Rusija optužila NATO, Ameriku i Rasmunsena da lažu

Rusija optužila NATO, Ameriku i Rasmunsena da lažu

23 августа 2014

000_Par7950924Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je „novu porciju optužbi” NATO na račun Moskve. Tačnije: tvrdnju Andersa Foga Rasmusena o tobožnjoj uključenosti ruskih vojnika, oklopne tehnike i artiljerije u vojne operacije na teritoriji Ukrajine.

Portparol ruskog ministarstva, general Igor Konašenkov, izjavio je: „Već smo prestali da obraćamo pažnju na ničim potkrepljene izjave gospodina Rasmusena i njegovog pres-sekretara. U njihovim tvrdnjama nema šta da se komentariše”.

Konašenkov posebno ukazao da su Rasmusenova ovlašćenja generalnog sekretara NATO istekla 31. jula i da on sada nastupa samo kao organizator sammita alijanse zkazanog za 4. Septembar u Velsu.

Na drugu Rasmusenovu tvrdnju – da je ruski humanitarni konvoj ušao u Ukrajinu bez saglasnosti Kijeva i bez učešća međunarodnog crvenog krsta – odreagovalo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„U svojoj izjavi, koja vrvi ničim potkrepljenim optužbama (u stilu „ruska vojna intervencija”), Rasmusen nas optužuje i da je humanitarni konvoj ušao u Ukrajinu „bez saglasnosti ukrajinskih vlasti i bilo kakve uključenosti MKCK. To je njegova nova laž.”

Vrh ruske diplomatije ukazao je da saglasnost Kijeva bila dobijena notom MIP Ukrajine od 12. avgusta, a da su na ruskom graničnom prelazu „Donjeck” duže od nedelju dana kamione iz konvoja i njihov teret pregledali ukrajinski graničari i carinici.

„A što se MKCK tiče, ako natovce zaista interesuje istina o ruskoj humanitarnoj misiji, uključujući i (ne)uključenost u nju MKCK, preporučujemo im da se obrate rukovodstvu te međunarodne organizacije” – naglašava se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova RF.

Ruski konvoj stigao je 14. avgusta na granicu sa Ukrajinom, a njeni carinici su tek 21. avgusta počeli da „oformljuje papire”…

Vladimir Putin je takvo odugovlačenje nazvao „nedopustivim” i konvoj je 22. avgusta ušao na teritoriju pod kontrolom Luganske Republike.

Dan kasnije – 23. avgusta – svi kamioni iz konvoja već su bili ponovo u Rusiji.

Osvrćući se na izjave iz Vašingtona – da to još nije potvrđeno, da možda i nije tako – zamenica portparola MIP RF,Marija Zaharova, ironično je izjavila:

„Čudno je da Vašington, sa svojim arsenalom tehničkih sredstava praćenja, na koja se stalno poziva, još ne zna da je ruski konvoj već napustio teritoriju Ukrajine da se nalazi na teritoriji Ruske Federacije.”

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Spasoje says:

    Braćo Rusi,nemoj te se tolko pravdati amerima i njihovim slugama,već radite po pravdi i Boga istinitog.Živela braća Rusi i svi pravoslavci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u