РУСИЈА ПОРУЧИЛА У УН: Не можете претити и условљавати оне којима помажете

РУСИЈА ПОРУЧИЛА У УН: Не можете претити и условљавати оне којима помажете

23 априла 2020

Украјина је блокирала у УН руску резолуцију о ублажавању санкција у време пандемије вируса корона. Русија у овоме види политизацију ситуације, истакавши да не треба истовремено и помагати и „стезати омчу око врата“ онима којима се помаже.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба је блокаду резолуције објаснио тиме да она, наводно, понавља суштину документа, који су предложиле САД, земље ЕУ и низ других држава, а који је одбачен почетком овог месеца.Кулеба је изјавио да је текст документа измењен, али да је суштина иста, и оптужио је Русију за покушај манипулације. Он је обећао да ће се сличне руске резолуције блокирати и у будућности.

Међутим, стално представништво Русије при УН сматра да су земље се које нису подржале руску резолуцију о борби против епидемије вируса корона у Генералној скупштини УН-а показале политизовани приступ. У руској резолуцији предложено је да се одустане од једностраних сакција, које су уведене мимо одобрења УН-а. То би омогућило да све земље имају приступ лековима и храни током пандемије.

Како се наводи, група западних земаља и држава које су их подржале, 22. априла су спречиле усвајање нацрта Декларације УН о солидарности у борби против вируса корона.

„Ми смо пре свега реаговали на апеле тих земаља, које се суочавају са озбиљним проблемима у борби против болести због ограничавајућих мера, које су уведене против њих“, наводи се у саопштењу руске стране.

У нацрту резолуције било је говора и о повећању производње лекова и њиховој приступачности, о неопходности пружања помоћи угроженим земљама од стране међународних финансијских институција. Резолуција је осуђивала демонстрирање расизма и ксенофобије у контексту борбе против болести.

„Они који су одлучили да блокирају одобравање тог документа у Генералној скупштини потврдили су да не желе да одустану од политизованих приступа, фобија и интереса уских група. Јасно су показали да њихови позиви на солидарност и помоћ земљама са ограниченим ресурсима у борби против вируса корона нису ништа до пропаганда“, саопштиле су руске дипломате, истакавши да не треба истовремено и помагати и „притезати омчу око врата“ онима којима се помаже.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Косовац says:

    Опет се Русија упушта у курварлук са Уједињеним Нацијама. Као да не зна да су УН непријатељска организација. Оправдање је само ако је Русија хтела (и успела) да компромитује ову светску „организацију“. Али на жалост, лакмусов папир је обојио и Русијиног брата, који јој „испод скута пије рујно вино“. Белорусију. И нама медијумским потрошачима буде очигледно да су и Белорусију окупирали сорошоиди. Или започели окупацију, јер се фол Лукашенко још држи родољубиво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u