РУСИЈА ОТКРИЛА КИНИ ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЋИХ ТАЈНИ

RUSIJA OTKRILA KINI JEDNU OD NAJVEĆIH TAJNI

2 septembra 2020

Sovjetski Savez je, tokom 50-ih godina 20. veka, predao niz tehnologija Kini, koje su bile potrebne da se napravi kineska nuklearna bomba. Ovaj potez je ujedno bio i dokaz velikog poverenja dve države i njihovih naroda, izjavio je Sergej Nariškin, predsednik Ruskog istorijskog društva i direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije.Nariškin je u svom govoru tokom rusko-kineske video-konferencije, posvećene obeležavanju 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, podsetio da eksperti smatraju da je bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine ratni zločin.

„Nije tajna, da je američka demonstracija vojne sile u Hirošimi i Nagasakiju imala karakter nuklearne ucene, koja je bila usmerena protiv Sovjetskog Saveza. Sovjetska nauka i spoljna obaveštajna služba su prihvatili izazov i uskoro je Sovjetski Savez imao svoje nuklearno oružje, što je isključilo mogućnost nekažnjene agresije iz SAD“, rekao je Nariškin.

Prvo sovjetsko atomsko naoružanje je testirano 29. avgusta 1949. godine.

„Kineski naučnici su bili upućeni u naš nuklearni razvoj, što je podrazumevalo i veći stepen poverenja naših država i naroda“, naveo je on.

Sovjetski Savez i Kina su 15. oktobra 1957. godine potpisale sporazum koji je predviđao da se Kini predaju brojne tehnologije za izradu atomskog oružja. Za testiranje je bio izabran poligon Lob Nor.

Sovjetski naučnici su pomogli da se napravi i pusti u eksploataciju 1958. godine prvi kineski eksperimentalni atomski reaktor sa teškom vodom. U Kini je bio napravljen i eksperimentalni ciklotron (ciklotroni ubrzavaju naelektrisane čestice pomoću visokofrekventnog naizmeničnog napona). Oko 11.000 kineskih naučnika je prošlo obuku u Sovjetskom Savezu, dok su sovjetski naučnici radili u Kini.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. milos says:

  Mislim da je to bilo naivno

  • Zaliv says:

   Bilo je mudro, a sa druge strane Kina je to debelo platila...

 2. petrovgrad says:

  Kinezi su krajem 90-tih dobili delove nevidljivog iz Budjanovaca i osvojili stelts tehnologiju. Iskopirali par stotine aviona i kraj priče. Ko im je dao taj avion nebi mogao reči, jer neznam. Možda su odkupili od skupljača

  • Beli Orao says:

   Par stotine ? Ko im je dao taj avijon nebi mogao reči ? Možda su odkupili od skupljača ? Neznaš , možda jes a možda i nije , pravopis kao da si iz “ lipe njihove “ pa onda briši sa portala i poklopi se ušima !!!

   • opet ja says:

    Daj da ga vratimo u prvi ili drugi osnovne da savlada pravopis, taman je počela školska godina. Inače kruži priča da je SSSRu namerno dostavljen projekat nuklearne bombe, kao i britanski Nene mlazni motori da bi se stvorio balans u svetu. Jer kako bi vojnoindustrijski kompleks prodavao oružje ako zapad nema neprijatelja...

    • Zaliv says:

     @opet ja, tako je SSSR nije sam stvorio nuklearnu bombu to su dostavili mudri naucinici koji su videli sta ce biti ako samo jedna drzava bude imala tako mocno sredstvo u naoruzanju. Videli su da time sto su pomagali da se uniste nacisti oni zapravo stvaraju nesto daleko opasnije po ljudsku vrstu....i prosledili su Sovjetima detalje kako bi sustigli ....mislim da to nema veze sa vojnom industrijom koliko sa savescu mudrih naucinika, onih koji su videli kuda sve ide ako nema balansa

   • Zaliv says:

    @Beli, a tvoj pravopis je za medalju! Ne pise se "avijon" nego avion... Ima dosta Srba koji pricaju kako on prica, ko si ti tako neuk i neinformisan nekoga da teras?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *