RUSIJA PITA AMERIKU: Gde su dokazi da su snage Novorosije srušile malezijski avion

RUSIJA PITA AMERIKU: Gde su dokazi da su snage Novorosije srušile malezijski avion

24 jula 2014

1392718901_us-russia-plunging-into-new-cold-warSAD nisu dale nikakve dokaze da su proruski pobunjenici umešani u obaranje malezijskog putničkog aviona, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ranije je rečeno da podaci SAD i fotografije iz satelita potvrđuju da je raketa ispaljena iz zone koju kontrolišu separatisti. Pitanje je: Gde su dokazi za to? Zašto nisu javno objavljeni? Da li je to zbog toga što se još uvek krčkaju, ako mogu tako da se izrazim?“, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov za televiziju Rusija 24.

Neimenovani visoki zvaničnici američkih obaveštajnih službi u utorak su saopštili da su avion MH17 greškom oborili proruski separatisti, nedovoljno obučeni za korišćenje ruskih raketa.

„Niz pitanja postavio sam i Ukrajincima, ali nisam dobio odgovore ni od njih, niti od drugih vlada“, rekao je Antonov.

Antonov je primetio da je jedan od četvorice američkih obaveštajaca rekao da je moguće da je Rusija umešana u incident jer je „stvorila uslove za lansiranje rakete“.

„Lepo je, naravno, što ostala trojica nisu ništa rekla, ali šta je sa tim četvrtim? Da li on ima osnova za iznošenje takvih optužbi?“, naveo je Antonov u saopštenju.

Antonov je rekao da bi rusko Ministarstvo odbrane želelo, na primer, da zna zašto su SAD odbacile mogućnost da je avion oborila ukrajinska vojska.

Komentarišući optužbe da Rusija gomila snage na granici sa Ukrajinom, Antonov je naveo „devet slučajeva kada je u junu i julu ruska teritorija bila pod paljbom“. U jednom slučaju, dodao je on, poginuo je ruski građanin.

„Šta da je američka teritorija granatirana iz susedne zemlje i da je, ne daj Bože, poginuo Amerikanac“, kazao je Antonov.

Antonov je upitao šta bi u tom slučaju uradile SAD i istakao da veruje da je „odgovor očigledan“.

Istaknuti američki obaveštajci saopštili su pre dva dana da nemaju dokaze o direktnom učešću ruske vlade u vezi sa obaranjem aviona „Malezija erlajnsa“, navodeći da su letelicu najverovatnije greškom oborile proruske snage u Ukrajini.

Putnički avion najverovatnije je oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11, koju su ispalile proruske snage na istoku Ukrajine, naveli su američki obaveštajci, ocenjujući da je Rusija odgovorna za „stvaranje uslova“ koji su doveli do obaranja aviona.

Američki obaveštajci, koji nisu želeli da budu imenovani, naveli su da su Rusi naoružavali proruske snage na istoku Ukrajine, ali da nemaju direktne dokaze da je raketa ispaljena sa ruske teritorije.

Ostaje nejasno „ko je i zašto povukao obarač“, dodali su američki obaveštajci.

Avion s 298 ljudi oboren je 17. jula na istoku Ukrajine, iznad područja gde su se vodile žestoke borbe između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske. Niko od putnika i članova posade nije preživeo.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    USA i EU su Monstruozne zajednice.

  2. Prorus says:

    Na optuzbe da se gomilaju trupe na granici jednostavno odgovoriti "gomilamo jer nam se hoce"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *