РУСИЈА ПОДИГЛА ВОЈСКУ: Спрема се одбрана

RUSIJA PODIGLA VOJSKU: Sprema se odbrana

15 oktobra 2019

U Rusiji su počele sveobuhvatne vojne vežbe strateških nuklearnih snaga „Grom 2019“, tokom kojih će biti ispaljene balističke i krstareće rakete sa kopna, mora i vazduha. Prema najavama Ministarstva odbrane Rusije, u pitanju su isključivo vežbe odbrambenog karaktera i one nisu uperene ni protiv koga.

Ministarstvo navodi da će u vežbama, koje će biti održane od 15. do 17. oktobra, učestvovati oko 12.000 vojnika, 213 raketnih lansera, 105 aviona, od čega pet strateških nosača raketa, 15 ratnih brodova, pet podmornica i 310 jedinica vojne i specijalne tehnike.Prema rečima šefa Odeljenja Ministarstva odbrane Rusije za međunarodnu saradnju Jevgenija Iljina, biće izvedeno 16 lansiranja krstarećih i interkontinentalnih balističkih raketa.

Iljin je precizirao i da će dve interkontinentalne balističke rakete biti lansirane na ciljeve koji se nalaze na poluostrvu Kamčatki.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije se ističe da je cilj vežbe provera spremnosti ruske komandne strukture i efikasnosti operativnog sastava, a ruski vojni eksperti ističu da su takvi manevri neophodni za obuku trupa radi odvraćanja potencijalnog neprijatelja.

„Zadaci koji se obavljaju na tim vežbama nisu nešto što je ’strogo tajno‘, ali su od posebnog značaja. Jasno je da niko od nas ne može znati detalje tih vežbi, ali uopšteno govoreći tu će se, koliko shvatam, uvežbavati planovi strateškog odvraćanja. Drugim rečima, nuklearno oružje postoji kako bi se garantovalo odvraćanje napada na našu zemlju. Da bismo garantovali kontraudar ili presreli napad, mi povremeno moramo da obavljamo praktične vežbe. Nikada nećemo saznati detalje šta će se tu konkretno raditi, što je i dobro, ali će nas izvestiti o nekakvim lansiranjima“, objašnjava za Sputnjik ruski vojni ekspert Jurij Zverev.

On kaže da ne očekuje reakciju Zapada na velike manevre Strateško-raketnih snaga Rusije, jer je to uobičajena praksa i drugih armija.

„Mislim da ne treba očekivati nekakvu reakciju, zato što i Sjedinjene Američke Države stalno sprovode takve vežbe. Nedavno su četiri bombardera B-52 stigla u batu Ferford u Velikoj Britaniji, usput izvodeći vežbu i simulirajući raketni udar na rusku Kalinjingradsku oblast, o čemu se u Moskvi nije naročito pisalo. Što se kaže — oni vežbaju, mi vežbamo i s pažnjom gledamo jedni na druge. Rusija ovde ništa ne krši. Lansiranja se vrše na našoj teritoriji. Poligon Kura se nalazi na Kamčatki, a i ostali poligoni su na ruskoj teritoriji. Takođe, jasno je da nuklearni projektili neće biti lansirani, nego da će biti korišćene njihove makete. Tako da tu takođe nema nikakvog kršenja“, ističe Zverev.

U vežbama „Grom 2019“ učestvuju operativne grupe centralnih vojnih komandi i jedinice Strateško-raketnih snaga, komande daljne i vojno-transportne avijacije, kao i formacije i vojne jedinice namenjene za obezbeđivanje njihovih akcija.

Projektili će biti ispaljeni na poligonima na Dalekom istoku Rusije i na udaljenim lokacijama na krajnjem severu Rusije. Za vreme vežbe biće lansirane krstareće i balističke rakete različitog baziranja na poligonima Pemboj u Republici Komi, Čiža u Arhangeljskoj oblasti i Kura na poluostrvu Kamčatki.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Opaljotka raketa koje proizvode CeO2 i zagađuju životnu sredinu? I uništavaju biodiverzitet? ……….Svetska Zelena Banda ulaže duboki protest, i poziva sve građane Londona, Pariza, Berlina i Varšave, da u svojevrsnom realitiju i performansu pokažu svoje neslaganje sa uništavanjem biodiverziteta. Svi na ulice! …..U to ime, mrežni ogranak Srpska Zelena Banda će u Beogradu organizovati svoj standardni realiti zvani „1#5.000.000“. Šerpe i lonci su spremni, samo još da stignu Pištaljke iz uvoza.

    • doktrina soka says:

      Stranacko organizovanje je licemerno,korstiti zelene akcije ne trebaju imati obilezja politickh stranaka,tu je u pitanje dobrobit za sve ljude planete, svih provinijencija,boje koze, rasa,sav biljni i zivotinjski svet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *