РУСИЈА ПОБЕСНЕЛА кад је чула Трампову стратегију

RUSIJA POBESNELA kad je čula Trampovu strategiju

19 decembra 2017

Nova američka strategija nacionalne bezbednosti je imperijalistička i ukazuje na nespremnost Vašingtona da napusti ideju o unipolarnom svetu, stav je Kremlja.

„Proučavajući strategiju, posebno delove koji se odnose na našu zemlju, može se uočiti imeprijalistički karakter ovog dokumenta, kao i nespremnost da se napusti ideja o unipolarnom svetu i prihvati multipolaran svet“, kazao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da Moskva ne može da se složi sa stavom prema Rusiji izraženim u američkoj strategiji, a koja je označena kao zemlja koja predstavlja pretnju po američku bezbednost, prenela je agencija Tass. Ipak, primećuje Peskov, strategija ima i pozitivne momente, posebno one koji se odnose na saradnju sa Rusijom na poljima koja odgovaraju američkim interesima.

„To je u skladu sa našim pristupom koji je objavio predsednik (Vladimir Putin) jer i Moskva želi saradnju sa SAD u oblastima koje odgovaraju našim interesima“, kazao je Peskov.

U tom kontekstu, Peskov je kao „odličan primer saradnje“ pomenuo nedavnu razmenu informacija specijalnih službi dve zemlje, što je omogućilo da se spreče teroristički napadi u Sankt Peterburgu i time „spasu mnogi životi“.

Peskov je napomenuo da je američka strategija nacionalne bezbednosti prilično dugačak dokument koji treba pažljivo proučiti. „Termini korišćeni u strategiji su impresivni i trebalo bi ih analizirati“, zaključio je Peskov.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je novu nacionalnu strategiju bezbednosti, uz poruku da će Sjedinjene Države slediti doktrinu po kojoj je „Amerika na prvom mestu“.

Tramp ocenjuje da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet, javlja Rojters. „Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj“, smatra američki predsednik. „Amerika je u igri i Amerika će pobediti“, rekao je Tramp.

Rojters navodi da izdvajanje Kine i Rusije kao „revizinističkih sila“ u dokumentu odražava oprez Trampove administracije prema ovim zemljama uprkos pokušajima samog Trampa da izgradi snažne odnose sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rojters navodi da je viši zvaničnik američke administracije, koji je brifovao novinare o strategiji, kazao da „Rusija i Kina pokušavaju da revidiraju globalni status kvo – Rusija time što je u Evropi izvela vojne upade u Ukrajinu i Gruziju, a Kina agresijom u Južnom kineskom moru“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Drago nam je da je Amerika u igri protiv mocne Kine i najmocnije vojne masinerije na svijetu Rusije!! Da vidimo konacno kako se te kukavicke genocidne hijene nose sa nekim mocnijim od njih osim sto napadaju male i slabe zemlje i bacaju svoj nuklearni otpad po njima i njihovj djeci po svijetu. What goes around comes around. Nema nazad.

 2. Pero Joksimovic says:

  Čuš, Rusija pobesnela!?! Pa nije Rusija poluluda đevica ni džandrljiva baba da iz nje treba isterivati sedam bjesova. Lično mislim, da se Rusija ni malo ne uzbuđava zbog nepromišljenih i nesuvislih poteza tra(m)pavih SAD.

 3. R.Srpska says:

  Holivudski scenario.

 4. Dondon says:

  Pa realno nacionalizam ili nacizam u SAD je obelezje svih vlada od nastanka te zemlje. Nista novo Tramp nije rekao i ne verujem da se Rusija ili Kina potresla zbog ovog dokumenta. Isti je ko i onaj iz Obaminog vremena, Busovog, Klintonovog pa sve do Wasingtona samo su potpisnici drugaciji.

 5. M says:

  Ne razumijem:-dal to znači ako Rusija i Kina jesu,da USA nije odlučna da ekonomiju učini manje Slobodnom i manje Pravednom,te da im vojska jača,kao i da kontrolira informacije i podatke kako bi vršila utjecaj nad društvom i širila svoj utjecaj?!?Nema li USA te iste osobine i to u još većoj mjeri?!?Također ako Rusija i Kina pokušavaju narušiti globalni status Q,zar ga USA nije već narušila više puta?!?Što to USA može pripisati Rusiji i Kini,a da već nije ona(USA)učinila?!?Smiješno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *