti za savladavanje protivraketne odbrane protivnika. Raketa manevriše s velikim promenama ubrzanja i leti putanjom koja je nepredvidljiva za protivnika. U budućnosti ovaj sistem će postati osovina raketnih jedinica Kopnenih snaga Rusije. „Iskander“ se smatra „idealnim ubicom“ sistema PRO, koje SAD razmeštaju, između ostalog, na severu Poljske.

U isto vreme, nedaleko od Kalinjingradske oblasti više od hiljadu i po pripadnika tenkovske jedinice Zapadnog vojnog okruga nastavlja da izvodi taktičke vežbe s bojevim gađanjem iz naoružanja tenkova T-72B3 i borbenih vozila pešadije. U tim vežbama učestvuje više od 500 tenkova i vojnih oruđa, vojne i specijalne tehnike.

Na Dalekom istoku Rusije motostreljačka jedinica, koja je dislocirana na ostrvu Sahalin, u sredu je dovedena u stanje najviše borbene gotovosti u okviru strateške komandno-štapske vežbe.

„Motostreljačke, tenkovske, artiljerijske i zenitno-raketne jedinice, kao i logističke jedinice, krenule su u zonu koncentracije trupa. One će zatim izvesti marševe do zadatih odredišta, opremiti školsko-borbene položaje i uz podršku armijske avijacije pristupiti odrađivanju praktičnih zadataka manevarske protivdesantne odbrane morske obale“ – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

U vežbi će učestvovati više od tri hiljade vojnika, oko hiljadu borbenih sistema, vojne i specijalne tehnike.

Pored toga, piloti u Primorskom i Habarovskom kraju pristupili su četvorodnevnim takmičenjima u izvođenju akrobacija, gađanju nenavođenim projektilima i bombardovanju. Oni će za četiri dana izvesti više od sto letova u jurišnim avionima, taktičkim bombarderima i lovcima. Između ostalog, lovci Su-27 SM će učestvovati u grupnoj vazdušnoj borbi u kojoj je zadatak otkrivanje i uništavanje „protivnika“.

Na jugu Rusije, jedinice mornaričke pešadije, koje su dislocirane u mestu Temrjuk u Krasnodarskom kraju, dovedene su u stanje pune borbene gotovosti u okviru strateške komandno-štapske vežbe.

„Pripadnici jedinica sproveli su sve mere za dovođenje u stanje borbene gotovosti i izvršili prebacivanje na odredište. U rejonu izvršavanja školsko-borbenih zadataka vojnici će opremiti utvrđenja i pripremiće vojnu tehniku i naoružanje za školsko i kontrolno gađanje“ – saopštilo je MO Rusije.

Kako navodi ministarstvo, sve aktivnosti u okviru vojnih vežbi sprovode se u uslovima sličnim pravim ratnim dejstvima, uz korišćenje imitacionih sredstava. Vojnici će izvršavati zadatke borbe protiv diverzantskih grupa i avijacije „protivnika“.

Na severu Rusije, tri grupacije brodova isplovile su u Barencovo more radi traženja i uništavanja nuklearnih podmornica „protivnika“.

Traganje za „neprijateljskim“ podmornicama ispred ruskih teritorijalnih voda se izvodi, između ostalog, radi obezbeđivanja nuklearnih podmornica Severne flote, koje će takođe isploviti.

Posade aviona Il-76, preletevši 1.500 kilometara, dostavile su iz Ivanova ljudstvo i vojnu tehniku Vazdušno-desantnih snaga na vojni aerodrom na Arktiku, gde vojnicima predstoji izvršavanje različitih zadataka u okviru vojnih vežbi.

Po mišljenju više vojnih analitičara, plan vežbi izgleda ovako: ivanovski padobranci izvode desant u rejonu Pečenge (to jest uz norvešku granicu), arktička brigada zauzima Zemlju Franca Jozefa, Severna flota oslobađa takozvani put Gorškova – koridor ka severnom Atlantiku iz Barencovog mora između obala Norveške i Islanda, a strateška avijacija kontroliše Norvešku, Island i Veliku Britaniju.

Analitičari smatraju da je upravo to scenario ruskog kontranapada kao odgovor na moguću agresiju NATO.

Taj scenario se razmatra još od sovjetskih vremena i još uvek je aktuelan. Izmenilo se samo naoružanje i taktika njegovog korišćenja, ali je smisao ostao praktično nepromenjen.

Prema tom scenariju, u sukobu Rusije i NATO u Evropi najvažnije je pitanje vremena: koliko brzo mogu (ako mogu) da stignu u Evropu pojačanja iz Severne Amerike (SAD i Kanade). Jedini način da se prebace velike snage (ljudstvo i tehnika) bili su i ostaće još dugo vojno-pomorski konvoji.

Da bi zaustavila konvoje, Rusija treba da preuzme kontrolu nad severnim Atlantikom. A to se može postići sprovođenjem kompleksne desantne operacije u severnoj Norveškoj u kojoj bi bili osvojeni aerodromi NATO, uključujući glavni – islandski Keflavik. Kontrola nad Keflavikom daće ruskim vazdušno-desantnim snagama (uključujući strateške bombardere) kontrolu nad celim Atlantikom do Azorskih ostrva – izuzetno važne tačke na putu plovidbe potencijalnih konvoja. Time bi uništavanje konvoja postalo čisto tehničko pitanje.

Na plovidbu preko severa bi se moglo zaboraviti, prebacivanje ruskih specijalnih jedinica i vazdušno-desantnih snaga u severnu Norvešku i na Island bi narušilo ravnotežu snaga na evropskom teatru ratnih dejstava u celini.

Istovremeno, Severna flota, uključujući podmornice s nuklearnim oružjem, može neometano da izađe na Atlantik, nakon čega se rat može smatrati završenim.

Za to vreme Poljaci i 12 američkih tenkova u Letoniji mogu koliko hoće (najverovatnije jedno sat i po) da glume herojsku odbranu.

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. jugoslav says:

    Svi se pripremaju za rat samo srbija sanja o završetku prokopa i beograda na vodi!

  2. maksa says:

    @jugoslave, priprema se i srbija! evo vucic i dacic aktivno rade na saradnji sa natoom nazalost!

  3. pravda says:

    Cilj NATO bitangi je ekonomski oslabiti Rusiju,i smeniti Putina. A sta bi bilo da su Rusi dosli u Kanadu ili Meksiko i da sa svih strana opkoljavaju Ameriku.V Draskovic ,Jelena Milic,i ostale NATO bitangebi jasili bi po nasim ulicama,a kada su njihovi mentori porobili ljudski um i slobodu svakog razumnog coveka ,i sada opkoljavaju Rusiju sa svih strana onda je to DEMOKRATIJA. Sta vi mislite pametnji ljudi STA JE OVO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *