Rusija odgovara na primedbe NATO-a

Rusija odgovara na primedbe NATO-a

10 jula 2013

RusijaMoskva je nakon 1991. za četiri puta smanjila obim nestrateškog nuklearnog naoružanja preostalog iz vremena Sovjetskog Saveza, koje se za razliku od arsenala drugih nuklearnih sila nalazi isključivo na teritoriji Rusije – istakao je stalni predstavnik RF u NATO-u Aleksandar Gruško.

On je na taj način odgovorio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena koji navodi da su zemlje alijanse nakon završetka hladnog rata „znatno smanjile svoje taktičke nuklearne arsenale, ali nije bilo istog odgovora i od strane Rusije“.

Gruško je naglasio da je Rusija u više navrata pozivala druge nuklearne sile „da slede ruski primer i da se generalno pozabave rešavanjem tog pitanja vraćanjem svih sistema nestrateškog nuklearnog naoružanja na teritoriju države kojoj pripadaju, kao i da u potpunosti uklone infrastrukturu u inostranstvu koja omogućava brzo razmeštanje“.

„To bi bio pravi doprinos učvršćivanju bezbednosti na evroatlantskom prostoru“, dodao je stalni predstavnik RF.

Prema informacijama iz javnih izvora, američko taktičko nuklearno naoružanje, konkretno avionske bombe, trenutno se nalazi u pet vojnih baza zemalja NATO-a, koje zvanično ne poseduju sopstveno nuklearno naoružanje, a to su Nemačka, Belgija, Holandija, Turska i Italija.

(Ruskarec.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *