RUSIJA OTVORILA KARTE: Jedino rešenje, federalizacija Ukrajine

RUSIJA OTVORILA KARTE: Jedino rešenje, federalizacija Ukrajine

30 marta 2014

SYRIA-POLITICS-UNREST-MILITARY-RUSSIA-LAVROV„Svaka regija imala bi jurisdikciju nad svojom ekonomijom, finansijama, jezikom, obrazovanjem, kao i spoljnu ekonomsku i kulturalnu saradnju sa drugim zemljama i regionima. Imajući u vidu veliki broj Rusa u Ukrajini predlažemo ovakvo rešenje i ne vidimo drugi način“

Poslednja dva dana traje prava medijska histerija oko potencijalne ruske invazije na Ukrajinu koja je dodatno pojačana nakon što je američki predsednik Barak Obama pozvao Rusiju da smanji broj trupa na granici.

Iz Kijeva pak tvrde kako su spremni na invaziju koja može početi “ svakog dana“. Pojedini mediji pak šire paniku tvrdeći kako Ukrajinci napuštaju domove, kupuju zalihe hrane itd

NATO se takođe pridružio ovoj glasnoj kakofoniji – njihov generalni sekretar Anders Fog Rasmusen je poručio kako je NATO “ ekstremno zabrinut “ zbog gomilanja ruskih trupa uz granicu Ukrajine.

“Bojim se da Putinu Krim nije dovoljan. Bojim se kako nemamo posla sa racionalnim razmišljanjem , nego sa emocijama , željom da se izgradi stara ruska sfera uticaja nad susednim zemljama “ , ističe prvi čovek NATO – a.

Izgleda kako svi jako “ strahuju “ od ruskih nepromišljenih poteza dok u isto vreme svojim izjavama kao da provociraju, ili možda čak i priželjkuju, neki ishitreni potez Moskve. No, tako nešto se, ako je suditi prema zadnjim komentarima iz Rusije, ipak neće desiti .

Ruski ministar spoljnih poslova , Sergej Lavrov , danas je poručio u intervjuu za državnu televiziju da Rusija nema “ nikakve namere “ vojno ulaziti na teritoriju istočne Ukrajine. Drugim rečima, ponovio je još jednom ono što je ranije istakao i predsednik Vladimir Putin.

“Nemamo apsolutno nikakve namere , niti interesa , prelaziti ukrajinsku granicu „, istakao je ruski MIP Lavrov. No , poručio je kako je Moskva spremna da brani prava sunarodnika koji žive na prostorima istočne Ukrajine.

Putin i Obama juče su razgovarali telefonski te je rečeno kako su diskutovali o potencijalnom “ diplomatskom rešenju “ na kojem bi dalje trebalo poraditi američki državni sekretar Džon Keri i ruski MIP Sergej Lavrov. U današnjem govoru Lavrov je – nakon što je neposredno ranije razgovarao s Kerijem – donekle otkrio o čemu se radi: “ Iskreno govoreći , ne vidimo drugog načina za razvoj ukrajinske države osim u formi federacije“.

Dakle , plan Rusije je sada poznat , ali teško je očekivati da će Zapad tek tako pristati na ovaj predlog , naročito nakon pridruženja Krima Rusiji . Mnogi na Zapadu situaciju doživljavaju kao “ 1:0 “ za Rusiju, makar je rezultat – ako ćemo posmatrati ovu krizu na takav način – “ 1:1 „, jer puč u Kijevu svakako je išao na ruku Zapadnih sila.

Lavrov pojašnjava predlog: “ Svaka regija imala bi jurisdikciju nad svojom ekonomijom , finansijama , jezikom , obrazovanjem , kao i spoljnu ekonomsku i kulturalnu saradnju sa drugim zemljama i regionima. Imajući u vidu veliki broj Rusa u Ukrajini predlažemo ovakvo rešenje i ne vidimo drugi način.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *