РУСИЈА ПОРУЧИЛА АМЕРИЦИ: Слушајте наша упозорења, на ивици смо сукоба

RUSIJA PORUČILA AMERICI: Slušajte naša upozorenja, na ivici smo sukoba

19 avgusta 2022

Rusija je više puta upozorovala Sjedinjene Američke Države da ih sve eksplicitnije učešće u suprotstavljanju ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini dovodi na ivicu sukoba, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov za TV kanal „Rusija 1“.Diplomata je istakao da Moskva ne želi da SAD postanu jedna od strana u ukrajinskom sukobu, ali da Vašington za sada odbija da čuje upozorenja.

On je dodao da je Moskva slala zvanične signale Vašingtonu, uključujući pisanim putem u formi diplomatskog demarša.
Rjabkov je takođe istakao da koliko god SAD negirale ili poricale da nisu umešane ni u kakve odluke o upotrebi oružja, sve to opovrgavaju život i izjave, uključujući i ukrajinsku stranu, na šta je Rusija takođe obratila pažnju.

Diplomata je ukazao na demagošku sugestiju Zapada i SAD da se, posebno kad je reč o oružju koje se isporučuje kijevskom režimu, to čini u okviru „prava Ukrajine na samoodbranu“.

„Molim vas, o kakvoj je samoodbrani reč ako oni već otvoreno govore o mogućnosti napada na objekte duboko u unutrašnjosti Rusije, na Krimu? To je sve eskalacija sukoba. Ona potiče ne samo od direktnih sugestija SAD i drugih NATO saveznika, ne samo uz dopuštanje, već i uz podsticanje ovakvih raspoloženja, pristupa, planova, ideja direktno iz Vašingtona“, ocenio je on.

Ranije je izdanje „Politiko“, pozivajući se na visoko rangiranog predstavnika američke administracije objavilo da SAD dopuštaju Kijevu da koristi američko oružje koje mu je poslato kao vojna pomoć za napade na Krim, pošto takve akcije smatraju „samoodbranom“.

Ne spušta Rusija „gvozdenu zavesu“

Diplomata je naglasio i da Moskva ne želi „gvozdenu zavesu“, ali da je Zapad spušta i da je to problem, ali da će Rusija naći način za njegovo rešenje.

„Mi, naravno, ne želimo nikakvu novu ‘gvozdenu zavesu’. Paradoksalno je da je spuštaju oni koji do danas ne mogu da zamisle ništa drugo, osim ideologije neoliberalne ideje kao jedine moguće za ceo svet. Oni odriču ostali svet, pored onih delova, koji žive po njihovim pravilima. U tome je problem. Rusija je sebi sama dovoljna, naći ćemo način da rešimo problem“, zaključio je Rjabkov.

Moskva se nada da će Lavrovu izdati vizu

U Moskvi veruju da se SAD neće opredeliti za skandal i da će izdati vizu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu i delegaciji za učešće na generalnoj debati Generalne skupštine UN tokom septembra.

Rjabkov kaže da bi Sekretarijat UN u ovom trenutku mogao da učini više kako bi se to pitanje razrešilo, ali za sada ruska strana nije uočila neku posebnu aktivnost.

„Uvereni smo da neće biti novog skandala u vezi s tim i da će Amerikanci imati zdravorazumski pristup tome“, rekao je zamenik Lavrova.Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miroslav says:

  Rusi samo laprdaju. Boje se Rusi Amerikanaca jer je Amerika jedina zemlja koja može da uništi Rusiju.

 2. M says:

  Jednog bliskog dana kad Rusija konačno i to shvati,trebaju reći USA-Americi da su prešli Rusku crvenu crtu usprkos upozorenjima,i reći im još da im u vezi toga šalju jednu Atomsku raketu na New York,pa nek s njom rade što žele,ako je obore ok,ako je popuše opet ok!I neka im onda zbilja pošalju jednu takvu raketu,ali srednje generacije,neke im daju šansu da je sruše,ali ne veliku šansu!A svoje najnovije Ruske A-rakete neka čuvaju za stvarni Atomski rat ako zatreba!I onda neka gledaju efekat od toga,hoće li New York nestati ili neće,i dalje od toga!Hoće li USA slično uzvratiti i ući u totalni Atomski rat,ili će shvatiti poruku i progutati to govno!I preći-zadržati Veliki rat samo na grbači trećih država,te u svojoj USA daljini i miru jačati za finale!Što je vjerovatna opcija jer i u tome USA vidi svoju veliku prednost i šansu dok će svi drugi krvariti!Ovo nije crni humor nego blaža varijanta kataklizme koja dolazi!Jer oštra je varijanta ona sada prevladavajuća u nekim usijanim glavama gdje jedna strana(USA ili Rusija)izvrši iznenadni totalni Atomski udar po svim svojim glavnim protivnicima,pa ko živ,ko mrtav,ali bi onda vjerovatno fatalno stradao i cijeli svijet!Ovako,agonija se nastavlja,šansa za neku bolju varijantu time također ostaje,možda se pojavi jedan pametan i dobar u finalu!Kao u starogrčkoj tragediji"Deus ex machina"!

 3. persida says:

  Da lu su Sarmat i Kindzal postojeca oruzja ili su to samo babroge. Rokajte ili ce biti biti iskokani. Nema nazad.

 4. Petrovgrad says:

  Dolayi vreme prestrojavanje. EU NATO fašisti cetvrti rajh demokratija ili kako god da se zovu. Na drugoj strani slobodarski svet Rusija-BRIKS, ZND, To će biti kraj kolonijalistima i genocodnoj rasi iz EU i celog zapadnog sveta. Neće biti puškaranja, rovova i sl. To će Putin raketicama da ispegla, a možda i da potopi pirgave. Za Amere će biti zadužena Koreja. Žuti bata Kim neće puno da se dvoumi i da taktizira kao naš čelični brat Si, Kim će očas posla da Amerima rokne drvene raketice u dvorište.

 5. ko says:

  Jedva čekam da vidim kako Rusi udaraju po centrima odlučivanja *! Izgleda da neće moći da prođe bez toga!

 6. Čudoser iz Nazareta says:

  Smrdonogi, pijani kauboj sa pivskim stomakom ne koristi štapiće za uši.

 7. padre says:

  Rusi izgleda još nidu shvatili Amerićku doktrinu, oni imaju pravo da po celom svetu brane svoju bezbednost!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *