РУСИЈА ОДЛУЧИЛА – иде до краја!

RUSIJA ODLUČILA – ide do kraja!

18 decembra 2015

sergej-šojgu-putin-ruska-vojska-Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na zatvorenoj sednici Dume (donjeg doma parlamenta) rekao je poslanicima da vlada razmatra varijantu da oslobodi Siriju do reke Eufrat.

Iza Eufrata su Kurdi, te je time Šojgu stavio do znanja da je reč o potpunom čišćenju Sirije od terorista. Naime, paralelno sa ratom odvija se diplomatski proces.

Rusija se uzda u postizanje političkog rešenja za Siriju, odnosno dogovora Bašara el Asada i favorita zapada oličenih u takozvanoj umerenoj naoružanoj opoziciji, koji bi se potom izborili s Islamskom državom i Džebhat al nusrom, odnosno terorističkom koalicijom okupljenom oko sirijske filijale Al Kaide.

Međutim, iz Šojguove izjave proizlazi da se Moskva sprema i za varijantu u kojoj ne bi došlo do takvog sporazuma, pa bi u tom slučaju sa sirijskom vojskom vodila rat do pobede.

Prema nezvaničnim izvorima izvorima iz Dume, jedan od poslanika pitao je Šojgua: „Gde je uslovni Rajhstag?“ Odnosno, paralelom s konačnom pobedom u Drugom svetskom ratu u Berlinu, pitao je dokle je Rusija spremna da ide.

– Razmatra se i varijanta ratovanja do Eufrata – odgovorio je Šojgu, a poslanici su kasnije prokomentarisali da je mislio na grad Raku, sirijsku prestonicu Islamske države.

Šojgu je rekao da nije određen rok za kraj intervencije u Siriji.

– Ministar je objasnio da niko ne treba da misli i govori da će intervencija u Siriji brzo da se završi. Pre svega zbog toga što postoji stalan priliv novih terorista i odsustvo borbe s njima na drugim frontovima – kasnije je rekao poslanik Vladimir Gutjenov.


Poslanici Dume s ministrom su razgovarali i o mogućnosti da teroristi pobegnu iz Sirije u Irak i Libiju i tamo nastave rat, pa su zaključili da je neophodno da Rusija bude spremna na saradnju s antiterorističkom koalicijom okupljenoj oko SAD.

Naime, bliskoistočni mediji već su objavili da je glavar Islamske Države Abu Bakr al Bagdadi posle ranjavanja i lečenja u Turskoj pobegao u Libiju. Ta zemlja je u potpunom haosu posle rata sa Zapadom i teroristima i ubistva Moamera Gadafija.

U Libiji postoji izabrana vlada koja je pobegla u Tobruk, dok u prestonici Tripoliju funkcioniše vlada bliska Muslimanskoj braći. U pustinji su razna plemena potpuno suverena i ukupno dejstvuje najmanje pet vojski. U tom neredu Islamska država uspela je da mobiliše nekoliko hiljada terorista i zauzme veliku oblast oko Sirta, pa čak i delove Sirta i Derne u oblasti Kirenajka.

Zapadni mediji smatraju da će Islamska država osim Libije da udari i u Jordanu, kako bi se domogla nafte u te dve zemlje i obezbedila novac za nastavak i širenje džihada.

Pohvala avijaciji

Šojgu je pohvalio dejstva ruskog vazduhoplovstva u Siriji, a istog dana uništena je baza Islamske države kod Homsa i koncentracija terorista u provinciji Alepo.

Saopšteno je da je kod Karatejna otkrivena podžemna baza Islamske države, pa je SU 24 uništio komandni punkt, skladište municije i spavaonice. Kod Idleba SU 25 uništio je komandni centar i magacin o kojima je dobio informacije od sirijskih opozicionih oružanih formacija. Poginuo je i „guverner Idleba“ iz redova terorističke grupe Ahrar aš šam, Abdul Salam Hamadum.

(Vesti online)

KOMENTARI2 komentara

  1. Apis says:

    Kad već idete do kraja, KAO BOGA VAS MOLIM OSLOBODITE SRBIJU STO PRE! Lakse je bilo i Turke trpeti nego SAD, EU i Vučića. Vučić je kopija Idi Amina samo sto je Idi bio leši.

  2. marko says:

    Apis za osloboditi Srbiju treba pokret od 1000 000 u srbiji koji zele ruske banke s 2 ,3 % kamate kineske banke s 3 % kamate.Bes svesti ljudi nista se ne postize recima ili preko interneta zeljom ciljem putem kao i kakvu ekonomiju srbija treba voditi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *