Rusija otvara avio-bazu na teritoriji Belorusije

Rusija otvara avio-bazu na teritoriji Belorusije

27 juna 2013

Russian fighter aircrafts Su-47 and two SU-27 fly in formation during the MAKS-2005 international air show in Zhukovsky near MoscowRusija će prvi put otvoriti svoju avio-bazu na teritoriji Belorusije. Kako je izjavio komandant Ratnog vazduhoplovstva Rusije, Heroj Rusije general-major Viktor Bondarev, ona će se nalaziti u gradu Lida blizu granice Republike Belorusije sa Poljskom i Litvanijom. Komandant Ratnog vazduhoplovstva je takođe naglasio da će nova baza početi sa radom već tokom 2013.

„Otvaranje ruske avio-baze u Belorusiji rezultat je međuvladinog sporazuma o jačanju vojne komponente Savezne države, koji smo dužni da poštujemo. Rusija je, kao članica Savezne države Rusije i Belorusije, obavezna da tamo otvori svoju avio-bazu“, prenosi ITAR-TASS izjavu Bondareva.

Odgovarajući na pitanje da li će avio-baza biti čisto ruska ili zajednička sa Belorusijom, izjavio je:

„Prvo će biti ruska, a posle ćemo videti“. „Kao mesto za razmeštanje avio-baze odabran je grad Lida na severozapadu Belorusije. Bazu će graditi beloruska strana, a mi ćemo im u tome pomagati. Avio-baza će biti važan element prvog strateškog ešalona odbrane Savezne države, koji će obezbeđivati zaštitu vazdušnog prostora Belorusije“, naglasio je Bondarev.

(ruskarec.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *