РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ИНЦКУ

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ИНЦКУ

1 августа 2021

Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини у свом саопштењу наводи да је одбила да се придружи изјави амбасадора Управног одбора Савета за провођење Мировног споразума у БиХ, наводећи за то шест разлога.Амбасадори Управног одбора Савета за провођење мира (Русија се није сложила са изјавом) најоштрије осуђују ескалацију тензија која долази од стране неких политичких лидера као одговор на недавну измену Кривичног закона, као и кораке које је предузела Народна скупштина РС, а који би нарушили стабилност и омели ефикасан рад органа власти, наводи се на веб-страници Високог представника.
Саопштење амбасаде Русије преносимо у целости.

1. 27. маја високи представник Валентин Инцко поднео је оставку и тиме завршио свој мандат. Он није имао никаква овлашћења за увођење измена и допуна Кривичног закона. Ако су партнери сматрали Валентина Инцка важећим Високим представником, испада да су након 27. маја у БиХ постојала два Висока представника, што је апсурдно. Друга тумачења су језуитска логика. Полазимо од тога да након 27. маја место Високог представника у БиХ остаје празно. Сви они који намеравају да сарађују с држављанином Савезне Републике Њемачке Кристијаном Шмитом, који себе назива високим представником, то чине на властиту одговорност и ризик, јер он нема потребан мандат Савета безбедности УН-а.

2. Увек смо се противили употреби „бонских овлашћења“. Чак и уз претпоставку да су иста постала темељ одлуке Валентина Инцка, чак ни њихово најшире тумачење не даје му за право да се меша у активности законодавне власти.

Штавише, безгранично тумачење „бонских овлашћења“ (тзв. „друге мере“, део 15. став 2, тачка ц) доводи до тога да Валентин Инцко има право узети калашњиков, отићи у Бањалуку и стрељати све посланике Народне скупштине Републике Српске. И према његовом тумачењу „бонских овлашћења“, он ће бити у праву! Треба ли БиХ такав Високи представник?

3. Одлуку Народне скупштине донело је легално изабрано демократско тело власти. Нема сумње у његову легитимност. Својим волунтаризмом, Валентин Инцко поставља питање – чија је демократија јача: његова или Народне скупштине? Његова или Градског већа Мостара? Његова или скупштине Зеничко-добојског кантона? За нас ту нема дилеме.

4. Још једном наглашавамо да Управни одбор не би требао имати никакве везе са 14 услова. Ово је питање само БиХ и Европске уније. Ако одређени део међународне заједнице у БиХ жели послати неки сигнал Сарајеву, они би то слободно могли – као опција – урадити преко изјаве специјалног представника ЕУ у БиХ, којој се, по жељи, амбасадори Управног одбора могу придружити у свом личном својству.

5. Озлоглашени програм 5+2, посебно његов део о „позитивној оцени“ ситуације у БиХ. Посљедња одлука Валентина Инцка јасно је и уверљиво показала да је управо Уред Високог представника главни творац дестабилизације у БиХ и то чини намерно. Јер свима је било јасно каква ће реакција уследити након овог непромишљеног корака. Штавише, ОХР подгрејава ситуацију не само у БиХ, већ и у целој регији. Поставља се питање – је ли могуће у таквим условима замислити да би се неко при здравој памети одлучио да позитивно оцени стање у БиХ?

6. Огорченост и жаљење остаје након читања посљедњег пасуса изјаве. Горчина од самозадовољства и опијености снагом такозване међународне заједнице. Високог представника већ смо споменули. Испоставља се да наши партнери БиХ сматрају немарним студентом који не успева положити „испите“ и решити се међународне супервизије. Више од четврт стољећа, суверена држава која је заузимала позицију несталне чланице Савета безбедности УН-а мора „поновити годину“…

Управо из ових разлога канцеларију Високог представника сматрамо кочницом развојног пута БиХ и инсистирамо на његовом безусловном гашењу. То је тај случај када су се предности одавно претвориле у непоправљиве недостатке. Стога – мора бити затворен, преноси РТРС.

KOMENTARI10 коментара

 1. Косовац says:

  Хвала Русијо, нека виде аустроугари да и ми имамо леђа. И нека виде ови наши Неверне Томе. ……………Сада су све карте на столу, преостаје само да видимо како ће се аустроугари понашати у наставку. Ако избију сукоби, то значи да су они то и планирали, упркос Руском упозорењу. Нико нормалан у свету неће прихватити образложење да су сукоби поново изазвани „зато што злочиначки Срби нису признали своје злочине“.

  • Portopranco says:

   Jasno i glasno kažem: U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA.TO JE MIT IZMIŠLJEN DA BI SE STVORILA ISLAMSKA DRŽAVA U SRCU EVROPE.Da li ovo moje iznošenje mišljenja znači da će me balije doći uhapsiti u Trstu gdje živim?

  • da da says:

   Brate premijer Srbije hrvatica,ministar spoljnih poslova hrvat-janjevac,predsednik Srbije entitet koji se ufurao da ide titovim stopama,naravno uvek na srpsku štetu i nuklearnu fiziku uči putem između dve opštine,naravno opet na srpsku štetu,da li stvarno misliš da sa takvim kolonijalnim vodstvom,možemo više osim da nas prodaju kao 1995-1999 ustašama i šiptarima.

   • Cp6a says:

    Хрват Јањевац!? Нисам знао да хрвати знају онако заносно да певају српске јуначке десетерце. То је сад већ давно било, кад је СНС узимао власт, а он био нико и ништа.

   • Косовац says:

    @ da da, …..Поштовани колега, ово што пишеш о премијеру Србије, Јањевцу, председнику Србије и продаји 1995-1999, нема везе са тиме да ли Русија подржава или не подржава Републику Српску. Например мене интересује да ли ти одобраваш подршку Русије, а не интересује ме тренутно продаја 1995-1999 и купопродаја 5.октобра 2000. на којој сте одлично зарадили.

 2. Риста says:

  Дуално резидуални популистичко полтронски двојни коментар. Прво "фала" а онда "они можда нападну упркос руском ставу, тј неће дати пет пара за Русију и њен став"! Похвала Русији?

  • Косовац says:

   @ Риста, …..Овај твој коментар би личио на нешто, али га квари сарказам који си дао у стилу сека персе. Пази шта причаш, како кажу Американци, све што кажеш може се употребити против тебе. Види се и са километра да си се учланио у групу „persida“ и да ти је криво што је Русија оштро одговорила рабину Инцку.

 3. Kulak says:

  Ta "genocidaška kampanja" koju su pokrenuli zlikovci okupljeni oko bakira mogla bi se muslimanima vratiti kao bumerang u glavu.

 4. Dražen Jovan Petrović says:

  Sa zločinima bosanskih muslimana nad Srbima u gradu Srebrenici i svim srpskim selima oko Srebrenice u periodu od 1991.do 1995.,treba detaljno upoznati čitav svijet.

  • Carnex says:

   Tako je. Treba prvo Srbiju pa ostatak sveta dobro upoznati sta su muje sve radili svuda gde su prosli. Dok je u BiH muslimanije nece biti mira a kamoli mir na KiM ili u Raskoj gde oni zive.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u