Rusija podržava zahtev Srbije da osuđenici u Hagu svoju kaznu izdržavaju u svojoj zemlji

Rusija podržava zahtev Srbije da osuđenici u Hagu svoju kaznu izdržavaju u svojoj zemlji

13 juna 2013

zastava-srbija-i-rusijaRusija smatra razumnim zahtev Beograda da se Srbija stavi na listu zemalja u kojima mogu odsluživati kazne lica osuđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ( MKSJ ). Ovo je saopštio u sredu ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin na sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije. Prema njegovim rečima, takav potez će pomoći „vraćanju poverenja u Tribunal i njegovu ulogu u nacionalnom pomirenju“ u zemljama regiona.

Smatramo da je zahtev Srbije razuman i sa pravne i sa političke tačke gledišta. Situacija u ovoj zemlji se dramatično promenila od 1993. Formirane su moderne pravne institucije, gradi se civilno društvo, utvrđuje se vladavina prava. Podržavamo ovaj zahtev, uzimajući u obzir i odgovarajuće garancije srpske strane- izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije.

Osuđeni od strane Haškog tribunala se nalaze u zatvorima širom Evrope: Austriji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Norveškpj, Švedskoj i Francuskoj. U prvoj fazi stvaranja Međunarodnog suda, tadašnji generalni sekretar UN, Butros Butros Gali, preporučio je da osuđenici ne izdržavaju kazne u zemljama bivše Jugoslavije, gde je rat bio u toku.

U poslednjih nekoliko godina, Srbija je u više navrata apelovala na sud da dozvoli da zatvorenici služe kaznu u njenim zatvorima. Međutim, sud je više puta odbio taj zahtev, plašeći stvaranja od njih heroja u svojim zemljama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *