РУСИЈА ОПОМЕНУЛА И СРБИЈУ: „Ми нећемо крварити за земље које…“

RUSIJA OPOMENULA I SRBIJU: „Mi nećemo krvariti za zemlje koje…“

26 aprila 2017

U toku je proces obnove tradicionalnih imperija — Rusije, Turske, Irana, Kine, dok su mali narodi, kao što je uvek bilo kroz istoriju, ili deo velikih, ili su pod njihovim uticajem. U trenutku kada Balkan teži EU, ne može se očekivati da mu Rusija jednog dana pritekne u pomoć, rekao je za Sputnjik poznati ruski pisac Aleksandar Prohanov.

Tokom mnogih stoleća pojam imperija nije imao negativan karakter. Širenjem imperije, Rimljani su donosili ostalim narodima antičku kulturu. Španski osvajači su se smatrali misionarima u Americi, dok su Englezi u svojim brojnim kolonijama širili evropsku civilizaciju. Imperija je predstavljala carstvo poretka nad anarhijom.

Imperija je simfonija prostora, naroda, religija i jezika, i svaka imperija predviđa svoju varijantu simfonije. Sa jedne strane, sadašnje imperije su oličenje ovih večnih principa, dok se sa druge oni, naravno, modernizuju, smatra ideolog ruske savremene imperije Aleksandar Prohanov.

„U očima Gospoda, hiljadu godina je tren, dok je imperija božanska kategorija, a ne kalendarska. Imperija je tendencija i ona nema kraja. Ruska imperija nema stalne granice, to je pulsirajući univerzum koji se uvećava i smanjuje do crne rupe, a zatim u nju pada. Nekoliko kapi životne nebeske rose — i dolazi do preporoda imperije. Tako je bilo i sa Kijevsko-novgorodskom Rusijom, moskovskim carstvom, sa trećom imperijom Romanova, sa četvrtom Staljinovom imperijom, dok sada živimo u petoj imperiji preporoda. Gde ona ide u svojim prostornim i metafizičkim granicama — teško je reći, ali ja smatram da, gde prestaje granica Rusije, odmah počinje carstvo nebesko, zato se Rusija može smatrati beskonačna“, konstatuje pisac.

Kroz svoja decenijska istraživanja pojma „imperije“, on je došao do zaključka da Rusija može biti izgrađena kao mrežna imperija, sa nekoliko prestonica istovremeno. U Evroazijskom savezu on vidi zamajac takve imperije. „Rusko-beloruski odnosi su temelj ove imperije“, mišljenja je Prohanov i dodaje da, iako je Rusija izgubila pokrajine, veliki broj naroda koji su ulazili u njen sastav i dalje ostaje deo imperije i da narod počinje to da shvata.

Za Prohanova ’90-te godine prošlog veka predstavljaju crnu rupu u ruskoj istoriji, kada „nije postojala ni državnost, niti narod. Jer narod ne može da živi bez države“.

„Ruski narod bez države je izgubljena gomila kojom počinju da vladaju druge države“, smatra Prohanov. Sa dolaskom Vladimira Putina na vlast rađa se ruska „peta imperija“.

Nakon desetogodišnje žestoke blokade Irana, on se vraća na međunarodnu scenu jači nego ikad. To pokazuje i rešavanje kriza na Bliskom istoku, od Jemena, preko Iraka, do Sirije — nijedna od njih se ne može rešiti bez Teherana.

„Mi živimo u vremenu rađanja imperija, a Iran je jedan od njih. Iran misli u kategorijama drevne zaratustrijske imperije, imperije Ahemenida, imperije Darija koju je zamenio islamski period. Iransko razmišljanje je imperijalno razmišljanje“, kaže Prohanov.

Pored Irana, tu je i turska imperija. Prema njoj je posebna pažnja usmerena nakon referenduma na kojem je Redžep Tajip Erdogan dobio neograničene nadležnosti. U toku je preporod osmanskog sna, sa teritorijom u čije granice ulaze Kipar, Alep, Mosul, Kirkuk, Solun, Kirdžali, Varna i ostrva Egejskog mora. Ovaj san Erdogan već počinje da ostvaruje u Siriji, gde turska vojska vodi aktivne borbe.

„Naravno, Turska je imperija, širi se, vrši pritisak na susede. Zatim, imperija u usponu je puna uspomena, puna ideja i priviđenja iz prošlosti, a za Turke je Balkan deo njihove osmanske veličine. Turska i na Kavkaz i na druge regione gleda na isti način. Balkan treba oprezno i sa pažnjom da prati šta radi Turska“, upozorava ruski pisac.

Osim gore navedenih imperija, tu je i američka, koja se modernizuje, sama Kina je imperija, kao i Rusija i EU. EU trenutno prolazi kroz period stradanja, ali u osnovi i dalje leži panevropsko jedinstvo, koje je bilo rimski san, san Karla Velikog, Hitlera, a sada EU.

„Ja više volim da mislim ne geostrateški, već ‘snovima’: jer postoji američki san, kineski san koji se sada realizuje — „Novi put svile“, postoji iranski san. Sad i mi pokušavamo da formulišemo ruski san. U njemu su i prostor i pravednost i poseban put koji nas vodi toj pravednosti“, dodao je sagovornik agencije.

Po mišljenju Prohanova, mali narodi nikad nisu samostalni: ili su bili deo neke imperije ili su bili pod njenim uticajem, to je njihova sudbina.

„Malo nebesko telo postaje deo snažnijeg sistema i okreće se oko jakih svetlosti. Mali narodi treba da izaberu centre privlačenja. Zato sada Balkan koji se kreće ka EU ne razume da je budućnost Evrope snažna Nemačka sa njenom renesansom, u kojoj se ne isključuje ni fašistička varijanta“, upozorava ruski ideolog imperija i dodaje: „Neka, naravno, idu, ako se nadaju da će dobiti od Nemačke, na primer, zaštitu od osmanske ekspanzije. Međutim, na kraju, mislim da se sve balkanske zemlje vraćaju Rusiji i traže od ruske vojske da položi nekoliko hiljada glava negde kod Šipke (bitka za vreme rusko-turskog rata 1877—1878) u borbi za nezavisnost. Međutim, ne znam u kom stepenu Rusija može još jednom da položi ruske glave za zemlju koja ide u NATO ili u budući nemački rajh“, zaključio je Prohanov.

KOMENTARI14 komentara

 1. Trifun says:

  He,he...kao da on ne zna da smo mi bili napadnuti 1999 i okupirani. Ocito da ne razumije kako te hijene okupriaju zemlje. Ja mogu samo jedno da kazem ljudima poput njega. Rusija je shvatila da je bolje da namlati svoje neprijatelje na Balkanu ili u Siriji, pa i Ukrajini nego u svojoj zemlji. OOn ocito nije. Toliko o tome.

 2. padre says:

  Kojeg li glupog teksta!Po njemu su se imperije stvarale samo zbog toga, dabi zatucanim malim narodima doneli prosperitet i kulturuni napredak!

  • Miraš says:

   Prohanov je nekakav provokator. Nije na dobrom glasu, tj. nije cenjen u Rusiji. Evo jednog ba[ ruskog mišljenja o ovom tekstu: To je dokaz da je Prohanov provokator. To je dokaz da je u toku informacioni rat i da ste postali žrtva ovog rata. Svi smo, u različitoj meri, žrtve medijskog rata. Čitala sam ovaj "predivni" tekst. Kakav naslov! "Rusija opomenula i Srbiju". Rusija opomenula? Ko je Rusija? Prohanov je Rusija?! Od kada? Prohanov je pseudo-pravoslavac i pseudo-patriota. On nema nikakvo pravo da govori u ime Rusije! Rusi nisu takvi kao što je Prohanov! Rusi gledaju Srbe kao svoju braću. Rusi žele ravnopravan odnos sa svima. Rusi nikada nisu tražili da dominiraju. Rusi nemaju "maniju veličanstvenosti". Rusi nemaju želju da određuju sudbine drugih ljudi bez njihove volje. Prohanov nije Rusija. On nema pravo da kaže "mi" umesto nas. Mi nismo takvi.

 3. dusko says:

  RUSI SU SVOJE REKLI PA NEK NASOVA VLAST UVODI U EU , NATO I GDE GOD HOCE , A ONDA NAM NE POMAZE NI BOG OTAC !!! DAKLE VUCICU JAVNA OPOMENA EU ILI SRPSKI NAROD !!!

 4. M says:

  A što ako Rusija prepusti muslimanima,kinezima južni krak da i oni zauzmu svoj dio Europe?!?To me tolko ne bi sekiralo da im Balkan nije na putu!

 5. goran says:

  Ne popujte nam, dragi Rusi. Jos niste nista uradili da biste imali pravo na to. Samo Srbija.

 6. Miodrag says:

  Srbija ce ponovo biti sama sebi doviljna,kada se bude obracunala sa sopstvenim lopovima i budalama.U prvom redu sa onima koji nas skupljaju ispod nacionalnih simbola,da bi mogli lakše da nas dzepare.

 7. Igor says:

  Sta znaci taj naslov..... Kad se to odnosi na Srbiju,treba da znate da je i Srbija mnogo vise krvarila za Rusiju nego obrnuto. Mislim da je naslov provokativan. Rusija vise krvari zbog Sirije nego zbog Srbije. Mi mozemo i sami da krvarimo a da nikog to ne kosta. tako je bilo juce ,a tako i danas. Cemu vode ovakve price....

 8. Bagro crvena says:

  Treći Rim ili ništa!

 9. goran says:

  Gde su Migovi? Rusi naucili da lazu od Vucka.

 10. opet ja says:

  Ja ovo vidim kao opomenu izdajničko-kriminalnoj grupi koja je zasela na čelo Srbije, a ne kao opomenu Srbiji kao državi. Na žalost mislim da njima ni opomena ne vredi mnogo, put ka EU/NATO je odavno zacrtan i zato ih drže na vlasti uSrbiji.

 11. miroslav says:

  Trebalo bi da se zapitamo kao narod da li smo zasluzili bilo kakvu Rusku zastitu. Kad god bi se osecali malo komotnije uvek smo im okretali ledja i gledali na stranu, kako ranije sa SFRJ tako devedesetih tako 2000te tako i sada.Mi smo uvek bili neiskreni prema njima. Nisu oni budale kao mi. Prohanov je samo rekao sta ce biti ako se kao narod ne otreznimo i progledamo ko nam stvarno ne zeli dobro.Dok se mi igramo kao nekakva deca EU kao da smo u vrticu, za to vreme stavljaju nam omcu oko vrata. Izgleda da treba kolektivno da se vratimo u vrtic, jer nismo sposobni da napravimo drzavu jednom za svagda. . Slazem se sa tobom Dusane.

 12. Kulak says:

  Tip je previše opterećen geografijom.Ovo su razmišljanja primerena 19-om veku.Danas se može nuklearnim projektilima sa Severnog pola tući i Južni Atlantik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *