РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ИНЦКУ

RUSIJA ODGOVORILA INCKU

1 avgusta 2021

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u svom saopštenju navodi da je odbila da se pridruži izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za provođenje Mirovnog sporazuma u BiH, navodeći za to šest razloga.Ambasadori Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (Rusija se nije složila sa izjavom) najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti, navodi se na veb-stranici Visokog predstavnika.
Saopštenje ambasade Rusije prenosimo u celosti.

1. 27. maja visoki predstavnik Valentin Incko podneo je ostavku i time završio svoj mandat. On nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona. Ako su partneri smatrali Valentina Incka važećim Visokim predstavnikom, ispada da su nakon 27. maja u BiH postojala dva Visoka predstavnika, što je apsurdno. Druga tumačenja su jezuitska logika. Polazimo od toga da nakon 27. maja mesto Visokog predstavnika u BiH ostaje prazno. Svi oni koji nameravaju da sarađuju s državljaninom Savezne Republike Njemačke Kristijanom Šmitom, koji sebe naziva visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Saveta bezbednosti UN-a.

2. Uvek smo se protivili upotrebi „bonskih ovlašćenja“. Čak i uz pretpostavku da su ista postala temelj odluke Valentina Incka, čak ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Štaviše, bezgranično tumačenje „bonskih ovlašćenja“ (tzv. „druge mere“, deo 15. stav 2, tačka c) dovodi do toga da Valentin Incko ima pravo uzeti kalašnjikov, otići u Banjaluku i streljati sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju „bonskih ovlašćenja“, on će biti u pravu! Treba li BiH takav Visoki predstavnik?

3. Odluku Narodne skupštine donelo je legalno izabrano demokratsko telo vlasti. Nema sumnje u njegovu legitimnost. Svojim voluntarizmom, Valentin Incko postavlja pitanje – čija je demokratija jača: njegova ili Narodne skupštine? Njegova ili Gradskog veća Mostara? Njegova ili skupštine Zeničko-dobojskog kantona? Za nas tu nema dileme.

4. Još jednom naglašavamo da Upravni odbor ne bi trebao imati nikakve veze sa 14 uslova. Ovo je pitanje samo BiH i Evropske unije. Ako određeni deo međunarodne zajednice u BiH želi poslati neki signal Sarajevu, oni bi to slobodno mogli – kao opcija – uraditi preko izjave specijalnog predstavnika EU u BiH, kojoj se, po želji, ambasadori Upravnog odbora mogu pridružiti u svom ličnom svojstvu.

5. Ozloglašeni program 5+2, posebno njegov deo o „pozitivnoj oceni“ situacije u BiH. Posljednja odluka Valentina Incka jasno je i uverljivo pokazala da je upravo Ured Visokog predstavnika glavni tvorac destabilizacije u BiH i to čini namerno. Jer svima je bilo jasno kakva će reakcija uslediti nakon ovog nepromišljenog koraka. Štaviše, OHR podgrejava situaciju ne samo u BiH, već i u celoj regiji. Postavlja se pitanje – je li moguće u takvim uslovima zamisliti da bi se neko pri zdravoj pameti odlučio da pozitivno oceni stanje u BiH?

6. Ogorčenost i žaljenje ostaje nakon čitanja posljednjeg pasusa izjave. Gorčina od samozadovoljstva i opijenosti snagom takozvane međunarodne zajednice. Visokog predstavnika već smo spomenuli. Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspeva položiti „ispite“ i rešiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoljeća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Saveta bezbednosti UN-a mora „ponoviti godinu“…

Upravo iz ovih razloga kancelariju Visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren, prenosi RTRS.

KOMENTARI10 komentara

 1. Kosovac says:

  Hvala Rusijo, neka vide austrougari da i mi imamo leđa. I neka vide ovi naši Neverne Tome. ……………Sada su sve karte na stolu, preostaje samo da vidimo kako će se austrougari ponašati u nastavku. Ako izbiju sukobi, to znači da su oni to i planirali, uprkos Ruskom upozorenju. Niko normalan u svetu neće prihvatiti obrazloženje da su sukobi ponovo izazvani „zato što zločinački Srbi nisu priznali svoje zločine“.

  • Portopranco says:

   Jasno i glasno kažem: U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA.TO JE MIT IZMIŠLJEN DA BI SE STVORILA ISLAMSKA DRŽAVA U SRCU EVROPE.Da li ovo moje iznošenje mišljenja znači da će me balije doći uhapsiti u Trstu gdje živim?

  • da da says:

   Brate premijer Srbije hrvatica,ministar spoljnih poslova hrvat-janjevac,predsednik Srbije entitet koji se ufurao da ide titovim stopama,naravno uvek na srpsku štetu i nuklearnu fiziku uči putem između dve opštine,naravno opet na srpsku štetu,da li stvarno misliš da sa takvim kolonijalnim vodstvom,možemo više osim da nas prodaju kao 1995-1999 ustašama i šiptarima.

   • Cp6a says:

    Hrvat Janjevac!? Nisam znao da hrvati znaju onako zanosno da pevaju srpske junačke deseterce. To je sad već davno bilo, kad je SNS uzimao vlast, a on bio niko i ništa.

   • Kosovac says:

    @ da da, …..Poštovani kolega, ovo što pišeš o premijeru Srbije, Janjevcu, predsedniku Srbije i prodaji 1995-1999, nema veze sa time da li Rusija podržava ili ne podržava Republiku Srpsku. Naprimer mene interesuje da li ti odobravaš podršku Rusije, a ne interesuje me trenutno prodaja 1995-1999 i kupoprodaja 5.oktobra 2000. na kojoj ste odlično zaradili.

 2. Rista says:

  Dualno rezidualni populističko poltronski dvojni komentar. Prvo "fala" a onda "oni možda napadnu uprkos ruskom stavu, tj neće dati pet para za Rusiju i njen stav"! Pohvala Rusiji?

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Ovaj tvoj komentar bi ličio na nešto, ali ga kvari sarkazam koji si dao u stilu seka perse. Pazi šta pričaš, kako kažu Amerikanci, sve što kažeš može se upotrebiti protiv tebe. Vidi se i sa kilometra da si se učlanio u grupu „persida“ i da ti je krivo što je Rusija oštro odgovorila rabinu Incku.

 3. Kulak says:

  Ta "genocidaška kampanja" koju su pokrenuli zlikovci okupljeni oko bakira mogla bi se muslimanima vratiti kao bumerang u glavu.

 4. Dražen Jovan Petrović says:

  Sa zločinima bosanskih muslimana nad Srbima u gradu Srebrenici i svim srpskim selima oko Srebrenice u periodu od 1991.do 1995.,treba detaljno upoznati čitav svijet.

  • Carnex says:

   Tako je. Treba prvo Srbiju pa ostatak sveta dobro upoznati sta su muje sve radili svuda gde su prosli. Dok je u BiH muslimanije nece biti mira a kamoli mir na KiM ili u Raskoj gde oni zive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *