РУСИЈА ОПЕТ БРАНИЛА ПОЗИЦИЈУ СРБИЈЕ

RUSIJA OPET BRANILA POZICIJU SRBIJE

24 oktobra 2023

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja tokom sednice na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na KiM, branio je poziciju Beograda i zatražio formiranje Zajednice srpskih opština.

Nebenzja je rekao da je iznenađen insistiranjem i pokušajima predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da „ubaci“ Rusiju u ono što se događa na KiM.„Vaši pokušaji da predstavite Kosovo kao demokratiju mogu samo da naiđu na sarkastičan odgovor“, poručio je ruski ambasador.

On je ocenio da se situacija na KiM značajno pogoršala u poslednjih pola godine zbog, kako je naveo, pokušaja prištinskih vlasti da stave pod kontrolu sever pokrajine naseljen Srbima, naročito posle lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM koje su Srbi bojkotovali.

Realnost na severu KiM je sumorna, smatra Nebenzja i ukazuje da skoro svakodnevno Srbe zastrašuju ili hapse ili se vrše napadi na njihovu imovinu.

Istakao je i da se izvode etnički motivisani napadi na Srbe.

Nebenzja je rekao i da spor oko manastira Visoki Dečani mora da bude rešen.

On je upozorio da je sever KiM pod blokadom zbog zabrane uvoza robe iz centralne Srbije, da nema lekova, kiseonika u bolnici na severu Kosovske Mitrovice, kao i drugih potrepština.

Nebenzja je, povodom incidenta u Banjskoj 24. septembra, rekao da Rusija ima mnogo pitanja o tome šta se tačno desilo i kako su međunarodni predstavnici reagovali.

Zapad nije čekao rezultate istrage, već je događaj nazvao aktom terorizma, konstatovao je on.

On je pozvao na formiranje ZSO i povlačenje tzv. specijalnih kosovskih snaga sa severa KiM.

Za Rusiju je Rezolucija 1244 jedina pravna osnova, rad Unmika je i dalje neophodan, a redovne sednice o situaciji na KiM treba da ostanu na dnevnom redu SB UN, poručio je Nebenzja.

Predstavnik Kine rekao je da Kina podržava Beograd i Prištinu u postizanju obostrano prihvatljivog rešenja u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kroz dijalog i konsultacije i naglasio da bi u tom procesu trebalo u potpunosti da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

„Ne bi trebalo da postoje dvostruki standardi“, rekao je on.

On je istakao da je stav Kine prema pitanju KiM konzistentan i jasan i istakao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština važna komponenta Briselskog sporazuma.

On je dodao da „harmoničnoj koegzistenciji različitih etničkih grupa“ ne pogoduje da postoje institucije u kojima nisu predstavljeni Srbi i da takva situacija ne doprinosi ispunjavanju osnovnih interesa i potreba za razvoj građana.

Ukazao je i da se na severu KiM beleže učestali nasilni bezbednosni incidenti, što izaziva veliku zabrinutost i poručio da se Kina protivi jednostranim akcijama prištinskih vlasti, koje podižu tenzije i pogoršavaju sukobe.

„Pozivamo ih da se vrate na pravi put dijaloga i konsultacija“, rekao je on i poručio da bi trebalo da se ispune sve obaveze i uklone prepreke za nastavak dijaloga.

On je pozvao Prištinu da preduzme mere za smanjenje etničkih tenzija, poštuje i garantuje legitimna prava pripadnika svih zajednica na KiM.

Podsetio je da je pre 20 godina na teritoriji KiM bio „tragičan rat“, a da je pre više 100 godina ono što se dogodilo na Balkanu promenilo tok istorije.

„Ne bismo smeli nikada da dozvolimo da se tragedija ponovi. Svet je već u haosu, ne bi trebalo dodati Kosovo tome“, naveo je on i dodao da međunarodna zajednica treba da radi na tome da održi bezbednost, mir i stabilnost na KIM, a da je Kina spremna da sarađuje sa svim stranama.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Ovo me zaprepascuje, otkud da Rusi brane Srbiju. Do juce sam verovao i nadao se da ce to ciniti EU i "demokratski" zapad na celu sa sinovima i unucima pilota koje smo spasavali. Eto, taj zapad je napravio svoju vojnu bazu na Srpskoj zemlji, prave svoje fabrike po Srbiji, imaju svoje banke... A, Rusi nas stite i spasavaju, nelogicno jel da. Mi bi kod njih ako maora i na kolenima, nikako mi nije jasno, sta cemo mi tamo kod njih kada su oni vec ovde kod nas. Moze biti da nas neko sludjuje i zaludjuje, ko bi ga znao.

  2. Ficko says:

    Prebacivanjem pitanja Kosmeta na EU, ne znači da rezolucija 1244 više ne važi, da je poništena. Tim potezom želelo se da se pokaže dobra volja u rešavanju pitanja u južnoj srpskoj pokrajini. Međutim, EU je pokazala veliku pristrasnost u pristupu i metodologiji rada, iako je Srbija bila prekomerno popustljiva. Prema tome, EU se pokazala nesposobna da objektivno rešava status Kosmeta i zato celu stvar treba obavezno vratiti u UN, što naravno, neće se dopasti zapadnim otimačima. Oni su navikli da otimaju od slabijih sve što im se sviđa radi ćara. Ni po koju cenu ne treba pristati da uzmu oni što nije njihovo. Na žalost srpsko rukovodstvo, još dok je Patrijarh Pavle bio živ SPC zauzela stav i savetovali su tadašnje tutubane da se Kosmet proglasi okupiranim, što faktički jeste, ali nije bilo nikog da čuje takve poruke. Veliki i umni političari su bili gluvi na takav stav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *