РУСИЈА ПОРУЧИЛА АМЕРИЦИ: Остало вам је мало времена

RUSIJA PORUČILA AMERICI: Ostalo vam je malo vremena

27 maja 2021

Američkoj administraciji je ostalo malo vremena kako bi revidirala svoju odluku po pitanju Sporazuma o otvorenom nebu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je ujedno ocenio i da će to pitanje biti jedno od mogućih tema razgovora na predstojećem samitu predsednika SAD i Rusije Džoa Bajdena i Vladimira Putina.„Vremena je sve manje, mi sprovodimo sve procedure i uskoro taj proces privodimo kraju“, istakao je Peskov.

Podsetimo, Savet federacije Rusije će 2. juna razmotriti zakon putem kojeg će Rusija konačno istupiti iz Sporazuma o otvorenom nebu. Nakon što zakon bude usvojen, kako bi stupio na snagu potrebno je i da ga potpiše predsednik.

Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima.

Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države.

KOMENTARIJedan komentar

  1. doktrina soka says:

    Ipak ce e sastat dvojica ubica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *