Rusija odustala od zabrane korišćenja dolara

Rusija odustala od zabrane korišćenja dolara

17 januara 2014

dollars460Predlog uredbe po kojoj bi u Rusiji bilo zabranjeno korišćenje dolara, očekivano nije stigao na glasanje, jer ga je predlagač Mihail Degtjarjev nedavno povukao.

Degtjarjev je tada rekao da predviđa „potpuni kolaps dolarske piramide 2017. godine“ i da zbog toga želi da zaštiti građane Rusije.

Prema predlogu podnetom u novembru, u Rusiji bi bio uveden „tranzicioni period“ u trajanju od godinu dana kako bi svi koji imaju depozite u dolarima imali vremena da ih potroše ili zamene za neku drugu „sigurniju“ valutu.

„Ako dug SAD nastavi da raste ovim tempom, dolarski sistem će se urušiti 2017. godine. U tom svetlu, činjenica da među građanima Rusije raste poverenje u dolar postaje ekstremno opasna“, naveo je Degtjarjev (32) u obrazloženju svog predloga.

Bivši kandidat za gradonačelnika Moskve i član partije kontroverznog Vladimira Žirinovskog naveo je da bi svima onima koji ne bi zamenili dolareu roku od godinu dana, „zvaničnici zaplenili dolare i zamenili ih u rublje u roku od 30 kalendarskih dana“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *