Русија осудила нападе Израела на Сирију

Rusija osudila napade Izraela na Siriju

20 novembra 2019

Moskva smatra da su vazdušni napad koje su izvele izraelske vazduhoplovne snage na teritoriju Sirije pogrešan potez, izjavio je novinarima specijalni predstavnik predsednika Rusije za Bliski istok i afričke zemlje i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

„Napad na teritoriju suverene zemlje u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i dovodi do eskalacije napetosti, koja nikome nije potrebna. To je pogrešno“, rekao je Bogdanov novinarima.On je istakao da da Ministarstvo spoljnih poslova razjašnjava sve okolnosti incidenta i da se o ovom pitanju nalazi u kontaktu sa uključenim stranama.

Ranije je pres-služba izraelske vojske saopštila da je presrela lansiranje četiri rakete na izraelsku teritoriju iz Sirije. Kasnije je objavljeno da su u Damasku odjeknule eksplozije, a sirijska državna televizija je javila da protivvazdušna odbrana odbija napad na glavni grad i okolinu. U saopštenju izraelske vojske istaknuto je da su napadi izvršeni na dvadesetak ciljeva od kojih je više od polovine pripadalo iranskim snagama. Jedan od ciljeva bila je zgrada u blizini aerodroma u Damasku, u kojoj se navodno nalazi sedište iranskih Kudsa (jedinice Iranske revolucionarne garde).

Nakon toga je premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio da je noćni napad na iranske objekte u Siriji bio odgovor na raketiranje izraelske teritorije i dodao da vlasti nastavljaju da obezbeđuju zemlju.

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  Licemerni Rusi, licemrni Rusi… Ko vam jos veruje. Iskljucite S400 opet, kad vam Natanjahu naredi.

  • Roy says:

   Ti tek sad to zakljucujes da su Rusi licemjerni. Njih je Izrael platio i doveo u Siriju da je razore i rasele pa ce oni imati manje posla kad krenu u stvaranje Velikog Izraela.

   • persida says:

    Upravo tako, dosadilo mi je da vise citam uvek istu pricu. Vera u Ruse kao srpske spasioce je barometar gluposti danasnjih nazovi Srba.

  • Slobodanka says:

   Rat putem terorizma u Siriji izuzev SAD-a finansirale su i na druge načine podržale su zemlje susedi: Turska, Izrael, Saudijska Arabija, UAE, Katar, itd. Od početka ruske vojne intervencije u Siriji (30.09.2015) godine pa do danas te zemlje manje ili više shvatile su da ne mogu pobediti Rusiju ni u savezništvu sa SAD-om te drže se stava da neprijatelja (Rusiju) kog ne mogu poraziti pridružuju mu se. Nema govora ni od naglim zaokretima u tim zemljama nego to najviše liči na topljenje snega krajem zime. Zbog takvog "topljenja snega" najviše gubi SAD. Rusija nije zaratila ni sa jednom od tih zemalja ili na drugi načine pogoršala odnose, nego čak naprotiv koliko može nastoji da saradjuje sa njima. Od svih njih Izrael se najmanje promenio. Šta Rusija time dobija? Time SAD postupno gubi svoje saveznike na Bliskom istoku jer one se prve tope kao lanjski sneg, dakle SAD sve manje moći na njima da parazitira koristeći ih za svoje ratne potrebe. Da pretpostavimo da je Rusija pogoršala svoje odnose ili čak zaratila protiv tih država one bi još čvršće stale uz SAD jer nema sumnje da bila bi im potrebna zaštita od ratoborne pravednice Rusije. A SAD bi ih sa svoje strane svojski podržale jer njima baš odgovara širenje ratnog haosa. Dakle goreo bi ceo Bliski Istok. U takvom pretpostavljenom krajnje haotičnom slučaju koliko izbeglica bi stiglo u Evropu i u druge bliske delove Azije i Afrike? Da vidimo kolika je potencijalna baza. Države arapskog sveta njih 22 (Alžir, Bahrein, Džibuti, Egipat, UAE, Irak, Jordan, Jemen, Kuvajt, Komori, Liban, Libija, Mauritanija, Maroko, Oman, Palestinska Narodna Samouprava, Katar, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan,Sirija, Tunis) imaju oko 340 miliona stanovnika, plus Turska 80 miliona, plus Iran 81 milion, kad se sabere to je oko 500 miliona ljudi. Možda ne bi sve odmah našle se u ratnom haosu, ali ubrzano bi se dogadjaji odvijali ka tome. Dakle svetski rat u punoj formi bi započeo, a njegove posledice bile bi još dramatičnije od ovih koje vidimo. I ovako predstavnici pojedinih zemalja drsko reže u UN, ali tek kad bi se UN raspale to bi bilo još gore, slično kao kad se raspala Liga naroda pred drugi svetski rat. U slučaju novog svetskog rata koliko bi profitirale SAD? Na drugom svetskom ratu su baš zaradile i ekonomski i politički, a tek kad bi takav sličan "ratić" bio obnovljen, koliko bi u njemu zaradile SAD? Taman dovoljno da obnove svoju posrnulu ekonomiju.

  • Slobodanka says:

   Države Evropske unije (njih 28 računajući i V.B.) imaju oko 513 miliona ljudi. Evropa je veoma blizu, te ako gori ceo Bliski Istok ko zna šta bi se sve dešavalo u Evropi. U scenariu naglog izbijanja svetskog rata poput dva prethodna svetska rata veoma brzo oko jedna milijarda ljudi našla bi se u vrtlogu rata. Rusija sebi neće dozvoliti naivnu igru koja vodi ka novom svetskom ratu poput dva prethodna. Prvi svetski rat započeo je u Evropi, drugi svetski rat započeo je u Evropi. Kad god se odvijaju ratovi u Evropi Amerika jača, a Rusija slabi. ... "Neka bude borba neprestana, neka bude sto biti ne može." (Njegoš) to mogu da zapevaju povremeno samo pripadnici malih država i to kada se bore za svoju slobodu. Velike sile, koje po pravilu nisu ni okupirane, ako tu istu "pesmicu" zapevaju biće VELIKO ZLO I NAOPAKO.

   • persida says:

    Njegos ispade glup, a Rusi koji rade za Izrael, jako pametni.

 2. M says:

  Nekima još nije jasno da Izrael nije lak zalogaj,i da će se braniti svim sredstvima,bez filozofije i pardona!U tom smislu on neće dopustiti na svojim granicama jačanje svojih protivnika,a pogotovo ne ugrozu svog teritorija!

  • Slobodanka says:

   Izrael će još neko vreme tako moći. Ali u slučaju slabljenja države SAD, izraelskog najvećeg zaštitnika i donatora, dogodiće se veliki zaokret.

   • persida says:

    Zaokret se vec dogodio, sada je Rusija glavni zastitnik i pokrovitelj Izraela, a ne USA. To moze svako da vidi, ali ne i Slobodanka. Ako Slobodnka pogleda bilo koju fotografiju izraelskih vojnika, videce da to nisu nikakvi Semiti, vec Rusi. Razlika u fizickom izgledu izmedju ruskog vojnika i izraelskog je kao razlika izmedju samojeda i pekinezera.

 3. M says:

  Nikada USA neće biti slaba,jer su tamo sjedište i uporište i odstupnicu napravili glavni(najpametniji)Židovi,a to znači i da su od zemlje divljaka napravili najjaču državu svijeta,oni establišment,najbolji(zasad)na svijetu!Ali će zato Izrael zaškripati kad dođe vrijeme!Ni USA mu neće moći pomoći!Nego tek jedan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *