РУСИЈА ОШТРО РЕАГОВАЛА због става ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ у вези КОСОВА!

RUSIJA OŠTRO REAGOVALA zbog stava VELIKE BRITANIJE u vezi KOSOVA!

9 februara 2019

Povodom izjave britanske ambasadorke u Savetu bezbednosti UN Karen Pirs da Priština ima pravo na vlastitu vojsku, oglasila se Ambasada Rusije u Londonu.

U obraćanju je ocenjeno da Velika Britanija i ostale zapadne zemlje ignorišu pretnju koju bi formiranje takozvane kosovske vojske predstavljalo po srpsko stanovništvo na KiM.

Ruska ambasada je u saopštenju ponovo skrenula pažnju na to da formiranje takozvane „kosovske vojske“ predstavlja direktnu pretnju po Srbe koji žive na severu KiM, što, upozorila je, drastično povećava potencijal za pojavu novog izvora tenzija na Balkanu, prenosi TASS.„Iznenađuje da zapadni predstavnici uporno ignorišu ovu očiglednu činjenicu koja je, na primer, pomenuta u poslednjem polugodišnjem izveštaju šefa misije OEBS-a u Prištini“, ocenjuje se u saopštenju.

Ruska ambasada smatra i da su napori EU u posredovanju između dve strane doživeli neuspeh.

„Umesto pridržavanja dobrovoljno preuzetih obaveza u normalizaciji situacije u regionu, oni (članice EU) u stvarnosti zatvaraju oči na flagranta kršenja međunarodnog prava“, ocenjuje ruska amabasada.

Ističe i da odluka Prištine o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, kojom se dozvoljava da samo multinacionalni kontigenti pod međunarodnom kontrolom budu prisutni na teritoriji KiM.

Istovremeno, kako se napominje u saopštenju ruske ambasade, ta odluka je u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

„Mi redovno skrećemo pažnju predstavnicima zemalja zapadnog bloka na različitim nivoima na tu nečuvenu činjenicu, ali određene pristalice kosovske nezavisnosti opovrgavaju naše argumente raznim izgovorima. Britanci, naročito, insistiraju na nekoj posebnoj ‘pravnoj interpretaciji’ pomenute rezolucije, koja se izgleda veoma dobro uklapa u njihov koncept ‘poretka zasnovanog na pravilima“, navodi ambasada.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs rekla je u četvrtak, na sednici SB UN o Kosovu, da britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SB UN ne brani formiranje kosovske vojske.

Ona je istakla i da Kosovo više nije „akutna kriza“, kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

(TANJUG)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mi says:

    Krvožedni Englezi........................

  2. Velika Metla says:

    Potopiti ostrvo zla,i eto manje problema na svetu za najmanje 95% !

  3. Slobodanka says:

    Britanci danas braneći protektorat Kosovo zapravo štite važan Zapadni atlantistički (talasokratski) geostrateški projekat na jugu Evrope. Sve su sveli i ograničili samo na nivo međuetničkih sukoba između Albanaca i Srba na KIM, a znamo da su u tome Šiptare itekako podržavali. Npr. Albaniju kao učesnika u ratu 90-tih više niko i ne pominje. Zato se i rasprave na SB UN održavaju samo na tom nivou, ali kad pogledamo predstavnici kojih zemalja govore onda je jasna njihova nova neokolonijalna igra. Pogotovo Britanija stara kolonijalna i svetska sila i danas je velika veštica u vođenju novih kolonijalnih igara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *