RUSIJA ODGOVORILA AMERICI: Ubijali ste po Srbiji, Vijetnamu, Iraku, a držite predavanja o moralu

RUSIJA ODGOVORILA AMERICI: Ubijali ste po Srbiji, Vijetnamu, Iraku, a držite predavanja o moralu

6 marta 2014

war-statue-of-liberty-350-1241540195Rusija je danas ocenila da je “ciničan” i “neprihvatljivo arogantan” objavljeni tekst Stejt dipartmenta koji sadrži spisak “deset pogrešnih tvrdnji” predsednika Vladimira Putina o Ukrajini.

U tih deset tačaka “cinično je iskrivljena stvarnost”, ocenilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u saopštenju. “Nećemo se povući pred propagandnom prizemnog nivoa. Ponovo imamo posla s neprihvatljivom arogancijom i pretenzijama na pravo na
posedovanja istine”, piše u ruskom dokumentu.

“Sjedinjene Države ne mogu imati pravo na moralisanje o poštovanju međunarodnih standarda i suvereniteta drugih zemalja”, ukazuje se u saopštenju. “Šta je bilo bombardovanje bivše Jugoslavije ili upad u Irak pod falsifikovanim izgovorom?”, pita ministarstvo.

Stejt department je prošle noći kritikovao stavove Putina o Ukrajini tako što ih je pobio tačku po tačku u tekstu nazvanom “Deset pogrešnih tvrdnji” i uporedio stavove ruskog predsednika sa izrekom pisca Fjodora Dostojevskog.

“Rusija priča lažne priče da bi opravdala svoje nelegalne akcije u Ukrajini, ali svet nije video toliko iznenađujuće rusko prozno delo još od kada je Dostojevksi napisao da ‘formula prema kojoj je dva i dva jednako pet, i nije neprivlačna’ “, objavio je Stejt department, aludirajući da Putin laže.

Stejt department je naveo deset izjava Putina kojima on, kako piše Vašington, “opravda rusku agresiju u Ukrajini”, a zatim i “činjenice koje on u svojim tvrdnjama ignoriše ili iskrivljuje”.

U americkom tekstu se povodom Putinovog stava da su vojne objekte na Krimu zauzele “odbrambene grupe građana”, kaže da su to pripadnici ruske službe bezbednosti koji koriste vozila registrovana u Rusiji i samo o sebi kažu ko su.

Stejt department povodom izjave Putina o tome da Rusija deluje u okviru Sporazuma o prijateljstvu sa Ukrajinom iz 1997, kaže da taj dokument od Rusije zahteva da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine koji Moskva, međutim, sada krši.

U tekstu Stejt dipartmenta se osporavaju i Putinove tvrdnje o sporazumu vlasti i opozocije u Ukrajini o rešavanju krize, od 21. fenruara, o neligitmnosti nove vlasti Ukrajine, o navodnoj humanitarnoj krizi u toj zemlji, i o ugroženosti ruske manjine i
ruskih vojnih baza.

Predstavnik zvanične Moskve naveo i „primere američkih vojnih intervencija iz dalje istorije daleko od nacionalnih granica i bez realne pretnje po bezbednost SAD” – Vjetnamski rat uz poginulih dva miliona civila, upad „pod izgovorom zaštite njihovih građana koji su se samo našli u zoni konflikta” u Liban, Dominikansku Republiku 1965, napad na Grenadu 1983, bombardovanje Libije 1986. i tri godine kasnije okupaciju Paname.

„Pa, ipak, usuđuju se da prekore Rusiju za ‘oružanu agresiju’ dok se ona zalaže za svoje sunarodnike, koji čine većinu stanovnika Krima, kako ne bi dozvolila ultranacionalističkim snagama da prirede još jedan krvavi ‘Majdan’“, naveo je Lukaševič, a prenosi Itar-Tas s.

„Nervi popuštaju ali to nije razlog da se krivica prebacuje na nekog drugog”, navodi se u saopštenju i dodaje da u Vašingtonu „naravno, ne mogu da priznaju da su sami potpirivali ‘Majdan’, podsticali svrgavanje legalne vlasti nasilnim putem, čisteći put onima koji se sada izdaju za legitimnu vlast u Kijevu”.

„Stejt department pokušava da igra na beskrupulozno jednostranom tumačenju događaja, kao da nije bilo mnogobrojnih svedočanstava nedela koje su počinili radikali nacionalisti, uključujući pogubljenja nepodobnih pred TV kamerama ili provokativnih ubistava snajperima, što se, između ostalog, potvrđuje iz ‘nezavisnih izvora’“.

Itar-Tas s preneo je iz Rima izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da između Moskve i Vašingtona još postoje razlike povodom Ukrajine a da namere SAD da uvedu sankcije Rusije predstavljaju pretnje.

„Rekao sam još jednom Keriju, i on to shvata, da to uopšte ne pomaže normalnom radu pod pretnjom ultimatuma i sankcija”, rekao je Lavrov.

KOMENTARI14 komentara

 1. Vladimir ilić says:

  Zar treba odgovarati na one prozivke uopšte? Grdi vuk ovcu što pase travu. :(

 2. velimir says:

  LICEMERIMA AMERIČKO-NACISTIČKE KOALICIJE KOJI PAMTE MALO DUŽE OD KIŠNE GLISTE TREBA PONAVLJATI ISTINU SVAKI MINUT U NADI DA ĆE SHVATITI ZA 50 GODINA. U DANAŠNJOJ POLITICI U JEDNOM ČLANKU NA NASLOVNOJ STRANI SE AMERIČKI ČOBANM(A) POZIVA NA MEĐUNARODNO PRAVO , DA NIJE SMEŠNO BILO BI TRAGI-KOMIČNO.

 3. velimir says:

  "mitovi" SAVETUJEM TI DA PROČITAŠ I NEKE DRUGE KNJIGE PORED "TV PROGRAMA" IZ 1991

 4. velimir says:

  "mitovi" PROČITAO SAM SVE KOJE NISU PLAĆENE DA OBJAVLJUJU LAŽI UKLJUČUJUĆI I HRVATSKE. SAMA TVOJA ŽELJA DA SE NEKO BOMBARDUJE DOVOLJNO GOVORI O TEBI NE O MENI. NIKOME NE ŽELIM ZLO ALI TVOJ ŠOVINIZAM NIJE DOBAR, SVAKO TREBA DA BUDE NACIONALISTA ALI NE ŠOVINISTA.ISTORIJA NE POČINJE OD 1991 NEGO MNOGO RANIJE. VI STE OD TE "JUGOSLAVIJE" DOBILI NAJVIŠE I NE BISTE TREBALI DA JE PLJUJETE. SAMO SE ZAPITAJ KO JE PRVI UBIO JNA VOJNIKA I SVE ĆE TI BITI MNOGO JASNIJE. VREME ĆE POKAZATI ŠTA SE SVE DESILO.

 5. tandaramandara says:

  Šta očekivati od naroda koji tvrdi da je Kju kluks klan bio humanitarna organizacija oja je zbrinjavala siromašne crnačke porodice, šta očekivati od naroda koji svoje zločince proglašava svecima?

 6. Joca says:

  Ameriku treba poniziti do samog dna, radili su uzasne stvari po celom svetu zadnih 50 Godina. Á konkretno po pitanju Ukraine bracu Klickov treba eliminisati skroz na bilo koji nacin...pa i onaj poslednji...

 7. Zoran Kosojevic says:

  Ovi Rusi su pravi pravcati Agresori. Trebalo bi mi Evropljani da se udruzimo svi i da se organizujemo za napad na agresora!!

 8. Milivoj S. Vukelja says:

  Kosojeviću, ako sam te dobro razumeo i shvatio da si ti evropljanin , onda bi trebalo da se vi evropljani organizujete i tako organizovani JEDETE GOVNA i prijatno vam ...

 9. vladimir pejcev says:

  drugovi i drugarice ljudi iz celog sveta : jer treba da govorimo za njima . oni su dokazali da nisu za mira u svetu da oni nikoga ne postuju da nemaju ama bas nikakvu veru. da zive na nasih ledja da prave konflikte . rusija nije uopste kriva nit ukrainci nego da stegnu obrac oko rusije valjda zeljeci da otvore-- treci svedski rat --.. ne igrajtese sa rusijom jednom zauvek bicete unistene sa zemljine kugle. bolje da smene predsednika S A D vidi se da je glup ka cuskija da nista ne shvata da ima plitak mozak da je corav, gluv .. nek se zasrame kakav predsednik imaju..sacuvaj boze. bolje on nego da ginu nevini ljudi.. vladimir

 10. milanogr says:

  američke ratne igre NIKADA poslije 2. svj. rata nisu PRESTALE !! Pa i prva ratna igra u Koreji je također isprovocirala UN, gdje su tada '53. imale NATO države VEČINU u skupštini, pa su izglasale 'Internacionalnu' obranu od komunističkih đavola sa sjevera - i pod zastavom OUN išle u rat u jožni dio zemlje! Od tada pa do danas, ameri glume svjetskog policajca. SSSR je bio uvjek meta, lagana meta je postao nakon raspada SSSR-a kada je pijanac Jeljicin bio na čelu ruskog diva. Sada su se uloge promjenile i ameri su doški u 'podmoskovlje' da rade reda po bivšoj Galiciji! Ovo kaj ameri lažu je danas nastavak laži o opasnosti od Rusa, a u stvari su htjeli imati trajno Rusiju na koljenima, kakva je bila u godinama Jeljcinovog vodstva!

 11. milanogr says:

  američkim generalima se mora suprostaviti DRUGI vojni blok - ovog puta ne komunistički, jer je SSSR raskrstio sa staljinizmom i takvog se komunizma (diktature) odrekao, nego vojni blok BRIK - zemalja!! BRIK Brazil, Rusija, Indija, Kina, ali i druge zemlje Azije, Južne Amerike i drugih djelova svijeta. Danas je organizacija 'zemlje trećeg svijeta' (Titov pokret nesvrstanih) poslije tita zamro, ali nikad nije imao intenciju stvaranja VOJNE sile! Vojna sila tada je bila SSSR! Danas se amerima mora uspostaviti DRUGA VOJNA SILA, jer američki generali znaju samo za VOJNU SILU u koju vjeruju i koje bi se bojali!!

 12. milanogr says:

  na žalost - jer sam pacifist i humanist po životnom opredjelenju!!

 13. milivoje lazic says:

  Kosojevicu jesil ti budala od rodjenja il otkad gledas americku propagandu televiziju obrazuj se malo i koristi paar drugih izvora za informacije (jesil ti corav il ne vidis sta amerika radi sa zemljama kao Grcka Island Portugal(a da i ne pominjemo gde su licno bili Irak,Avganistan,Vijetnam) urnisu ih i bez fizicke okupacije)

 14. Max Benser says:

  LUDILO UBIJANJA, MASOVNOG UBIJANJA NOVIJEG VREMENA POCINJE NACIS. NJEMACKOM! 1. To ubijanje se nastavlja prodorom Nacista na americko vojno Trziste zlocina! 2. Adenauer ubacuje u svoju CDU politicku Partiju Naciste, jer su ga stvorili! 3. CDU-Partija stvorena nacistickim Novcem! 4. BND vrvi od Nacista, posljeratna Njemacka vrvi od Nacista! 5. NATO je nacisticka Tvorevina, koji vode Ratove duz zemljine Kugle! 6. Evropa se vratila Nacizmu, Ratovima u Afganistanu, Iraku, Gazi! 7. Najvece Ludilo danasnjice je Oruzje, punjeno Uranom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *