РУСИЈА ОШТРО УПОЗОРИЛА АМЕРИКУ: Престаните да финансирате заверу против Путина

RUSIJA OŠTRO UPOZORILA AMERIKU: Prestanite da finansirate zaveru protiv Putina

6 marta 2015

4_d Putin 32423Poznato je da SAD pokušavaju da destabilizuju Rusiju već neko vreme, pojačali su napore proteklih godina pošto Putin očigledno predstavlja prepreku na putu zapadne elite da dominira svetom.

Nije samo verovatno da SAD finansiraju opoziciju u Rusiji, već je moguće i da su one namerno iscenirale ubistvo Njemcova kako bi dodatno destabilizovale Rusiju.

Ruski Savet bezbednosti je optužio SAD da kuju zaveru da svrgnu predsednika Vladimira Putina tako što finansiraju opoziciju i ohrabruju masovne demonstracije manje od nedelju dana nakon što je lider opozicije ubijen u Moskvi.

„SAD finansiraju ruske političke grupe pod izgovorom promovisanja građanskog društva, kao što se to činilo u „obojenim revolucijama“ u bivšem Sovjetskom savezu i arapskom svetu“, rekao je u sredu šef Saveta bezbednosti, Nikolaj Patrušev. Istovremeno, SAD koriste sankcije kako bi izazvale ekonomske probleme i nezadovoljstvo, naveo je on.

Više od 50.000 ljudi se pojavilo u centru Moskve u nedelju da oda pomen preminulom Borisu Njemcovu, bivšem zameniku premijera koji se okrenuo protiv Putina i koji je upucan u petak u prestonici Rusije. Ovo okupljanje je bilo najveće od onog 2011.-2012. kada je Putin ponovo izabran za predsednika.

„Jasno je da Bela kuća cilja na oštar pad životnog standarda ruskog stanovništva i masovne proteste“, rekao je Patrušev. Rusija može podneti pritisak zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i „decenijama iskustva u borbi protiv obojenih revolucija“, rekao je on.

Konflikt u Ukrajini se pretvorio u jedan od najžešćih okršaja između Kremlja, SAD i Evrope još otkad se okončao Hladni rat. Konflikt je do sada odneo bar 6.000 života, prema navodima Ujedinjenih nacija. Putin je u više navrata okrivio SAD zbog izazivanja protesta u Kijevu prošle godine, koji su doveli do svrgavanja njegovog saveznika, Viktora Janukoviča.

Kombinacija američkih i evropskih sankcija i pad cene nafte izazivaju recesiju u Rusiji po prvi put za šest godina. SAD su ove nedelje produžile sankcije uvedene u martu zbog aneksije Krima na još godinu dana. EU su takođe produžile sankcije, ali za šest meseci.

Predsednik Barak Obama apeluje na Rusiju da oni koji su odgovorni za „surovo ubistvo“ Njemcova budu privedeni pravdi, navodeći da se divio „hrabroj posvećenosti“ borbi protiv korupcije ovog političara.

Dok je Putin osudio „besramno“ ubistvo i zakleo se da će pronaći krivca, vodeća ruska opoziciona ličnost, Aleksej Navalni, optužio je političku upravu države, uključujući predsednika, da su umešani u ubistvo. Navodi se da je Njemcov planirao da objavi detalje o ulozi Rusije u konfliktu u Ukrajini.

Istaknuti politički analitičar povezan sa Kremljom, Sergej Markov, okrivio je tajnu službu Ukrajine i CIA-u za zločin, objavljujući na svojoj Fejsbuk stranici da je cilj da se izazovu demonstracije protiv vlasti.

Istražitelji kažu da se ispituje nekoliko mogućih motiva za ubistvo, uključujući mogućnost da je u pitanju „provokacija“, osmišljena kako bi se država destabilizovala i Njemcov pretvorio u „žrtveno jagnje“. Takođe postoji mogućnost da su ubistvo počinili islamski ekstremisti kao kaznu za podršku Njemcova francuskom časopisu Šarli Ebdo.

Rusija i dalje stoji pri tome da su SAD i njihovi saveznici bili iza pobuna u Gruziji i Ukrajini 2003. i 2004. godine, koje su na vlast dovele ljude spremne da se otrgnu uticaja Rusije.

Od protesta u Moskvi 2011.-2012. godine, vlada je ugasila mnoštvo nevladinih organizacija, zahtevajući od onih koji dobijaju novac iz inostranstva da se deklarišu kao „strani agenti“.

Golos, grupa za praćenje glasanja, koja je dobijala novac iz SAD, ugašena je na određeno vreme i sada je u potpunosti zavisna od podrške ruske vlade. Druga grupa koju podržavaju SAD, Memorijalna organizacija za ljudska prava, do sada je uspela da se odupre naporima vlade da je ugase.

„Predsednik Putin pogrešno tumači mnoštvo stvari koje SAD rade i koje su pokušavale da urade“, rekao je sekretar države Džon Keri u Ženevi u ponedeljak. „Mi nismo umešani u razne obojene revolucije kao što on tvrdi“.

Ukoliko Rusija i proruski pobunjenici u potpunosti implementiraju mirovni sporazum postignut prošlog meseca, SAD će „povući znatan broj sankcija“, rekao je Vil Stivens, portparol ambasade SAD u Moskvi. Cilj kaznenih mera nije da dođe do promena u ruskoj vladi, već samo da se promeni politika vlade, rekao je on.

Patrušev, takođe bivši oficir KGB-a kao i Putin i šef Federalne tajne službe, rekao je da SAD takođe promovišu rušenje vlasti na Bliskom istoku, podržavajući ekstremizam i borbene grupacije.

Dok SAD predvode međunarodnu koaliciju kako bi se borile protiv Islamske države u Iraku i Siriji, čini se da odlažu svoje napore za uništenje terorističke grupe kako bi izbegli učvršćivanje najvećeg ruskog saveznika u regionu, sirijskog predsednika Bašara el Asada, rekao je Patrušev.

„SAD imaju jasan cilj da podele svet muslimana i da oslabe Rusiju i Kinu istovremeno“, rekao je Patrušev.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Čemu tolika prašina za jednog izdajnika. Treba i ovoga Alekseja Navalnog strpati na robiju zbog blaćenja vlasti. Da ima dokaze podneo bi to sudu a ne blatio svoga prdsednika države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *