РУСИЈА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Нећемо заборавити оно што чините због нас

RUSIJA PORUČILA SRBIJI: Nećemo zaboraviti ono što činite zbog nas

31 oktobra 2017

Odgovor Srbije i predesdnika Aleksandra Vučića Zapadu u Rusiji se posmatra veoma pozitivno. Ruski mediji i zvaničnici navode da u današnjem svetu skoro pa sve rešava veličina zemlje i njena politička i vojna „težina“ i da se time rukovode i postupaju mnoge evropske prestonice, ali ne i Beograd. Naročito kada su u pitanju SAD.

Viši naučni saradnik u Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka Irina Rudneva ističe da su SAD jasno i glasno povećale pritisak na Srbiju.

– Pritisak na Srbiju je povećan zbog činjenice da zemlja pokušava da ostane neutralna u odnosu na SAD i istovremeno sarađuje sa Rusijom. Time Sjedinjene Države, naravno, nisu zadovoljne. Oni žele da u potpunosti imaju uticaj u regionu. Pored Srbije, možda samo još Makedonija, za razliku od ostalih zemalja u regionu, ne sledi jasno politiku EU i stav SAD – navodi ona.

Rudneva poručuje da Srbija pokušava da i dalje zadrži jasnu nezavisnost, te da je oblikuje u svoju spoljnu politiku.

– To ne odgovara američkoj strani. U tom smislu, može se videti jasan pritisak na Srbiju da prekine saradnju sa Ruskom Federacijom i da poštuje volju i odluke SAD. Vrlo je važno za Amerikance da Srbija konačno „pusti“ Kosovo, te da ova teritorija konačno bude pod kontrolom američke administracije, a što Srbija i dalje ne čini. Veoma je važna i činjenica što Srbija stoji sama uz podršku Rusije u toj odbrani – kaže Rudneva.

Ruski mediji navode da Vašington dosledno „stišće“ Srbiju, iskorištavajući trgovinsku i ekonomsku zavisnost od SAD, kao i vojnu moć, vukući niz nekorektnih političkih poteza prema Beogradu. Srbija se suočava sa teškim izborom, jer su joj SAD praktično postavile ultimatum.

To je javno saopštio i predsednik Srbije rekavši da mu je predstavnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji saopštio: „Imaš to da poštuješ – ako ne poštuješ ti sam razmisli o posledicama , te da Srbija „ne dira u teritorijalni integritet Kosova“.

Svojim izjavama, ultimatum, mada u javnosti u nešto blažoj formi, Srbiji je saopšten i od ambasadora SAD Kajla Skota.

Ranije je pritisak SAD bio ograničen samo na komentare kongresmena, a sada Stejt Department aktivno radi u tom pravcu, direktno postavljajući ultimatume, i to u samom Beogradu.

Slične ultimatume SAD su postavljale i pred agresiju 1999. godine. Međunarodna situacija verovatno nikada neće postati stabilna, sve dok Vašington prati kurs spoljne politike izgrađen na sukobu sa Rusijom i nametanjem svoje volje drugim zemljama..

Profesor na Odeljenju za teoriju i istoriju međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Sankt-Peterburgu Evgenij Koloskov, komentarisao je moguće posledice oštre reakcije Srbije na zahteve Zapada, odnosno da se odluči između saradnje (dve stolice) sa Rusijom ili Zapadom.

– Za Sjedinjene Države, ova situacija nije nikako sređena. Za Srbiju, to je prilika da još više poboljša odnose sa Rusijom – rekao je ekspert.

Prema Koloskovu, u Rusiji će se takva saopštenja Srbije posmatrati veoma pozitivno.

S druge strane, napominje profesor, za Srbiju su moguće komplikacije u odnosima sa SAD, a mogući su i određeni pritisci na vlast u Srbiji.

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Zbog toga pozivam sve odgovorne da se ubrzaju pregovori o s-300 i PVO sistemima, da bi se imala krediblna sila odvracanja, jer je to jedini nacin da se zadrzi stabilnost i osigura bezbjednost. Nema nazad.

 2. sanja says:

  Da nije ovo predizborna igra "naših" vlasti? Ovako javno se deklarisati znači da iza toga ima nešto skriveno. Ne verujem im ni kad kažu "dobar dan". Nemaju oni moći ni hrabrosti da se nekome suprotstave osim siromašnom i jadnom radniku u Srbiji. Pamet u glavu. Onaj ko nas je prevario više (tj bezbroj) puta ponoviće prvom prilikom.

  • Miki says:

   Na tv*u rijaliti i kupleraj,u fabrikama plata 250 evra,penzioneri oguljeni do gole kože,miriše na nove i nove i nove predizborne kampanje za prevremene izbore- ali ovog puta neće ni moja baba glasati za spasitelje Srbije već će slediti svoje unuke. Mislim da ima tu nešto prefidno.Što se Majdana u Srbiji tiče on se ovde desio 2000 godine i nemože se više dogoditi.

 3. Petar says:

  Lopine bile, to su i ostale. Prevaranti. Ali Putina neće prevariti. Nije budala da neuračunljivim likovima da S-300 sisteme. Ko zna na šta su spremni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *